Νέα κατεπείγουσα ερώτηση για την Παναγία Σουμελά στην Κομισιόν

Νέα κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, μετά από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η τουρκική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε εταιρία παραγωγής ταινιών για γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 23 Φεβρουαρίου, επισημαίνουν ότι «η μετατροπή του Ιερού Χώρου σε σκηνικό Χόλιγουντ αποδεικνύει την πάγια τακτική της Τουρκίας να βεβηλώνει ορθόδοξα ιερά προσκυνήματα και μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας».

Υπενθυμίζουν, παράλληλα, ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια «του Disco Party Τούρκων πολιτών στην Παναγία Σουμελά, που προσβάλλει τις αρχές και τις αξίες της χριστιανοσύνης και της ορθοδοξίας», ενέργεια την οποία είχαν καταδικάσει και πάλι μέσω ερώτησής τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

«Η Τουρκία συνεχίζει την πάγια τακτική βεβήλωσης Ορθόδοξων ιερών προσκυνημάτων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως της Παναγίας Σουμελά, της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τους πρόσφατους χορούς τούρκων πολιτών στην Παναγία Σουμελά, τώρα, με άδεια και πάλι της τουρκικής κυβέρνησης, ξεκινούν στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, από την εταιρεία παραγωγής ταινιών Sony Pictures, γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας, μετατρέποντας τον ιερό χώρο σε σκηνικό Χόλιγουντ, γεγονός που προσβάλλει για ακόμη μια φορά τις αρχές και τις αξίες της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας.

Σε συνέχεια λοιπόν και της προηγούμενης ερώτησής μας, στις 8 Φεβρουαρίου 2022, ερωτάται εκ νέου η Επιτροπή:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου αφενός να προστατεύσει τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς τα οποία για άλλη μία φορά σπιλώνονται και αφετέρου να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία;».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....