Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΙΣ

Συνήλθε επί τριήμερο, από την Τρίτη 11 έως και την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατόπιν ανεγνώσθησαν τα δύο ευχαριστήρια Γράμματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικώς προς: α) τις πραγματοποιηθείσες, τον Νοέμβριο του έτους 2021, τιμητικές εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συμπλήρωση τριακονταετίας από την εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο και β) το αμέριστο ενδιαφέρον και την συμπαράσταση της Ιεράς Συνόδου αναφορικώς προς την περιπέτεια της υγείας αυτού.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

– Ενέκρινε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα αποσταλεί κατ’ έθος προς τους Μαθητές και τις Μαθήτριες των Σχολείων της Πατρίδος μας για τον φετινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας.

– Έθεσε υπό την αιγίδα Της την Εκδήλωση «Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας, από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου 2022, και θα διοργανωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Ν. Χαλκηδόνος.

– Ενέκρινε τον οικονομικό Απολογισμό παρελθόντος οικονομικού έτους και τον Προϋπολογισμό του ήδη αρξαμένου οικονομικού έτους του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους οποίους υπέβαλε αρμοδίως η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.).

– Ενέκρινε τον Προϋπολογισμό Εσόδων – Εξόδων διαχειρίσεως οικονομικού έτους 2022 του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

– Ενημερώθηκε περί της υποβληθείσης εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, περί των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως.

– Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος περί διοργανώσεως Εκδηλώσεως Απολογισμού του έργου της Επιτροπής για το έτος 2021, κατά τον μήνα Μάρτιο του έτους 2022.

– Ενημερώθηκε από την αναφορά του Σεβασμιωτάτου Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, περί του πραγματοποιηθέντος, στις 4 Δεκεμβρίου 2021 στην Λαμία, Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την επέτειο της συμπληρώσεως 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως και απεφάσισε την αποστολή συγχαρητηρίων Γραμμάτων προς τα μέλη της Επιτροπής, τους εισηγητές, καθώς και την φιλοξενήσασα το Συνέδριο Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

– Έκανε δεκτή την υποβληθείσα παραίτηση του Ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγορίου Στάθη από την Διεύθυνση του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου, ύστερα από 50 χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς αυτού, και απεφάσισε να του απονείμει το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς. Στην κενωθείσα θέση του Διευθυντού του Ιδρύματος διόρισε τον άχρι τούδε Επιστημονικό Συνεργάτη του κ. Γρηγόριο Αναστασίου, δρα Βυζαντινής Μουσικολογίας, πρωτοψάλτη και θεολόγο.

– Πληροφορηθείσα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο την απονομή προς αυτόν της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως του Δήμου Κορινθίων με αφορμή την συμπλήρωση δεκαπενταετίας ευκλεούς ποιμαντορίας του, απεφάσισε την αποστολή συγχαρητηρίου Συνοδικού Γράμματος.

– Ενέκρινε τον διορισμό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Η Ιερά Σύνοδος εξ αφορμής ενός ακόμη συκοφαντικού δημοσιεύματος κατά της Εκκλησίας, το οποίο δήθεν αποκαλύπτει μαρτυρία ιερωμένου ετέρας εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας εν Ελλάδι ότι κατά την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου 2020 οι Ιερές Μητροπόλεις αποδέχθηκαν επί δίμηνο το «κλείσιμο» των Ιερών Ναών λόγω οικονομικής εξαρτήσεως από το Κράτος, δηλώνει ότι καμία συκοφαντία δεν θα μεταβάλει την συμπαράστασή Της στην εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας και προτίθεται να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς υπεράσπιση του κύρους Αυτής και των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Επίσης, διαπιστώσασα ότι διάφοροι Κληρικοί καθυβρίζουν δημοσίως την Ιερά Σύνοδο και τους Ιεράρχες εξ αιτίας της στερράς στάσεως υπέρ της χρήσεως μάσκας, του εμβολιασμού και της τηρήσεως των υγειονομικών μέτρων εν γένει, προτρέπει τον λαό του Θεού να μην παρασύρεται από τις κάθε είδους ύβρεις, ακόμη και ρασοφόρων. Τονίζει ότι την επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει το συλλογικό Της όργανο, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος των Μητροπολιτών Αυτής, το οποίο αποφασίζει συνοδικώς, δηλαδή δημοκρατικώς, με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, και όχι η ατομική άποψη οποιουδήποτε κληρικού, που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και οδηγεί σε παραχάραξη του Ευαγγελικού μηνύματος, δημιουργία φατριών και διάσπαση της εκκλησιαστικής ενότητος.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

 

 

Εκ της Δι­αρ­κούς Ιε­ράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....