Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς (TCCH – Διακοινοτική Επιτροπή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη συντήρηση μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου) ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στην εκκλησία της Παναγίας Αγίας Νάπας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Ο Επικεφαλής του Γραφείου UNDP Κύπρου, κ. Jakhongir Khaydarov, εξέφρασε την εκτίμησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, δηλώνοντας ότι αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη συνεχή δέσμευση του Προγράμματος για διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
«Αυτά τα έργα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαφύλαξης της κοινής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε.
Ο Stefan Simosas, εκ μέρους της Κομισιόν, είπε ότι αυτοί οι χώροι αντιπροσωπεύουν όχι μόνο τον πολυπολιτισμικό πλούτο της Κύπρου, αλλά και τη σημασία της αποκατάστασης και διατήρησης μνημείων ως εργαλείου για την προώθηση της οικοδόμησης της ειρήνης και της συμφιλίωσης.
Ο Δρ Σώτος Κτώρης, Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής, είπε ότι «οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας δεν χρησιμεύουν μόνο ως φυσικές διαθήκες για το παρελθόν μας αλλά και ως πηγή έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον». Επισήμανε ότι «η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι μια γέφυρα που μας συνδέει με τις ρίζες μας και λειτουργεί ως πλατφόρμα κατανόησης, σεβασμού και εκτίμησης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Ο Ali Tuncay, ο Τ/κ συμπρόεδρος, ανέφερε ότι «πολλοί πολιτισμοί πέρασαν από το νησί, ζουν μαζί μας, μέσα από τα κοινά μας μνημεία και είναι ο πλούτος του νησιού». Σημείωσε ότι «ως μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, αναγνωρίζουμε την ευθύνη της διατήρησης και διατήρησης αυτού του πλούτου ώστε να μπορεί να παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές».
Τόσο η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όσο και η εκκλησία της Παναγίας της Αγίας Νάπας, βρίσκονται στην περιοχή της Αμμοχώστου. Επιγραφή στον ναό της Παναγίας της Αγίας Νάπας, πάνω από τη νότια είσοδο, χρονολογεί το κτίσμα στο 1890.
Από το 2012, πάνω από 123 χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το νησί έχουν συντηρηθεί, υποστηριχθεί δομικά, προστατευτεί ή αποκατασταθεί από την Τεχνική Επιτροπή και το UNDP, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνολική χρηματοδότηση 24,915 εκατ. ευρώ.
Η Τεχνική Επιτροπή έλαβε συνολικά 35,6 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν από αρκετούς δωρητές για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.