Μνημόσυνο Αρχόντων Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων και λοιπών Ιεροψαλτών της Πόλεως

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, 2 Απριλίου, Ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, κατά την οποία τελέστηκε το καθιερωμένο, ανά πενταετία, Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Αρχόντων Πρωτοψαλτών και Λαμπαδαρίων και λοιπών Ιεροψαλτών της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε, κατά την τάξη, ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος κ. Παΐσιος.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, καθώς και κληρικοί, ιεροψάλτες και πιστοί από την Πόλη.

Στη συνέχεια παρετέθη επιμνημόσυνος δεξίωση, κατά την οποία ο Παναγιώτατος μίλησε για τη σημασία του έργου και της προσφοράς των Ιεροψαλτών, αλλά και για τη μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας για τη διαφύλαξη της βυζαντινής μουσικής παράδοσης.

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Γνωρίζετε ασφαλώς, ότι ο πολιτισμός ενός λαού, ενός έθνους, μίας κοινωνίας, φαίνεται και από την τιμήν που αποδίδουν οι λαοί και τα έθνη αυτά εις τους τεθνεώτας. Είναι δίκαιον λοιπόν να τιμώμεν ημείς τους προσφιλείς νεκρούς μας με τας προσευχάς μας, όπως ιδιαιτέρως σήμερον επράξαμεν μεθ’ υμών των διαδόχων των μακαρία τη λήξει γενομένων ιεροψαλτών των αναλογίων του Π. Πατριαρχικού Ναού, αλλά και των άλλων Ναών της Πόλεώς μας. Ετιμήσατε με την παρουσίαν σας υμείς οι ζώντες τους προαπελθόντας συναδέλφους σας ιεροψάλτας, επευλογούντος του Πατριάρχου Σας και συμπροσευχομένων των αδελφών Αγίων Αρχιερέων και των λοιπών κληρικών της Πατριαρχικής αυλής. Ας μη λοσμονήσωμεν, ότι πολλοί εξ αυτών των ψαλτών ηνάλωσαν τον βίον τους εις τα ιερά αναλόγια και ως γεγηρακότες ακόμη υπηρέτησαν με αυταπάρνησιν την ιεράν τέχνην της εκκλησιαστικής μουσικής.

Το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον συνεχίζει μέχρι σήμερον αόκνως την παράδοσιν της υψίστης μερίμνης υπέρ της βυζαντινής μας μουσικής και των εκτελεστών αυτής ιεροψαλτών. Αυτήν την ωραίαν τέχνην των προγόνων μας, η οποία ενδύει μουσικώς το «βραχὺ ῥήματι καὶ πολλῇ συνέσει» ιερόν νόημα των ύμνων, έφερον επ’ ώμων οι αναπαυόμενοι εν τω φωτί του προσώπου του Χριστού ιεροψάλται της Πόλεως, ουχί όμως ως φορτίον, αλλά ως ιερόν χρέος. Το αυτό ισχύει και δι’ υμάς, οι οποίοι διακονείτε με αγάπην και ζήλον τα εκκλησιαστικά αναλόγια, περιβάλλετε και στηρίζετε τον Σύνδεσμον Μουσικοφίλων Πέραν και συμβάλλετε εις την καλλιέργειαν και διατήρησιν της εκκλησιαστικής μας μουσικής. Ιερόν χρέος των Πρωτοψαλτών του Π. Πατριαρχικού Ναού, του Πρωτοψάλτου και του Λαμπαδαρίου, αλλά και όλων των μουσικών, είναι η εκγύμνασις των συναδέλφων, των παιδίων και των νέων, η πραγματοποίησις δοκιμών και εν συνεχεία οι χορωδιακές εμφανίσεις προς δόξαν Θεού και της Μ. Εκκλησίας. Αυτό αναμένει από υμάς ο Πατριάρχης σας. Αναδείξατε τα μουσικά αποθέματα του ιδικού μας πολιτισμού, κρατήσατε ζωντανήν την βυζαντινήν μουσικήν παράδοσιν. Με την αρωγήν της Μεγάλης Εκκλησίας, και έχοντες υπ’ όψιν το γεγονός ότι η εκκλησιαστική μουσική είναι υπόθεσις όλων, ας μην αρκούμεθα εις την δόξαν των κεκοιμημένων μουσικοδιδασκάλων και ψαλτών, αλλά με την θέλησιν, η οποία πρέπει να μας διακρίνη, ας δημιουργήσουμε και ημείς έργα αντάξια των μουσικών παραδόσεων της Πόλεώς μας».

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....