Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καΐρου

αναδημοσίευση από ekkairo.org

Ημέρες γιορτινές, πανηγυρικές και φωτεινές για τον φερώνυμο καθεδρικό ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου στο Χαμζάουι. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου φωτεινός και ολάνθιστα στολισμένος, άνοιξε τις πύλες του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα του Καΐρου το οποίο με την Αρχιερατική καθοδήγηση του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής  Θεοδώρου Β‘ βίωσε για ακόμα μια φορά την μέθεξη της Χριστιανικής πίστης.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε στον  Αρχιερατικό εσπερινό μετά αρτοκλασίας και παρέστησαν  συμπροσευχόμενοι  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος και  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος, όπως και πλήθος ιερωμένων.

Ο Ιερός Ναός γεμάτος από πιστούς Έλληνες και Αραβόφωνους, με τους προσκόπους των Χριστιανικών ομάδων Aλ Σάκρ να προσφέρουν υπηρεσία τηρώντας την τάξη και αποδίδοντας τιμές.

Την πανηγυρική εορταστική τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, η κα. Μαριά Κεχρή Επιτετραμένη της Ελληνικής Πρεσβείας όπως και μέλη της Ελληνικής Διπλωματικής αποστολής στο Κάιρο, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η επόπτρια γραφείων της Ε.Κ.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, συνοδευόμενος από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας.

Το παρών έδωσαν επίσης μεταξύ άλλων, o κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Εκπρόσωπος του Σ.Α.Ε κ. Βασίλης Ζουές, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας , η  Γραμματέας της Αδελφότητας κα Θεανώ Μπενοβία, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νίκος Κάτσικας, η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία» κα. Ευαγγελία Θηραίου.

Μετά την μυσταγωγική τελετή ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ευχαρίστησε από καρδιάς όλους του παριστάμενους που είχαν όπως είπε την καλοσύνη της ψυχής και την ευγένεια της καρδιάς εν μέσω πανδημίας να έρθουν στο ιστορικό αυτό Ναό στο Χαμζάουι για να συναντήσουν τον Άγιο Νικόλαο που αιώνες τώρα όπως είπε έχει κατασκηνώσει σε αυτόν τον Ιερό χώρο.

Ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των φτωχών και ο υπερασπιστής των αδυνάτων που πολλές φορές άνθρωποι ευλαβείς  τον είδαν ασπρομάλλη βρεγμένο μέσα στης θάλασσας την αρμύρα, ναυτικοί μέσα σε καταιγίδες να τους δίνει ελπίδα εκεί που η ζωή τους κινδύνευε θανάσιμα.

Ο Μακαριώτατος συνέχισε τον λόγο του λέγοντας ότι θεωρεί μεγάλη του ευλογία πέραν των εκκλησιαστικών ονομάτων που απέκτησε στην πορεία της ζωής του, που στην κολυμπήθρα οι γονείς του, του έδωσαν το όνομα Νικόλαος και ο παπάς τον μύρωσε με την ευλογία του Αγίου.

Απόψε όμως είπε γιορτάζει ναυτικά η καρδιά μας γιατί ο μεγάλος μας ναυτικός Άγιος, ο Άγιος Νικόλαος εορτάζει. Ο Μακαριώτατος αισθάνθηκε την ανάγκη και ευχαρίστησε δημόσια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο γιατί όπως είπε μαζί με τους κληρικούς τους φροντίζει κάθε χρόνο να λάμπει το μοναστήρι και να διακοσμείται με τα άνθη τα εύοσμα το εικόνισμα του Αγίου. Καλωσόρισε από καρδιάς και παρουσίασε στους παριστάμενους έναν πνευματικό του αδελφό όπως χαρακτήρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κατάγκας κ. Μελέτιο, για τον οποίον μίλησε με θερμά λόγια για το ιεραποστολικό του έργο και για την αγάπη του για τον φτωχό και πονεμένο άνθρωπο.

Μοιράστηκε επίσης με πολύ συγκίνηση ψυχής απευθυνόμενος στα νέα παιδιά μια προσωπική ιστορία που τον συνδέει με τον Σεβασιώτατο Μητροπολίτη Μελέτιο, ο οποίος του δάνεισε με αγάπη, όταν ήταν η ώρα να  χειροτονηθεί διάκονος στην Κρήτη, την στολή του επειδή όπως είπε ο Μακαριώτατος δεν είχε λεφτά να φτιάξει δική του.

Και ήρθε η ώρα, 36 χρόνια μετά οι δρόμοι τους να ξανανταμώσουν και να τον χειροτόνησει Αρχιερέα του Υψίστου.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο επίπονο, αλλά απολύτως ανθρωποκεντρικό και ψυχικά αποδοτικό ιεραποστολικό του ταξίδι στην Νότια Αφρική από το οποίο επέστρεψε πριν από πέντε μέρες. Φώτισε με τον λόγο του το δράμα του δοκιμαζόμενου ανθρώπου και την ελπίδα που έδωσε με τον λόγο και το έργο του Χριστού και έκλεισε την ομιλία του μοιράζοντας σε όλους ευχές και αγάπη.

Δείτε εδώ τον λόγο του Μακαριώτατου Πατριάρχη  Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β

 

 

 

 

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

agiou nikolaou kairo 1

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....