Οφειλόμενες απαντήσεις της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στο άρθρο της Gothenburg Post, της 29ης Μαρτίου 2022

Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας θεωρεί καθήκον της, να απαντήσει στο νέο άρθρο της Gothenburg Post, της 29ης Μαρτίου 2022, αντικρούοντας τις αναλήθειες που αυτό περιέχει, προς αποκατάσταση της αλήθειας, καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών και προς οφειλόμενη πληροφόρηση του ποιμνίου της στην Σκανδιναυΐα.
Κηδεία Μητροπολίτου πρώην Αμασείας κυρού Παύλου Μενεβίσογλου
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας έπραξε το καθήκον του, παραστάς στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου κυρού Παύλου Μενεβίσογλου.
Ο Μητροπολίτης Κλεόπας συνοδευόταν από τρεις κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, όπου παρέστησαν ομού, συμπροσευχόμενοι υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Ιεράρχου.
Η επιστολή που ανεγνώσθη προ της ενάρξεως της εξοδίου ακολουθίας, περιείχε οδηγίες που άφηνε ο μακαριστός Ιεράρχης, σύμφωνα με τις οποίες, επιθυμία του ήταν να τελεσθεί η ακολουθία από Ρουμάνο Ιερέα. Ωστόσο, δεν απαγόρευε σε κανέναν να παραστεί στην κηδεία του, για να αποτίσει φόρο τιμής και να συμμετάσχει προσευχητικώς – ιδιαιτέρως στον διάδοχό του, ο οποίος εξετέλεσε το ιερό του καθήκον, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη.
Η Ιερά Μητρόπολις διαψεύδει κατηγορηματικά την δήλωση ότι ο Μητροπολίτης Κλεόπας είχε απαγορεύσει στον Μητροπολίτη Παύλο, να επισκέπτεται τους ναούς που υπάγονται στην δικαιοδοσία της Επαρχίας του. Τουναντίον, ο Μητροπολίτης Κλεόπας τον είχε προσκαλέσει, πολλές φορές, να λειτουργήσει και να προεξάρχει ιερών ακολουθιών, πανηγύρεων και συναφών εκδηλώσεων.
Στις λειτουργίες, ο Μητροπολίτης Κλεόπας, πάντοτε μνημόνευε, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, τον προκάτοχό του, στην Μεγάλη Είσοδο, ως εξής: “Παύλου Αρχιερέως, του και σεβασμίου προκατόχου ημών.”
Ο Μητροπολίτης Κλεόπας στο Άγιον Όρος
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους, τον Ιούνιο του 2015, αποδεχθείς την πρόσκληση του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου, όπου προέστη της πανηγύρεως της Αναλήψεως του Κυρίου. Ήταν η μόνη προσκυνηματική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στο Άγιον Όρος, κατά τα οκτώ έτη της αρχιερατικής του διακονίας, η οποία προβλήθηκε αρκούντως από τα τότε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι δεν έγινε μυστικώ τω τρόπω.
Διοικητική αναδιάρθρωση των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως στην Σουηδία
Με την ίδρυση των νέων ενοριών της, η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας ξεκίνησε διοικητική αναδιάρθρωση για τον λόγο ότι κάποιες από τις υφιστάμενες ενορίες ήταν προηγουμένως μη εγγεγραμμένες ως νομικές οντότητες και αντιμετώπιζαν αρκετές διοικητικές δυσκολίες, όπως π.χ. δεν μπορούσαν να αποκτήσουν ΑΦΜ και ν᾽ ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Η αναδιοργάνωση έγινε, για να λυθούν αυτού του είδους τα προβλήματα.
Καθώς οι μη εγγεγραμμένες ενορίες είχαν μη λειτουργικά συμβούλια, η Ι. Μητρόπολις διόρισε προσωρινά συμβούλια, για την τακτοποίηση των εγγράφων που αφορούσαν την αναγνώριση των ενοριών ως νομικών προσώπων. Ο διορισμός των εν λόγω συμβουλίων έγινε με απόλυτα θεμιτό τρόπο, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η ενέργεια αυτή ήταν ακραιφνώς διοικητικού χαρακτήρος και ουδόλως εκκλησιαστικού. Ουδείς εκ των κληρικών εμποδίστηκε στην επιτέλεση των εκκλησιαστικών του καθηκόντων.
Η διαδικασία τελικώς ολοκληρώθηκε και το Kammarkollegiet (Σουηδικός κρατικός φορέας) εξέδωσε νέα ΑΦΜ, για όλες τις ενορίες.
