Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’

Την Κυριακή, 10 Απριλίου, ημέρα που τιμάται η μνήμη του μάρτυρος Προκατόχου του Γρηγορίου Ε’, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου, κατά την οποία τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του συνεργάτου του Παναγιωτάτου αείμνηστου Νικολάου Μαγγίνα, Φωτογράφου-Δημοσιογράφου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ιερώνυμος Σωτηρέλης.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, συγγενείς και φίλοι του αειμνήστου Νικολάου Μαγγίνα, καθώς και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτατος μετέβη, όπως κάθε χρόνο, στην Κλειστή Πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόπο του απαγχονισμού του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε´, συνοδευόμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, όπου άναψε κερί, κατέθεσε ανοιξιάτικα άνθη και προσευχήθηκε υπέρ της Εκκλησίας και του Γένους, επικαλούμενος τη χάρη και τις πρεσβείες του Αγίου Προκατόχου αυτού.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, παρετέθη επιμνημόσυνος δεξίωση, κατά την οποία ο Παναγιώτατος μίλησε για την προσωπικότητα, το ήθος και την προσφορά του αειμνήστου Νικολάου Μαγγίνα, ο οποίος με αυτοθυσία και αγάπη προς κάθε άνθρωπο υπηρέτησε τη Μητέρα Εκκλησία.

«Ο Χριστός θα ελευθερώσει την Ουκρανία»

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον Στ´ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, όπου τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ιερολ. Διάκονος κ. Μελέτιος Στεφανάτος.

Ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Ουκρανικής Κοινότητος, που εκκλησιάζονται στον Ναό αυτό, αναφέρθηκε γι΄ άλλη μία φορά στις δραματικές εξελίξεις στη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία και εξέφρασε και πάλι τη συμπαράστασή του προς τον αγαπητό Ουκρανικό λαό. Επανέλαβε ότι ο υπό εξέλιξη πόλεμος είναι ανίερος και διαβολικός και επεσήμανε: «Εμείς είμαστε υπέρ του δικαίου, υπέρ της αληθείας. Το δίκαιο και η αλήθεια είναι με την Ουκρανία, γι’ αυτό είμαστε και εμείς με την Ουκρανία. Λέγει το Ευαγγέλιο: «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς…». Εμείς οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι η αλήθεια είναι ο ίδιος ο Χριστός. Ο Χριστός, λοιπόν, θα ελευθερώσει την Ουκρανία, η οποία έχει την αλήθεια με το μέρος της. Προσευχόμαστε όλοι, εξ όλης καρδίας, να τελειώσει αυτός ο καταστροφικός πόλεμος το ταχύτερον δυνατόν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

«Αυτό το Πάσχα του 2022 θα είναι ένα πικρό Πάσχα για τους Ουκρανούς αδελφούς μας και όχι μόνο. Θα περάσει η Μ. Παρασκευή και θα έλθει η Ανάστασις. Αυτοί που δεν θα έρθουν πίσω θα είναι οι χιλιάδες νεκροί, τα θύματα αυτού του πολέμου. Αυτοί, όπως όλοι, θα προσεύχονται από τον ουρανό όχι μόνον για την ελευθερία και την ευημερία της Ουκρανίας, αλλά θα προσεύχονται για την αλήθεια και το δίκαιο και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ανέκαθεν αγαπούσε τα εν Ουκρανία πνευματικά της παιδιά. Τώρα σας αγαπούμε πολύ περισσότερο. Καλήν Ανάσταση!».

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και Προύσης κ. Ιωακείμ, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου, και Αραβισσού κ. Κασσιανός, κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη κ. Roman Nedilskyi, με στελέχη του Προξενείου, μέλη της Ουκρανικής Κοινότητας και άλλοι πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....