“Ο Επίσκοπος ως διάκονος της ενότητος της Εκκλησίας” – Υπό του κ. Πέτρου Ρηγάτου.

Εις την επέτειον 17 ετών από της εκλογής και χειροτονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου (19-20 Φεβρουαρίου 2005).

Υπό του κ. Πέτρου Ρηγάτου, 

Δικηγόρου παρ΄Αρείω Πάγω  Μ. Δ. Ε.,

Νομικού Συμβούλου Ι.Μ.Π., τ. Αντιδημάρχου Δήμου Πατρέων

“Την ενότητα της πίστεως και την κοινωνίαν του αγίου πνεύματος αιτησάμενοι εαυτούς και  αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα.”

Η ενότης της πίστεως αποτελεί διαρκές αίτημα και προσευχή των πιστών κατά την Θεία Λειτουργία.

Την ενότητα της Πίστεως εν τω συνδέσμω  της ειρήνης υπόσχεται να τηρήσει εν συναγωγή Λαού και εν καθέδρα Επισκόπων ο εκλεγείς υπό της Ιεραρχίας Επίσκοπος, προκειμένου να ποιμάνει Ιεράν Μητρόπολιν.Ομολογεί παράλληλα να πρεσβεύει τα Ιερά Δόγματα τα οποία πρεσβεύει η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξος Εκκλησία και την Ιερά Παράδοση Αυτής.

Εν συνεχεία δε διακηρύσσει ότι “πείσομαι εσαεί προθύμως εν τοις Εκκλησιαστικοίς και τη Ιερά Συνόδω ως Ανωτάτη Αρχή της Εκκλησίας της Ελλάδος.”

Γνήσιος διάκονος της Ενότητος της Εκκλησίας αποτελεί ο επί 17 συναπτά έτη ποιμενάρχης της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος.

Από της αναρρήσεώς του εις τον Αποστολικόν Θρόνον του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων καθ΄εκάστην ημέραν οδοδείκτης του εις την Αποστολικήν πορείαν Του αποτελεί η απαρέγκλιτος πίστις και αφοσίωσις εις τα Δόγματα και τους Ιερούς Κανόνες και την Ιεράν Παράδοσιν της Ορθοδόξου Ανατολικής του Χριστού Εκκλησίας και η απόλυτος υπακοή εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον όπου “η γνώμη των πλειόνων κρατείτω.” Κατ΄αυτόν τον ασφαλή και βέβαιον τρόπον υπηρετεί αταλάντευτα την ενότητα της Εκκλησίας. Άξιος αναφοράς είναι ο απόλυτος σεβασμός του Ιεράρχου προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και το σεβάσμιον πρόσωπον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και απάντων των συνεπισκόπων του.

Πιστεύομε ταπεινώς ότι η απόλυτος συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο αποτελεί ασφαλή οδηγό εις το δύσκολον έργον κάθε Ιεράρχου.Ειλικρινώς πιστεύομεν ότι η διακονία της Ενότητος της Εκκλησίας εν τω συνδέσμω της αγάπης αποτελεί την σπουδαιοτέραν διακονίαν εις τον Λαόν του Θεού.

Περαιτέρω χαρακτηριστικό γνώρισμα του Σεβασμιωτάτου είναι η εφαρμογή της επιστολής του Απ. Παύλου “τις ασθενεί και ουκ ασθενώ; τις σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πυρούμαι;” με καθημερινή μέριμνα πασών των ενοριών.Αλλά και το άγρυπνο ενδιαφέρον του για τις Ιερές Μονές και τις Μοναστικές Αδελφότητες.

Η εφαρμογή του παραδείγματος των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας τον οδηγεί διαχρονικά εις την επιτέλεσιν του πολυδιάστατου  εκκλησιαστικού, κοινωνικού, ποιμαντικού και πλούσιου φιλανθρωπικού έργου του, (Καθημερινή λειτουργική παρουσία και διδασκαλία, Ίδρυσις Κεντρικού Μητροπολιτικού συσσιτίου “Άρτος Αγάπης”, ενοριακά συσσίτια, υποτροφίες φοιτητών, ίδρυση φοιτητικής εστίας, ίδρυση και λειτουργία κέντρου φιλοξενίας συγγενών ασθενών των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της πόλεως, ανέγερσις σύγχρονου Εκκλησιαστικού Λυκείου και Μαθητικής Στέγης, Εκκλησιαστική Τράπεζα Τροφίμων, ταμείο αλληλεγγύης, χειροτονίες αξίων κληρικών, ίδρυσις νέων Ενοριών, ανέγερσις μεγαλοπρεπών Ιερών Ναών, κυρίως μετά το σεισμό του 2008, αντιμετώπιση με σοβαρότητα και σύνεση της κρίσεως ένεκα της πανδημίας, προσφορά λόγου Θεού και κατηχήσεως, προβολή της ζωής της αγιωτάτης ημών Εκκλησίας και του πολιτισμού και της παραδόσεως της Ορθοδόξου πατρίδος μας, διά των Μ.Μ.Ε της Ιεράς Μητροπόλεως, Τηλεοπτικός Σταθμός Λύχνος και Ραδιόφωνο κ.λ.π) με γνώμονα πάντοτε τον παράγοντα Άνθρωπο, τον αδελφό υπέρ του οποίου ο Χριστός απέθανε και ανέστη.

Αλλά και η αγαστή και ειλικρινής συνεργασία του με τους εκπροσώπους της Πολιτείας, τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την τοπικήν κοινωνία, συμβάλλει καθοριστικά εις την ανάπτυξιν της συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας, φορέων και κοινωνίας επ΄αγαθώ και προς ωφέλειαν του κοινωνικού συνόλου.

Εύχομαι υιικώς τα έτη του Σεβασμιωτάτου να είναι πολλά, υγιά  και αγλαόκαρπα, επ΄αγαθώ της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....