Ο Πύργος τίμησε τον Προστάτη του Άγιο Χαραλάμπο

Με την δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και λαμπρότητα ο Πύργος τίμησε την μνήμη του πολιούχου του Αγίου Χαραλάμπους, με την παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, εκπροσώπων φορέων καθώς επίσης και πλήθους πιστών, που συμμετείχε στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και την καθιερωμένη λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνας του Αγίου.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ενώ συμμετείχαν οι μητροπολίτης Κηφησίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.κ. Κύριλλος, Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ευκαρπίας κ.κ. Ιερόθεος, Μεσαορίας κ.κ. Γρηγόριος και Ανδρούσης κ.κ. Κωστάντιος που έλκει καταγωγή εκ των Χανακίων, συνεπικορούμενοι από πλήθος ιερέων της Ι.Μ.Ηλείας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ Στέλιος Πέτσας, ο κ Μιχάλης Κατρίνης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδος ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιος Καλαματιανός, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιπεριφερερειάρχες Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, Πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης, Ο Δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, εκπρόσπωποι της Στρατιωτικής Ηγεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και πλήθος κόσμου.                                                   Στον Θείο Λόγο που κήρυξε ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Χαραλάμπους και στα Θαύματα που έχει επιτελέσει. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κ.κ. Γερμανό καθώς και στον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτανεία της Θαυματουργής εικόνας στους δρόμους του Πύργου.

Προστάτευσε την πόλη του Πύργου

Ο Άγιος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στον Πύργο. Το 1860 είχε σώσει την πόλη από την φοβερή πανώλη, ενώ δεν ήταν λίγα τα παιδιά που είδαν στον ουρανό ένα γέροντα με μακριά λευκή γενειάδα να σπρώχνει με το ραβδί του ένα σύννεφο που αντιπροσώπευε την επιδημία. Το 1918 την έσωσε από επιδημία γρίπης. Επίσης, επιδημία πανούκλας είχε χτυπήσει τον Πύργο και το 1791, από την οποία όμως τον εφύλαξε σε αντίθεση με ότι έγινε σε Γαστούνη, Λεχαινά και Πάτρα, όπως προκύπτει από τον Κώδικα της Παναγίας της Λεχαινίτισσας (Ντίνος Ψυχογιός). Το ιστορικό ναΰδριο του Αγίου Χαραλάμπους έκτισε η οικογένεια Βιλαέτη με την εγκατάστασή της στον Πύργο, όταν και έφερε από τον τόπο καταγωγής της, τα Βελλά Ιωαννίνων, την τιμή του Αγίου Χαραλάμπους, καθώς και μια παλιά οικογενειακή εικόνα του. Οι Βιλαεταίοι – από τους πρώτους οικιστές του Πύργου μαζί με τους Άχολους – στους οποίους απαντάται και ως βαπτιστικό το όνομα Χαράλαμπος, αποθησαύρισαν το οικογενειακό κειμήλιο της εικόνας του Αγίου (από τον 17ο αιώνα) στο παρεκκλήσι αυτό, που συνδέθηκε αδιάσπαστα με την ζωή του Πύργου. Όπως πληροφορεί η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, στο παρεκκλήσι αυτό συναντιόντουσαν οι οπλαρχηγοί για την προετοιμασία της Επαναστάσεως. Σ’ αυτό συνήθιζε να προσεύχεται ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν περνούσε από τον Πύργο.

 

Εκεί ορκίσθηκαν επίσης οι επαναστάτες του 1821 από τον Πύργο. Εκεί κατέφευγαν σ’ όλες τις δύσκολες περιστάσεις οι Πυργιώτες, πριν και κατά την Επανάσταση. Το ναΰδριο αυτό καταστράφηκε δύο φορές κατά την Επανάσταση (1821 και 1825), για να κτισθεί στη σημερινή του μορφή μετά την απελευθέρωση. Στην περίοδο του Ελληνογερμανικού πολέμου, ο Άγιος σκέπασε την πόλη με πυκνά σύννεφα σαν πέπλο, εμποδίζοντας έτσι τα γερμανικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν την πόλη. Το Βασιλικό Διάταγμα της 3-2-1948, διά του οποίου καθιερώθηκε επισήμως ο εορτασμός του ως πολιούχου, αποτέλεσε επισημοποίηση αυτής της ευλάβειας και τιμής και πρακτικής, όπως συνέβαινε ήδη από πολλές δεκαετίες, αν όχι αιώνες. Η προστασία του Αγίου δεν έλειψε και στους καταστροφικούς σεισμούς του 1993 που έπληξαν τον Πύργο. Ο Άγιος διαίρεσε τον σεισμό σε τρεις επιμέρους σώζοντας την πόλη και πολλοί τον είδαν στον ύπνο τους να τους φανερώνει πως αυτός τους έσωσε. Ακόμα, πολλές φορές μετά από λιτανείες της θαυματουργής εικόνας του Αγίου σε περιόδους ανομβρίας, τελικά ερχόταν βροχή ανακουφίζοντας τις καλλιέργειες. Στη μνήμη του είναι αφιερωμένοι οι ενοριακοί ναοί: Αυγή Πηνείας, Φλόκα Ολυμπίας και Χανακίων Πύργου, καθώς και του οικισμού Αγίου Χαραλάμπους Λεχαινών. Με λαμπρότητα εορτάζεται και σε αρκετές άλλες ενορίες της Μητροπόλεως Ηλείας, όπως στο Τραγανό και στην Βαρβάσαινα, όπου λαμβάνουν χώρα και λιτανείες. Συνολικά εορτάζεται σε 33 συνολικά ενορίες της Μητροπόλεως με λιτανείες την ημέρα μνήμης του.

leitoyrgia 02

leitoyrgia 03

leitoyrgia 05

leitoyrgia 06

leitoyrgia 08

litaneia 02

litaneia 04

Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευκαρπίας κ.κ. Ιεροθέου και συνχοραστούντων των Μητροπολιτών Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου, Κηφησίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.κ. Κυρίλλου, Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανανασίου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μεσαορίας κ.κ. Γρηγόριου και Ανδρούσης κ.κ. Κωστάντιου, συνεπικορουμένων από πλήθος ιερέων.

Κατά την διάρκεια του Θείου Λόγου ο Επίσκοπος Ευκαρπίας αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Χαραλάμπους και στους σημαντικούς σταθμούς του βίου του. Επίσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Μητροπολίτη Ηλείας κ Ωλένης κκ Αθανάσιο.

 

epserinos 01

epserinos 02

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....