Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης στη Ν. Φιλαδέλφεια

Το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής 6 Μαρτίου 2022 τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας ο Κατανυκτικός Εσπερινός της «Συγγνώμης», χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, παρουσία του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως και συμπροσευχομένου εντός του Ιερού Βήματος του Σεβ. Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακάριος.

Το παρών επίσης έδωσαν τοπικοί φορείς της πόλεως Ν. Φιλαδελφείας και πλήθος πιστών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την ιδιαιτερότητα της φετινής περιόδου, η οποία συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και αναφέρθηκε στη μεγάλη πνευματική ευκαιρία που προσφέρει η κατανυκτική περίοδος της Μ. Σαρακοστής σε κάθε πιστό, προκειμένου να νοηματοδοτήσει τη ζωή του και επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το Θεό και τον συνάνθρωπο.

Στο τέλος της Ακολουθίας κληρικοί και λαϊκοί αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως, λαμβάνοντας την ευλογία του Σεβασμιωτάτου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

Μήνυμα Σεβ. Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2022

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Από αύριο Καθαρά Δευτέρα ξεκινά μια ξεχωριστή περίοδος για την Εκκλησία μας. Με τη χάρη του Θεού εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, σε μια περίοδο μετανοίας, νηστείας, προσευχής και έντονου πνευματικού αγώνα.

Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα μακρύ και κοπιαστικό πνευματικό ταξίδι, που προορισμό έχει το Πάσχα και την κοινωνία μας με τον Αναστημένο Χριστό.

Η φετινή Σαρακοστή διανοίγεται δυστυχώς εμπρός μας σε ημέρες δύσκολες και ζοφερές. Σε ημέρες μίσους, έχθρας, εωσφορικού εγωισμού και έντονου παραλογισμού.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε όλοι μας τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι σκέψεις μας καθημερινά βρίσκονται στον πολύπαθο Ουκρανικό λαό, που σηκώνει μόνος του τον βαρύ και αβάσταχτο Σταυρό του μαρτυρίου.

Φαίνεται δυστυχώς πως οι ευαγγελικές αρετές της πίστης, της μετάνοιας, της αδελφοσύνης και της αγάπης για τον πλησίον εκλείπουν από πολλούς αδελφούς μας που θέλουν να ονομάζονται Χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι.

Οφείλουμε λοιπόν γρήγορα όλοι μας να συνέλθουμε πριν να είναι πολύ αργά.

Η Εκκλησία την περίοδο αυτή μάς καλεί να αλλάξουμε νοοτροπία. Μας καλεί να μεταμορφωθούμε και να ταπεινωθούμε. Να δυναμώσουμε τις προσευχές μας για αγάπη και τις δεήσεις μας «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου». Μας καλεί να ζητήσουμε συγχώρεση και να συγχωρήσουμε.

Μας καλεί όμως και να μετανοήσουμε. Όλοι μας!

Να απεκδυθούμε τον εγωιστή εαυτό μας, να αποστραφούμε τις κοσμικές έριδες και να ζητήσουμε το έλεος του Θεού για ειρήνη στον κόσμο.

Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή!

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....