Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνάντησε τους προσφάτως αποκατασταθέντες πέντε Ορθοδόξους Ιερείς που είχαν καθαιρεθεί από τον Πατριάρχη Μόσχας

Κατά την παραμονή του στην Λιθουανία, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τους προσφάτως αποκατασταθέντες πέντε Ορθοδόξους Ιερείς, τους οποίους ευλόγησε πατρικώς και ενίσχυσε πνευματικώς για να συνεχίσουν την πολύτιμη για την Εκκλησία διακονία των ορθοδόξων αδελφών μας στην Λιθουανία.
Υπενθυμίζεται δε ότι είχε προηγηθεί  η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 17 Φεβρουαρίου 2023, να κάνει δεκτή την προσφυγή των πέντε ορθοδόξων ιερέων που είχαν καθαιρεθεί από τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο και να αποκαταστήσει τη θρησκευτική τους υπόσταση ώστε να γίνουν δεκτοί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

“Αυτή είναι και η θέληση των Ορθοδόξων ιερέων και πιστών στη χώρα. Όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Συνεργασίας, υποστηρίζουμε τις φιλοδοξίες τόσο της ομάδας των Λιθουανών ορθοδόξων ιερέων όσο και των πιστών που εκπροσωπούν διάφορες άλλες εθνοτικές κοινότητες στη Λιθουανία, να ακολουθήσουν τη συνείδηση τους και να αποκαταστήσουν την ιστορική δικαιοσύνη, με μια Εκκλησία υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με επίγνωση και πλήρη αφοσίωση στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και στην εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Κρήτη, 2016), υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα των Λιθουανών Ορθοδόξων πιστών να λατρεύουν ελεύθερα και σύμφωνα με τη συνείδηση τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

________
photos: Nikos Papachristou / Ecumenical Patriarchate

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....