Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο Αρχάνι της Δυτικής Φθιώτιδας

Άλλη μία ποιμαντική επίσκεψη σε ένα όμορφο χωριό της ορεινής Φθιώτιδας πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο πλαίσιο των ποιμαντικών του επισκέψεων σε κάθε γωνιά της Φθιωτικής γης.

Στο όμορφο και ιστορικό Αρχάνι της Δυτικής Φθιώτιδας στάθμευσε αυτήν την φορά ο κ. Συμεών στο πλαίσιο αυτής της χωρίς σταματημό περιοδείας του σε όλη την Φθιώτιδα, την οποία ξεκίνησε από την ημέρα της ενθρονίσεως του και την οποία την συνεχίζει αδιάκοπα ανεξαρτήτως συνθηκών και καταστάσεων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών κατέφθασε στον ιστορικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, συνοδευόμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, ενώ τον  υποδέχθηκαν με καμπανοκρουσίες οι 4 ιερείς, οι οποίοι κατάγονται από το χωριό και διακονούν στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Κύριλλος Πάρης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σπερχειάδος, Πρωτ. π. Βασίλειος Καραμέρης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Λαμίας, Πρωτ. π. Ιωάννης Ελευθερίου, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καινούργιου Λοκρίδος και Πρωτ. π. Ιωάννης Καραμέρης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου  Σπερχειάδος, με προεξάρχοντα τον ο Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, αλλά και ο εφημέριος Αρχιμ. π. Ησαϊας Αναγνώστου, καθώς και οι συνεργάτες του κ. Συμεών στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος, Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Ρεντίφης και Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας.

Μετά την πανηγυρική δοξολογία ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και την Βασιλόπιτα της Ενορίας.

Τον κ. Συμεών προσεφώνησε και καλωσόρισε με εγκάρδια λόγια τιμής και σεβασμού η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, η οποία κατάγεται από το Αρχάνι, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του ως ιδιαίτερη ευλογία για το χωριό και για όλη την περιοχή.

Η κ. Μπενιάτα χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η μικρή κοινωνία του χωριού μας, υποδέχεται σήμερα με αισθήματα απεριόριστης αγάπης, σεβασμού, χαράς αλλά και αμέριστης συγκίνησης το Σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας.

Σεβασμιώτατε,

Η σημερινή σας επίσκεψη καθίσταται ιδιαιτέρως ξεχωριστή και κυρίως, γιατί πραγματοποιείται από ιεράρχη του οποίου η φωτεινή παρουσία είναι πηγή ελπίδας, αισιοδοξίας και ζωής, όχι μόνο για τον ευσεβή λαό του χωριού μας αλλά ολόκληρης της ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.

Δε θα αναφερθώ στο πολυσχιδές και πολυποίκιλο έργο που επιτελέσατε και καθημερινά επιτελείτε!!!  Άλλωστε το έργο σας ομιλεί, και η δική μου ταπεινότητα δεν αρκεί να το προβάλει. Το φανερώνει η αγάπη του χριστεπώνυμου πλήθους από την ημέρα της ενθρόνισης σας και τη μεγαλειώδη παλλαϊκή υποδοχή που σας επεφύλαξε και συνεχίζει να εκδηλώνει σε κάθε γωνιά, στην πιο μικρή ενορία της Φθιώτιδας που επισκέπτεσθε. Με την φρόνηση, το εκκλησιαστικό σας ήθος και την θεολογική σας κατάρτιση είστε ακούραστα κοντά στο λαό όχι μόνο κατά την άσκηση των αρχιερατικών σας καθηκόντων, αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, στις χαρές αλλά και στις λύπες του, στις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, παιδείας, πράξεων αλληλεγγύης, συμπαράστασης, παρηγορίας, ανακουφιστικής υποστήριξης…. Ο λόγος Σας μας εμπνέει & μας ξεκουράζει.  Γι’ αυτό και κατακτήσατε τις καρδιές μας, γίνατε ΑΞΙΑ ο αδελφός, ο πατέρας, ο Ποιμενάρχης μας».

Η κ. Μπενιάτα επίσης,  αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία του χωριού, η οποία χάνεται στα Μυκηναϊκά χρόνια τον 11ο π.Χ. αιώνα και μετέφερε την επιθυμία των κατοίκων να επισκεφθεί ξανά  το Αρχάνι ο Σεβασμιώτατος στην Πανήγυρη του χωριού τη 1η Μαΐου.

«Η ιστορία του χωριού μας Σεβασμιώτατε, είναι στενά συνδεδεμένη/ συμπορεύεται με την ιστορία της εκκλησίας μας. Και εμείς έχουμε μεγαλώσει με τον πολιούχο Άγιο Αθανάσιο προστάτη και σκεπή του χωριού μας, στις καλές και στις δύσκολες στιγμές μας από γενιά σε γενιά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και οι δυο εκκλησίες του χωριού μας είναι αφιερωμένες στη χάρη του!  «Αϊ Θανάση μου κάνε το θαύμα σου» θυμάμαι την αείμνηστη γιαγιά μου να σταυροκοπιέται δακρυσμένη και να ανάβει το καντήλι του, τον πατέρα μου να τον υπηρετεί ως επίτροπος και τη μητέρα μου να κάθεται εδώ, δεξιά στην καθιερωμένη της θέση, όπως και οι υπόλοιπες ευσεβείς γυναίκες και άνδρες του χωριού μας. Η Παράδοση θέλει η κάτω εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στο κοιμητήριο του χωριού να χτίστηκε τον 15ο αιώνα, το σίγουρο όμως είναι, σύμφωνα με κάποια εκκλησιαστικά αρχεία ότι χτίστηκε ή ίσως ανακατασκευάστηκε το 1733.

