Μητροπολίτης Φθιώτιδος : «Να έχουμε έτοιμο το χωράφι της καρδιάς μας για τον Λόγο του Θεού»- Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Στην Δυτική Φθιώτιδα και στην μαρτυρική πόλη της Σπερχειάδος, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Σπερχειάδος, συνεχίστηκε σήμερα Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, 16 Οκτωβρίου 2022 η 2η Παμφθιωτική Λιτανεία του Πολιούχου της πόλεως Λαμίας Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, η οποία πραγματοποιείται καθ΄ όλο τον μήνα Οκτώβριο σε πολλά μέρη της Φθιωτικής γης, με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, με την ευλογία του αποτμήματος της Τιμίας Χειρός του Ευαγγελιστού Λουκά, της Ιεράς του Εικόνος, καθώς και της Ιεράς Εικόνας του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Τα Ιερά Αναλόγια διηκόνησε χορός Ιεροψαλτών, υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Θωμά Αρχανιώτη, συμπαραστατουμένου υπό των τοπικών ιεροψαλτών, καθώς και μαθητών του Παραρτήματος Σπερχειάδος – Μακρακώμης, του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή του Καλού Σπορέα και στην εορτή των Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου  και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μέσα από αυτονόητα πράγματα από την κοινή πείρα της αγροτικής ζωής προβάλλονται σήμερα πολύ σοβαρά και πολύ υψηλά νοήματα και πνευματικά νοήματα για τη σχέση τη δική μας με το Ευαγγέλιο του Χριστού, για τη σχέση του κάθε ανθρώπου με το μήνυμα του Χριστού, αλλά θα έλεγα και πολύ σοβαρά και αξιόλογα και ουσιώδη μηνύματα για γενικότερα για τις σχέσεις μεταξύ πομπού και δέκτη, γενικότερα για το πρόβλημα της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, με το πρόβλημά του γιατί ένα μήνυμα δεν φτάνει σε αυτόν, στον οποίο το απευθύνουμε, στο γιατί οι άνθρωποι σήμερα δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε, γιατί σήμερα δεν μπορεί να επικοινωνηθεί κάτι σημαντικό και σπουδαίο ή γιατί πολλές φορές άλλα λέμε και άλλα καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, άλλο θέλουμε να πούμε στους ανθρώπους μας ακόμη και του περιβάλλοντός μας, και αντί να καταλάβουν αυτό που θέλουμε να τους πούμε, καταλαβαίνουν κάτι άλλο. Ο Χριστός μας περιγράφει έναν σπορέα που σπέρνει τη γη, ρίχνει σπόρους και αυτός ο σπορέας όπως ο ίδιος ο Κύριος μας ερμηνεύει την παραβολή είναι ο ίδιος ο Χριστός και ο  σπόρος είναι ο Λόγος του Θεού και μας παρουσιάζει τέσσερις διαφορετικές εικόνες, οι οποίες είναι μεν εικόνες από τη φυσική ζωή, αλλά είναι εικόνες και από τις διαπροσωπικές σχέσεις, και από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Και φυσικά ο Χριστός δεν μας απογοητεύει, δεν μένει μόνο να μας παρουσιάσει αυτές τις περιπτώσεις στις οποίες ο σπόρος φαίνεται να πηγαίνει χαμένος. Έρχεται και μας παρουσιάζει και αυτές τις περιπτώσεις που ο σπόρος του Ευαγγελίου, που ο σπόρος της αγάπης, που ο σπόρος της επικοινωνίας, που ο σπόρος του διαλόγου, που ο σπόρος της καλοσύνης έρχεται και καρποφορεί. Και αυτές οι περιπτώσεις είναι η γη αγαθή και ευλογημένη, είναι η εύφορη γη, είναι ο άνθρωπος που όσες μέριμνες και αν έχει και όσες φροντίδες δεν τις θέτει σε προτεραιότητα, δεν τις αφήνει να γίνουν εμπόδιο στη σχέση του με τον Θεό και στη σχέση του με τον άνθρωπο, είναι ο άνθρωπος ο οποίος ξέρει να ξεχωρίζει, να δημιουργεί χώρο, έδαφος για να καρποφορήσει ο σπόρος της αγάπης του Θεού και ο σπόρος της επικοινωνίας και των σχέσεων με τους ανθρώπους.

Όσους ανθρώπους και αν συναντήσουμε στη ζωή μας και τους σπουδαιότερους ανθρώπους να συναντήσουμε μέσα στον κόσμο, τις πιο αξιόλογες προσωπικότητες και αν συναντήσουμε, αν ο χώρος της καρδιάς μας είναι δεσμευμένος, πως θα βρουν χώρο να βρουν μέσα στην ύπαρξή μας, πως θα βρουν χώρο για να μιλήσουν στο είναι μας, αν εμείς το χώρο μας τον έχουμε τελείως δεσμευμένο με τις ιδέες μας, με τις σκέψεις μας, με τις απόψεις μας, με τα προβλήματά μας, με τις μειονεξίες μας, με τις δυσκολίες μας, με οτιδήποτε μπορεί να είναι αυτό.

Πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο, να ετοιμάσουμε και να έχουμε πάντοτε έτοιμο το χωράφι της καρδιάς μας για να σπέρνεται ο Λόγος του Θεού μέσα μας, αλλά και ο λόγος της αγάπης των ανθρώπων. Αυτή είναι η γη, η αγαθή και ευλογημένη, η εύφορη, η οποία όχι απλώς φέρει καρπό, αλλά φέρει καρπό εκατονταπλασίονα. Έτσι μας λέει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Εκατό φορές παραπάνω. Τέτοια γη αγαθή και ευλογημένη ήταν οι Πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου που εορτάζουμε σήμερα. Τέτοια γη αγαθή και ευλογημένη είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν κλονίζονται ούτε από πειρασμούς, ούτε από ψεύτικες ειδήσεις, ούτε από διαδόσεις, ούτε από φήμες, ούτε από παραπλανητικές συμπεριφορές. Τέτοιοι άνθρωποι, γη αγαθή και ευλογημένη, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν γερές βάσεις, όπου μέσα στην καρδιά τους είναι ριζωμένη η πίστη και δεν επηρεάζονται γιατί ξέρουν ότι πέρα από τα πρόσκαιρα και εφήμερα, που έρχονται και παρέρχονται, υπάρχουν τα αιώνια και αμετακίνητα και σταθερά, τα οποία αυτά είναι που συγκροτούν μια προσωπικότητα και μπορούν να την κρατήσουν όρθια, όσα κύματα και να χτυπάνε πάνω της, όσες δυσκολίες και φουρτούνες αν φέρνει η ζωή, όσα προβλήματα, όσες απογοητεύσεις και όσες πικρίες.

Με αυτές τις εικόνες η Αγία μας Εκκλησία έρχεται σήμερα να μας δώσει τη δυνατότητα να αναρωτηθούμε όλοι μας μέσα μας για το που ανήκουμε, σε ποια κατηγορία ανθρώπων ανήκουμε, που θέλουμε να ανήκουμε.».

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος είχε την χαρά της επικοινωνίας με τους ευλογημένους κατοίκους της Σπερχειάδος.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής με Αντιδημάρχους, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και γενικότερα της Αυτοδιοίκησης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σπερχειάδος, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 17 – 23 Οκτωβρίου 2022

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

10:00 π.μ. Υλοποίηση δράσεων του προγράμματος «ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ» του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στην πόλη της Λαμίας.

12:00 μ.μ. Ποιμαντική επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρών Υπάτης.

18.00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, πολιούχου Λαμίας, χοροσταστούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

Τρίτη  18  Οκτωβρίου 2022

07.00 π.μ. Πανηγυρικός Όρθρος και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, πολιούχου Λαμίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού  και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

10.30 π.μ. : Επίσημη Δοξολογία και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

11:00 π.μ.: Πάνδημη Ιερά Λιτανεία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

12.30 μ.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.  Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (έναντι ΚΕΥΠ)

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

09:30 π.μ. Συνεδρίαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιερά Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

12:00 μ.μ. Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή της 63 Μ.Ε.

 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

10:00 π.μ. Δοξολογία επί τη εορτή του Προστάτου του Σώματος της Ελληνικής Αστυνόμίας, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

11:00 π.μ. Εκδήλωση της Ελληνικής Αστυνομίας στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λαμίας.

12:00 μ.μ. Εκδήλωση υποδοχής πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Φυσικής Θετικών Πανεπιστημίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

13:00 μ.μ. Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Σταμάτη & Ελένης Βαφειαδάκη».

19:30 μ.μ. Εγκαίνια της Έκθεσης τοπικών προϊόντων της ομάδας παραγωγών Δυτικής Φθιώτιδος στην κεντρική πλατεία Σπερχειάδος.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

20:30 μ.μ. Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας, με θέμα «Ταξιδεύοντας στο Ευ Ζην της Ψυχικής Υγείας», το οποίο  συνδιοργανώνουν: ο Δήμος Λαμιέων με τους  φορείς ΕΠΑΨΥ (Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας),  ΕΚΨ Π. Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής (Π. Σακελλαρόπουλος), Κοι.Σ.Π.Ε. «ΑΝΕΜΩΝΗ» (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης, ΠΕΨΥκΚΑ (Πρότυπη Εταιρία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αρωγής), ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ) και Τ.Ο.Π.Ψ.Υ. (Τοπική Ομάδα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας) στην Πλατεία Πάρκου στην Λαμία.

21:00 μ.μ. Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.  Έναρξη των καθιερωμένων Ιερών Αγρυπνιών των Ενοριών της πόλεως Λαμίας.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

09:30 π.μ. Ιερό Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Ευρυτανίας Λαμίας.

18:00 μ.μ. Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, με την παρουσία των ιερέων και διακόνων της πόλεως Λαμίας.

Έναρξη του κύκλου των ομιλιών του Σεβασμιωτάτου υπό τον τίτλο: «Αύριο είναι Κυριακή».

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

20:00 μ.μ. Εκδήλωση – Παρουσίαση Βιβλίου με τίτλο: «Παραμύθια στην Σαρακατσάνικη λαλιά στον χώρο και στον χρόνο. Νια βολά κι ένα κιρό», του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδος «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελάτειας στο πλαίσιο της 2ης Παμφθιωτικής Λιτανείας.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεω

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....