Ακολούθως, η Ιερά Μητρόπολις συνέδραμε στο να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί για τις ενορίες Κάλμαρ, Μπορώς και Γιονσέπινγκ, καταθέτοντας πάραυτα το ποσό των 100.000 Σουηδικών κορωνών (περίπου 10.000 ευρώ), στον λογαριασμό κάθε μιας από τις ανωτέρω ενορίες, τηρώντας την υπόσχεσή της προς αυτές.
Ο Μητροπολίτης Κλεόπας ενημέρωσε τότε εγγράφως τους εφημερίους και των τριών νέων ενοριών για τις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και τις Σουηδικές Αρχές και ζήτησε από τους κληρικούς, να του υποδείξουν το μέλος του εκκλησιαστικού τους συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα ταμίου και την διαχείριση του ενοριακού τους τραπεζικού λογαριασμού.
Οι υπογραφές του Μητροπολίτου Σουηδίας
Σχετικά με την χρήση του ονόματος του Μητροπολίτου σε επίσημα έγγραφα, οι κρατικές αρχές ζητούν, μερικές φορές, από τον Μητροπολίτη, να χρησιμοποιήσει το βαπτιστικό του όνομα, όπως είναι καταχωρημένο στο διαβατήριό του – όπως όλοι γνωρίζουν – είναι διαφορετικό από το εκκλησιαστικό του όνομα, αυτό που έλαβε στην χειροτονία του. Αυτός είναι απλά ο λόγος που ο Μητροπολίτης, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιεί το εκκλησιαστικό του όνομα “Μητροπολίτης Κλεόπας” και σε άλλες το βαπτιστικό του όνομα, κατά περίπτωσιν.
Σχετικώς με την υποτιθέμενη έρευνα του Kammarkollegiet
Η δήλωση ότι το Kammarkollegiet έχει ξεκινήσει έρευνα, σχετικά με την αναδιάρθρωση των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως, είναι εσφαλμένη. Η Ιερά Μητρόπολις υπέβαλε σχετική ερώτηση προς το Kammarkollegiet, από το οποίο έλαβε γραπτώς την επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα σε εξέλιξη σχετικά με την αναδιάρθρωση των ενοριών της.
Καταγγελία στην Αστυνομία
Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας δεν έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε καταγγελία εις βάρος του Μητροπολίτου Κλεόπα προσωπικώς, οι δε Αστυνομικές Αρχές, όταν ερωτήθηκαν σχετικώς από την Ι. Μητρόπολη, επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμία εν εξελίξει έρευνα εις βάρος του Μητροπολίτου Κλεόπα.
Θέλουμε να σημειώσουμε ότι η GP έχει κάνει αρκετές ψευδείς δηλώσεις σε προηγούμενα άρθρα της. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η Stockholm Stad και η Länsstyrelsen Στοκχόλμης (Σουηδικές κρατικές υπηρεσίες) θεώρησαν ότι η αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης ήταν μια “παράνομη κατασκευή”. Σε προηγούμενες δηλώσεις της, η Ιερά Μητρόπολις δημοσίευσε έγγραφα – με την μορφή αναμφισβήτητων επιβεβαιώσεων, μέσω ηλεκτρονικών επιστολών, από τις ανωτέρω αρχές – που αποδεικνύουν ότι, ούτε η Stockholm stad, ούτε η Länsstyrelsen Stockholm, έχουν κάνει τέτοια δήλωση.
Αναφορά στις φερόμενες ως πλαστές υπογραφές στα έγγραφα δωρεάς του κτιρίου της εκκλησίας του Γκέτεμποργκ
Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, η μεταφορά του ναού του Γκέτεμποργκ έγινε με απόφαση συμβουλίου, που εκτελέστηκε από το νόμιμο εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας του Γκέτεμποργκ.
Τα υπογεγραμμένα έγγραφα συγκεντρώθηκαν προσωπικώς από τον επικεφαλής του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Γκέτεμποργκ, χωρίς την ανάμειξη της Ιεράς Μητροπόλεως. Τα πρωτότυπα έγγραφα εστάλησαν ταχυδρομικώς στην Ιερά Μητρόπολη και ταυτοχρόνως, αντίγραφα PDF των ίδιων εγγράφων εστάλησαν στην Ιερά Μητρόπολη, μέσω ηλεκτρονικής επιστολής, από τον τότε επικεφαλής του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Ενορίας του Γκέτεμποργκ.
Η Ιερά Μητρόπολις διαθέτει τα πρωτότυπα των εγγράφων αυτών. Ως εκ τούτου, η ψευδής κατηγορία ότι η Ιερά Μητρόπολις πλαστογράφησε τα εν λόγω έγγραφα δεν ευσταθεί και αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν, ως συνημμένα, στις προηγούμενες δηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....