Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης μετέφερε την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου στο Αρκαλοχώρι

Το εσπέρας της Κυριακής 3 Ιουλίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ανταποκρινόμενος σε παράκληση και πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, μετέφερε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, της Ρεϊσδεριανής, στον πανηγυρίσαντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ανδρέου του Ιεροσολυμίτου στο Αρκαλοχώρι.

Η υποδοχή της περίπυστης εικόνας έγινε στο προαύλιο του ναού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και τον εορτάζοντα τα σεπτά ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ανδρέα και ακολούθησε Δοξολογία. Στη συνέχεια τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. κ. Ανδρέας, ο οποίος μετά την ευλόγηση των άρτων κήρυξε τον θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα αναφερόμενος στη βιωτή του εορταζόντος Αγίου, αλλά και για την Ιερά Εικόνα της Παναγίας, όπου έφεραν οι πρόσφυγες κατά τον διωγμό τους από την Μικρά Ασία. Τέλος, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς, κληρικούς και λαϊκούς και τις αρχές του τόπου για την παρουσία τους. Τον εορτάζοντα Αρχιερέα αντιφώνησε με θερμούς λόγους ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, που αφίχθη κατά την ακολουθία του εσπερινού,  και εξέφρασε τις εόρτιες ευχές αλλά και τα συγχαρητήρια εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, για συνέχιση της θεοφιλούς και θεαρέστου ποιμαντορίας του Σεβ.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Ανδρέα και της Εικόνας Παναγίας της Ελεούσης στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου. Προ της Απολύσεως, μπροστά από την είσοδο του ναού και ενώπιον της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας, εψάλη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, κηρύσσοντας ο Σεβ. κ. Ανδρέας την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Μητροπόλεως για τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Ανδρέου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Ο εορτάζων Σεβ. κ. Ανδρέας κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην εσωτερική μυστική ζωή του Αγίου Ανδρέου, αλλά και στην αγωνία και τους πόνους των προσφύγων Μικρασιατών αδελφών μας και στην πίστη τους στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας. Μετά την Απόλυση εκ μέρους των Σεβ. Αρχιερέων προσφώνησε τον άγοντα τα σεπτά του ονομαστήρια Σεβ. κ. Ανδρέα, ο έχων τα πρεσβεία Σεβ. κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος με μεστό και θεολογικό λόγο μετέφερε τις ευχές και τα συγχαρητήρια για χρόνους πολλούς και μακρούς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Σεβ. κ. Ανδρέας θεωρείται ο κτήτορας και δημιουργός της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου και όλων των σημαντικών προνοιακών δομών της, εργαζόμενος νυχθημερόν για έργα αγαθά και ευάρεστα στον Θεό για την προαγωγή του ευσεβούς λαού που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος.

Παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιος βερνιδάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης Πανοσ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Επανωσήφη Πανοσ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, ο Υπογραμματεάς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, ο Ιεροκήρυκας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδος κ. Μανόλης Φραγκάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου: κ. Μάξιμος Σενετάκης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κ. Σωκράτης Βαρδάκης και ο κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, οι πρώην Βουλευτές κ. Μανόλης Στρατάκης και κ. Μαρία Σκραφνάκη, ο διοικητής της 133 Σ.Μ. Σμήναρχος Ιωάννης Μαλισιώτης, εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και τοπικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....