Νιφάδες χιονιού έραιναν την Αγία Εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής κατά την κάθοδό Της από το Καστρομονάστηρό Της στην Άνω Μέρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου  κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, στην Άνω Μερά Μυκόνου, με τη λειτουργική συμμετοχή του Ηγουμένου, Αρχιμ. Αλεξίου Παπαδόπουλου, των δύο Αρχιερατικών Επιτρόπων της νήσου, Μυκόνου και Δήλου Πρωτοπρ. Πέτρου Μαραγκού και Άνω Μεράς και Παλαιοκάστρου Πρωτοπρ. Βασιλείου Τζανιδάκη και των διακόνων, και με τη συμπροσευχητική παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού και κ. Φιλίππου Φόρτωμα, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Στ. Μπρίγγου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, Δημοτικών Συμβούλων, των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής και της 6ης ΜΣΕΠ Μυκόνου, του Υποστράτηγου Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, των διατελεσάντων Δημάρχων κας Ειρ. Γρυπάρη και κ. Χρ. Βερώνη, του Προέδρου της Κοινότητος Άνω Μεράς, της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, Εκπαιδευτικών, Μαθητών των Σχολείων της Άνω Μεράς, Προσκόπων και πολλών πιστών κάθε ηλικίας.
Προ το πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, αφού ανεφέρθη στον αυριανό εορτασμό του θριάμβου της Ορθής Πίστεως, ύστερα από μια μακρά περίοδο κρίσης, που προκλήθηκε από πολιτικές σκοπιμότητες, θρησκευτικό βερμπαλισμό και αυτοκρατορικές εμμονές και οδήγησε σε αιματηρούς διωγμούς και καθαιρέσεις Πατριαρχών, ομίλησε για το πολυαιώνιο έθιμο της καθόδου της Αγίας Εικόνος της Παναγίας Τουρλιανής στη Χώρα της Μυκόνου και της φιλοξενίας της εναλλακτικά ανά έτος στους τρεις Ενοριακούς Ναούς της, προκειμένου και οι κάτοικοί της να δέχονται, κατά τη διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής, την ευλογία Της.
Αφού ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Αλέξιο για την άψογη προετοιμασία της Πανηγύρεως και τη φιλοξενία του, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των αοιδίμων Πατέρων της Μονής, Φιλαρέτου, Θεολόγου και Ιγνατίου.
Ακολούθως, προ της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας ανέπεμψε δέηση υπέρ καταπαύσεως του πολέμου, αποκαταστάσεως της ειρήνης και προστασίας των προσφύγων και των αμάχων του φρικτού και αδίκου πολέμου μεταξύ δύο Ορθοδόξων Κρατών της Ουκρανίας και της Ρωσίας και στη συνέχεια προέστη της μεγαλειώδους λιτανευτικής τριώρου καθόδου της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Τουρλιανής στην πόλη της Μυκόνου, προπορευόμενων των σημαιών του Συλλόγου Ανωμεριτών, του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου “Μυκονιάτικη Αλληλεγγύη”, του Συλλόγου Λεμβούχων Μυκόνου, του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, την οποία ακολούθησαν με εντυπωσιακή συμμετοχή του Λαού της Μυκόνου κάθε ηλικίας, παρά το δριμύ ψύχος και την κατά διαστήματα χιονόπτωση.
Η πομπή κατευθύνθη προς τον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, ο οποίος ήτο καταστόλιστος από λουλούδια και κλάδους φοινίκων.
Στα πρόπυλά του ανεπέφθη δοξολογική δέηση και, εκ μέρους του λαού, την αγία Εικόνα υπεδέχθη ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κων. Κουκάς, αναφερθείς στον πατροπαράδοτο σεβασμό των Μυκονίων προς την Παναγία Τουρλιανή και την ευλάβειά τους προς το ιερό της Εικόνισμα.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στον χαιρετισμό του επεσήμανε την ιδιαίτερα συγκινητική παρουσία νέων και παιδιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
« Έχουμε χρέος ιερό αυτά τα παιδιά να μην τα απογοητεύσουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, αφού πάνω σ’ αυτά στηρίζεται το αύριο της Μυκόνου και της Πατρίδος μας! Τα παιδιά μας αξίζουν κάθε στήριξη και κάθε βοήθειά μας! Οφείλουμε εμείς να στερούμαστε για να έχουν αυτά!»
Συνεχάρη δε τον Πρωθιερέα του Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου και Δήλου, Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό, για την άψογη προετοιμασία και διοργάνωση της υποδοχής, η οποία επελέγη με τον Εθνικό Ύμνο τον οποίο, κατά προτροπή του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ έψαλαν ομοθυμαδόν οι παριστάμενοι πιστοί.
Εν συνέχεια, το ιερό Εικόνισμα ενεθρονίσθη στον Μητροπολιτικό Ναό, στον οποίο θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.
Την , Κυριακή της Ορθοδοξίας, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε μεθεόρτως στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Χώρας Μυκόνου και θα προστεί της λιτανείας των ιερών Εικόνων.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....