Ο Βόλος εορτάζει τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο

Με την δέουσα λαμπρότητα, έντονη προσμονή, αλλά και προσοχή, λόγω της σοβούσης πανδημίας, ο Βόλος ετοιμάζεται να πανηγυρίσει την μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου του Αγίου Νικολάου, με επίκεντρο τον φερώνυμο Μητροπολιτικό μας Ναό. Η φετινή πανήγυρις λαμπρύνεται έτι περισσότερο από την παρουσία δύο ιερότατων σεβασμάτων της Εκκλησίας μας, της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ξενιάς, Εφόρου και Προστάτιδος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και του τεμαχίου της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς της επαρχίας Αλμυρού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Πανηγύρεως, την παραμονή της εορτής, Κυριακή 5/12, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, ο οποίος θα ομιλήσει. Στις 10π.μ. θα τελεστεί Β΄ Θεία Λειτουργία. Στις 6.30μ.μ., θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Στις 10μ.μ. θα ξεκινήσει ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία θα τελεστούν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί περιορισμένης έκτασης Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Παναγίας Ξενιάς και του Αγίου Νικολάου, καθώς και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου και της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, στους δρόμους πέριξ του Ναού, συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου. Κατά την επιστροφή, επί ειδικής εξέδρας, τοποθετημένης στο μέσον του προαυλίου, θα τελεστεί η αρτοκλασία και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος θα απευθύνει τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό του.

Τόσον ο Μέγας Εσπερινός, όσο και η Θεία Λειτουργία της εορτής θα μεταδοθούν απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό astra, τον Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube.

Στις 5μ.μ. θα ψαλούν ο μεθεόρτιος Εσπερινός, η Ιερά Παράκληση, το Μικρό Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσή, ο οποίος θα ομιλήσει, παρουσία στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.

Η Πανήγυρις θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 7/12, οπότε, μετά την Θεία Λειτουργία, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς και η Τιμία Ζώνης της Παναγίας μας θα αναχωρήσουν.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....