Σεβασμιώτατε, ήταν ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για το χωριό μας εάν αποδεχθείτε, την πρόσκληση που σας απευθύνουμε σήμερα εκ μέρους της κοινότητάς μας να τελέσετε τον Αρχιερατικό Εσπερινό την 1η Μαϊου, όταν το χωριό μας γιορτάζει τον πολιούχο γίγαντα της Ορθοδοξίας, ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ.

Με ειλικρινή αισθήματα σεβασμού και υπερηφάνειας προς το πρόσωπό Σας, Σας ευχαριστούμε ολοκάρδια για την σημερινή σας επίσκεψη και σας ευχόμαστε να έχετε υγεία αδιάπτωτη, μακροημέρευση και δύναμη. Ως ένδειξη ολόθερμης αγάπης εκ μέρους μας παρακαλούμε να δεχθείτε από τον εκπρόσωπο της κοινότητάς μας τα ταπεινά δώρα της τοπικής μας παραγωγής, δώρα καρδιάς και αγάπης!!!».

Ακολούθως εκ μέρους όλης της κοινότητος ο Πρόεδρος του χωριού  κ. Νικόλαος Μπομπότας προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα, ενώ επίσης δώρα αγάπης προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο η επί 20ετία ψάλτρια του χωριού κ. Αικατερίνη Πολίτη και δύο κοπέλες από τη νεολαία του χωριού. Ο κ. Συμεών μάλιστα υποσχέθηκε στα κορίτσια του χωριού πως, όταν έλθει η ώρα, θα μεταβεί ξανά στο χωριό, αυτήν την φορά, για να ευλογήσει τον γάμο τους!

Ο Σεβασμιώτατος με ιδιαίτερη συγκίνηση στον λόγο του ευχαρίστησε την κ. Μπενιάτα, τους ιερείς, τους κατοίκους του χωριού και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά και υπογράμμισε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί σήμερα ήλθα σε ένα πλούσιο χωριό, το οποίο είναι ευλογημένο από τον Θεό να έχει όχι μόνο πλούτο καρποφορίας, αλλά πλούτο ενότητος και αγάπης μεταξύ των κατοίκων.

Ήλθα σήμερα να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους κατοίκους αυτού του χωριού,  που διαχρονικά πέρασαν από εδώ και άφησαν το στίγμα τους, αλλά ήλθα να δώσω πλουσιοπάροχα την ευλογία μου και την ευχή μου και να ενώσω τις προσευχές μου με τις δικές σας, να μείνουμε ενωμένοι γύρω από τον τόπο μας. Όχι δεμένοι ψυχαναγκαστικά και νευρωτικά. Δε σημαίνει ότι το ένα χωριό υπερέχει του άλλου. Κάθε τόπος είναι ευλογημένος, γιατί είναι ο τόπος μας. Είναι ο τόπος που μας γέννησε, που μας μεγάλωσε, ο τόπος που πορευθήκαμε και πορευόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο γνήσιος και ο αληθινός πατριωτισμός καλλιεργείται μονάχα όταν ο άνθρωπος σέβεται την ταυτότητά του και μόνο τότε μπορεί να σεβαστεί και την ταυτότητα του άλλου.

Είναι πολύ σημαντική η επιστροφή μας στα πάτρια εδάφη, είτε τακτικά είτε έκτακτα, είτε και μόνιμα κάποιες φορές. Η αυλή του σπιτιού στο χωριό, η μυρωδιά της οικογένειας δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο τόπο. Να πραγματοποιούμε λοιπόν πολλές επισκέψεις στο χωριό μας, έστω και περιστασιακές και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, το Αρχάνι να σας μαζεύει όλους ενωμένους και να μην ξεχνάτε, μεταξύ των άλλων ότι στο χωριό εδώ βρίσκεται ο τάφος του πατέρα και της μάνας, οι δεσμοί της οικογένειάς μας, οι ρίζες μας»!

Τέλος στην πλατεία του χωριού, ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη εποικοδομητική συναναστροφή με όλους τους κατοίκους του χωριού, δεχόμενος την αγάπη, τον ενθουσιασμό και τον σεβασμό όλων, ενώ επισκέφτηκε κατ’ οίκον ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού.

Στο Αρχάνι παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, η Περιφερειακή Διευθύντρια Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Πρόεδρος του χωριού κ. Νικόλαος Μπομπότας, ο Διευθυντής του Ραχουτείου Γηροκομείου Λαμίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καραμέρης, εκπρόσωποι φορέων της Δυτικής Φθιώτιδος, καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....