Οι αμπελουργοί της Φθιώτιδος τιμούν τον Άγιο Τρύφωνα

Η Ιερά μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος του Θαυματουργού εορτάσθηκε με κατάνυξη στην πόλη της Λαμίας με επίκεντρο εορτασμού το ομώνυμο περικαλλές Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου στην Ν. Άμπλιανη, το οποίο ανήγειραν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Αμπελουργών Ν. Φθιώτιδος.

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας μέσω της ερτζιανών του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, πλαισιούμενος από το Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλοπυλο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Λαμίας και Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος, Πρωτ. π. Παναγιώτη Σερέτη και άλλους Πατέρες.

Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός νέων καλλιφώνων Ιεροψαλτών του Ναού, πτυχιούχων Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου της Ι. Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε κατόπιν προτροπής και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος π. Εφραίμ, ο οποίος με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος ανέλυσε ένα άλλο μαρτύριο, το οποίο είναι εφάμιλλο με το μαρτύριο του αίματος και είναι το μαρτύριο της συνειδήσεως.

Ο π. Εφραίμ ανέπτυξε μέσα από Πατερικά διδάγματα και νουθεσίες Αγίων της Εκκλησία μας τα τρία δεσπόζοντα πάθη, τα οποία μεταξύ των άλλων προκαλούν την μάχη των λογισμών, τα τρία «φίδια», φιλαργυρία, φιλαρχία, φιληδονία, τα οποία και κατακτούν τον πέριξ χώρο της καρδίας του ανθρώπου και γεμίζουν την σκέψη του ανθρώπου με κακούς λογισμούς, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο π. Εφραίμ ακόμη υπογράμμισε:

«Η μάχη «παίζεται» σε επίπεδο λογισμών. Ο Άγιος Τρύφων αλλά και όλοι οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας με νοερά προσευχή κατάφεραν να αποκτήσουν ανδρείο φρόνημα,  να αντέξουν τα μαρτύρια και πολλές φορές ο πόθος της συναντήσεως τους με τον Χριστό και η συνεχής καρδιακή νοερά προσευχή τους έκανε να μην αισθάνονται τους πόνους των φρικτών μαρτυρίων.

Ο Χριστός δοκιμάζει την προαίρεσή μας. Να δοκιμάζουμε κι εμείς αδελφοί μου την διάθεσή της καρδιάς μας.

Να παρακαλέσουμε τον Άγιο Τρύφωνα να μας δώσει συνεχή προσευχή για να «παγιδεύεται» θεάρεστα ο νους μας με καλούς λογισμούς και μέσα από την συχνή προσευχή να αποκτήσουμε το μαρτυρικό φρόνημα του Αγίου Τρύφωνος».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών πατρικώς και εγκαρδίως ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο και στα μέλη του Συλλόγου Αμπελουργών, αλλά και σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές αυτού του Ναού με αδιάλειπτη την πρεσβεία του Αγίου Τρύφωνος και ευχήθηκε ο Άγιος Μάρτυς Τρύφων να χαρίζει σε όλους την καλή και πνευματική τρυφή για να μπορέσει η ζωή μας να αποκτήσει νόημα και χαρά.

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μεταξύ του Προέδρου του Συλλόγου Αμπελουργών Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνο Κάλλο και τα μέλη του Δ.Σ. παραβρέθηκαν ο  Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Πρόεδρος της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας κ. Γεώργιος Γιαννίτσης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....