Ο Εορτασμός των Αγίων Θεοφανείων

Τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της βάπτισης έχει ως εξής: Μετά από θεία εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάσθηκε κάποια ημέρα ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτισθεί. Ο Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν εκείνος που του ζητούσε να βαπτισθεί, στην αρχή αρνείται να τον βαπτίσει ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ο Ιησούς όμως του εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και τον έπεισε να τον βαπτίσει. Και τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών διαδραματίσθηκε μία μοναδική και μεγαλειώδης σκηνή, όταν με την μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στο βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»).

Στις 6 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει την βάπτιση του Χριστού. Η σπουδαία αυτή Δεσποτική εορτή κλείνει τον λατρευτικό κύκλο του αγίου Δωδεκαημέρου, που ξεκίνησε με την γιορτή των Χριστουγέννων και συμβολίζει την παλιγγενεσία του ανθρώπου.  Οι ορθόδοξοι Έλληνες όπου γης γιορτάζουμε αυτή την ημέρα και με πολλά έθιμα. Φυσικά η κατάδυση του τιμίου σταυρού είναι το κυριότερο από αυτά.

 

 

Ανήμερα των Φώτων μετά τη θεία λειτουργία γίνεται ο μεγάλος αγιασμός και η κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα, ή λίμνη ή ποτάμι. Ο ιερέας μετά την ακολουθία του μεγάλου αγιασμού ρίχνει το σταυρό στο νερό, πραγματοποιώντας έτσι τον αγιασμό των υδάτων. Πολλοί νέοι, οι λεγόμενοι βουτηχτάδες βουτούν στα παγωμένα νερά για να τον πιάσουν. Είναι μεγάλη ευλογία και τιμή το να πιάσει κάποιος το σταυρό. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα όπως και οι σειρήνες των πλοίων.

 

Στα Επτάνησα ψάλλουν με το μοναδικό δικό τους τροπο. Όπως έγινε και φέτος στη Ζάκυνθο.

 

 

 

 

Στην ακριτική Κάλυμνο βουτάνε καθε χρόνο

 

Φυσικά οι νέοι είναι που ξεχωρίζουν με την πίστη τους και την αγάπη τους για την πατρίδα όπως μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει και από τις φωνές τους στην Πάτρα για παράδειγμα

 

 

Πολλές και γραφικές γωνιές σε όλη την Ελλάδα που πραγματικά γεμίζουν από κόσμο και Θεία Ευλογία . Σε μια από αυτές τις γωνιές πάμε τώρα εκεί στην Κρήτη στο λιμανάκι της  Παντάνασσας.

 

 

 

Στην Κρήτη βέβαια κάθε χρόνο οι καιιρικές συνθήκες είναι πολύ καλύτερες και οι βουτηχτάδες είναι αρκετοί.

 

Και σε άλλα νησιά μας όμως είναι πολλοί οι βουτηχτάδες αφού οι νησιώτες μας φαίνεται πως είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με το νερό.

 

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γοργοπόταμο ο εορτασμός των Θεοφανείων και η τελετή Αγιασμού των Υδάτων  Οι αρχές της Λαμίας επιλέγουν το σημείο αυτό εδώ καθι χρόνια άλλωστε

 

 

Στη Βόρεια Ελλάδα με καλύτερες καιρικές συνθήκες βέβαια συγκεντρώθηκαν όλοι για να γιορτάσουν . Από την Αλέξανδρούπολη μέχρι και την Κοζάνη. Από την Ασπροβάλτα έως και τον Πλαταμώνα στην Πιερία.

 

 

 

 

 

Φυσικά οι Έλληνες όπου γης γιορτάζουν αυτή τη ημέρα. Όπως  στις ΗΠΑ στο Ταρπον σπρινγκς όπου και φέτος Έλληνες από κάθε γωνιά της Ηπείρου βλέπουν   από κοντά την σημαντική αυτή στιγμή της Χριστιανοσύνης

 

 

 

 

Σε κάποια μέρη της Ελλάδας ο νέος που θα πιάσει τον σταυρό, τον κρατάει στο σπίτι του για ευλογία όλο το χρόνο, και τον επιστρέφει την παραμονή των Θεοφανείων στην εκκλησία.

 

 

 

 

Μια καλή και ευλογημένη χρονιά να έχετε όλοι σας και να είναι φωτισμένη .

ΧΙΟΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....