Ολοκληρώνονται σήμερα στο Κρανίδι οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 100 ετών απο την κοίμηση του Εμμανουήλ Ρέπουλη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιούνται στην πόλη του Κρανιδίου εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την συμπλήρωση 100 ετών απο την κοίμηση του Εμμανουήλ Ρέπουλη, Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου και λαμπρού πολιτικού ταγού της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας με καταγωγή απο την ιστορική πόλη του Κρανιδίου.
Το Σάββατο 11.05.2024 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου υπο του Πανοσ. Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Νεκταρίου Δαρδανού και του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου κ. Χριστοφόρου Καραβία Αρχιερατικού Επιτρόπου Κρανιδίου.
Ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος ομίλησε για το υπέρλαμπρο γεγονός της Αναστάσεως και την σημασία του για τον άνθρωπο και τόνισε ότι το κήρυγμα της Αναστάσεως φαντάζει ακόμα πιο εξωπραγματικό και εξωφρενικό. Και αυτό γιατί η εποχή μας είναι αυτή που αποθεώνει τη λογική, καυχάται για τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα του ανθρώπινου δυναμικού και αρχίζει σταδιακά να μορφοποιεί στο νου του επηρμένου ανθρώπου την αίσθηση της απολύτου αυτάρκειας και παντοδυναμίας. Αυτή η παντοδυναμία όμως δημιουργεί και πλήρη σύγχυση, αφού παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί σήμερα να δηλώνουν Χριστιανοί, αλλά να αρνούνται να δεχθούν το γεγονός της Αναστάσεως, αφού δεν μπορούν να το κατανοήσουν.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ομίλησε, εντός του ως άνω Ιερού Ναού, για την προσωπικότητα του Εμμανουήλ Ρέπουλη η κ. Ευαγγελία Ηλιού, Διευθύντρια του Λυκείου Ερμιόνης, την οποία ευχαρίστησε ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος και μετέφερε τις πατρικές αναστάσιμες και συγχαρητήριες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. ΕΦΡΑΙΜ τόσο προς τον Δήμαρχο και τον Δήμο Ερμιόνης όσο και προς τους συντελεστάς των τριήμερων εκδηλώσεων.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Κρανιδίου πραγματοποιήθηκε επιστημονική Εσπερίδα με θέμα: “Εμμανουήλ Ρέπουλης (1863 – 1924) και η εποχή του”. Τον Σεβασμιώτατο  εκπροσώπησε ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος μεταφέροντας τας πατρικάς ευχάς αυτού και υπογραμμίζοντας οτι ο Εμμανουήλ Ρέπουλης διακρίθηκε στη δημοσιογραφία και την πολιτική ζωή της Ελλάδας για τρείς δεκαετίες. Συνέχισε δε τονίζοντας ότι η δημοσιογραφική του πένα έθεσε τις βάσεις της αμφισβήτησης απέναντι στις κυρίαρχες παλαιοκομματικές αντιλήψεις και οτι ως πολιτικός στάθηκε στο μετερίζι του εκσυγχρονισμού και της αστικής ανόρθωσης του κράτους. Μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο πραγματοποίησαν ρηξικέλευθες τομές στην πολιτική ιστορία του τόπου και συνέβαλαν στην εδαφική διεύρυνση του ελληνικού κράτους. Παρότι η «Μεγάλη Ιδέα» δεν πραγματοποιήθηκε, ο εξέχων Κρανιδιώτης πολιτικός είχε καταφέρει να δώσει νέα πνοή στα δημόσια πράγματα και να συντελέσει στη δημιουργία μίας πιο ισχυρής Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα.
Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της εσπερίδος και καλωσόρισε τους εκλεκτούς ομιλητές: κ. Κωνσταντίνο Μποτόπουλο – Συνταγματολόγο, κ. Λίνα Λούβη – Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Νικόλαο Μπουμπάρη – Φιλόλογο και Ιστορικό.
Οι σχετικές εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν
μέχρι και της 14.05.2024.
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....