Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Ναό της Παναγίας Παραμυθίας – Βλάχ Σαράι

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στα ερείπια του Ναού της Παναγίας Παραμυθίας Φαναρίου, γνωστού ως «Βλαχ Σαράι». Ήταν η πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ιστορικό αυτό Ναό, μετά την ολοσχερή καταστροφή του από πυρκαγιά το 1970. Υπενθυμίζεται ότι η Παναγία Παραμυθία, που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη σημερινή έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από το 1587 και για ένα μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε ως Πατριαρχικός Ναός, και εκεί έγινε η επικύρωση της πατριαρχικής τιμής του Πατριαρχείου Μόσχας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Αρχιερείς Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, o κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης, Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, κληρικοί και μοναχές, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, και μικρός αριθμός πιστών από την περιοχή του Φαναρίου.

Τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ κ. Παντελεήμων Βίγκας, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής Παναγίας Παραμυθίας – Βλαχ Σαράι, ο οποίος αναφέρθηκε στον ιστορικό Ναό και στις συντονισμένες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, μετά και την επανάκτηση, το 2010, του τίτλου ιδιοκτησίας του, για την εκ βάθρων αποκατάστασή του, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας διαφύλαξης, συντήρησης και ανάδειξης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινοτικής περιουσίας της Ομογενείας της Πόλεως, που τελεί υπό την αιγίδα και την ανύστακτη πατρική μέριμνα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής και τους συνεργάτες του, για τις άοκνες προσπάθειές τους για τη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού Ναού της Παναγίας Παραμυθίας, καθώς, επίσης, και όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτό το ιερό έργο, αλλά και γενικότερα στη διάσωση της κληρονομιάς του Γένους.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....