Μητροπολίτης Φθιώτιδος : Καθιερώνουμε μία νέα ετήσια εορτή στην λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού και θαυματουργού επί τη αναμνήσει της καταθέσεως του Ιερού Λειψάνου στο Ναό, καθώς και την Ιερά Εικόνα του παντίμου Χορού των εν Θράκει, Κωνσταντινουπόλει, Πόντω, Καππαδοκία και Μικρά Ασία διαλαμψάντων Αγίων, με την ευκαιρία της μνήμης και της επετείου 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, λιτανεύθηκαν πανδήμως  το απόγευμα της Τρίτης 18 Μαΐου  2022 στην λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.

Της Ιεράς Λιτανείας προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, την συμμετοχή Ιερέων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων, των τοπικών αρχόντων, καθώς και ευλαβών πιστών και προσκυνητών.

Με την ευκαιρία της λιτανευτικής αυτής συνάξεως ο Σεβασμιώτατος ενώπιον Αρχόντων, Κλήρου και Λαού ανακοίνωσε ότι από την επόμενη χρονιά και κάθε χρόνο το εσπέρας της 17ης Μαίου, της λιτανεύσεως θα προηγείται αγιασμός για την έναρξη της θερινής τουριστικής και παραθεριστικής περιόδου στην μεγάλη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων με ένα μεγάλο προσκλητήριο για αύξηση της επισκεψιμότητας στον πανέμορφο αυτόν τόπο και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Χαίρομαι που μας αξιώνει η αγάπη του Θεού μετά την δοκιμασία της πανδημίας για πρώτη φορά να λιτανεύσουμε, επί της αρχιερατείας μου, στην λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, στην πόλη της θάλασσας, στην πόλη της μνήμης, στην πόλη της ομορφιάς, στην πόλη της ανάπτυξης, στην πόλη της παράδοσης, σε αυτήν την πόλη που είναι σημείο ενότητος, γιατί συναντώνται όχι μόνο οι κάτοικοι της Φθιώτιδος ή μόνο οι Στερεοελλαδίτες και Ρουμελιώτες, αλλά διαχρονικά οι Πανέλληνες.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην γνωρίζει τα Καμένα Βούρλα. Αυτό φυσικά είναι ένα πρόκριμα για όλους μας, να αξιοποιήσουμε αυτό το ιστορικό απόθεμα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτή η λουτρόπολις κέντρο και της Ευρώπης και των Βαλκανίων και όλου του κόσμου.

Χαίρομαι που βρισκόμαστε εδώ εις ανάμνησιν της καταθέσεως του ιερού Λειψάνου και ευχαριστώ τον σεβαστό μας Γέροντα π. Χριστοφόρο Κολοκυθά,  διότι είναι ο πρώτος που φιλοτέχνησε την ιερά εικόνα απάντων των Αγίων,  οι οποίοι μαρτύρησαν προ και κατά τη διάρκεια της αλώσεως αλλά και μετά την Άλωση γύρω από την Βασιλίδα των Πόλεων, το κέντρο της Ρωμιοσύνης, της καρδιάς μας και καθιερώσαμε και θα εορτάζουμε κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου εδώ με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Και θα εορτάσουμε και φέτος ημέρα Κυριακή. Θα λειτουργήσουμε εδώ και θα πραγματοποιήσουμε επετειακή εκδήλωση στο πλαίσιο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή που η Ιερά Μητρόπολή μας υλοποιεί πολλές εκδηλώσεις.

Η Εκκλησία χαράσσει δρόμους και όποιος θέλει ακολουθεί. Θα καθιερώσουμε αυτήν την ημέρα όχι μόνο σαν ημέρα λιτάνευσης, αλλά και ως ημέρα που θα τελούμε έναν αγιασμό πριν την λιτάνευση για την έναρξη της θερινής περιόδου. Για να προβάλλουμε ότι αυτός ο τόπος είναι προορισμός για όλους και θα ηγηθώ αυτής της προσπάθειας και θα το διατρανώσω στα πέρατα της οικουμένης  και του χρόνου θα το κάνουμε λαμπρότερα για να στείλουμε το μήνυμα: ελάτε για τις διακοπές σας, για την ξεκούρασή σας, για την αναψυχή σας στα Καμένα Βούρλα».

  Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....