Οικουμενικός Πατριάρχης: «Τόπος προσκυνήματος τα απολυμαντήρια της Καλαμαριάς»

Κεντρική πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς στον αύλιο χώρο του Κυβερνείου, με τίτλο: «Πάρθεν», έλαβε χώρα τη Δευτέρα προς τιμήν του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στην εκδήλωση, μουσικοχορευτικό σχήμα ξύπνησε μνήμες από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και το δράμα των προσφύγων. Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε έκθεση ζωγραφικής, με έργα που αποτυπώνουν το δράμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και στη συνέχεια βρέθηκε στα απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, τα οποία χαρακτήρισε «τόπο προσκυνήματος», σε εκδήλωση μνήμης στην παραλία της Αρετσούς.

Η εκδήλωση έγινε στην περιοχή όπου πριν από έναν αιώνα λειτούργησαν, υποτυπωδώς, ως τόπος πρώτης υποδοχής και καραντίνας τα ιστορικά «απολυμαντήρια», τα οποία υπήρξαν πρόχειρες και υγειονομικά ακατάλληλες υποδομές φιλοξενίας και περίθαλψης για χιλιάδες ξεριζωμένους από τις πατρογονικές τους εστίες, Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τον Πόντο και από άλλες περιοχές της Ανατολίας, με αποτέλεσμα πολλοί να βρουν τον θάνατο από τις κακουχίες και τις ασθένειες.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....