Με την «σκιαγραφία» της ιστορικής διαδρομής της πόλης της Λευκάδας από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και την Αμαξική ως τις μέρες μας, την οποία επεχείρησε ο εκλεκτός ερευνητής του λευκαδίτικου παρελθόντος κ. Βασίλης Φίλιππας (βλ. τον σχετικό σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=5tskWcZqouc&t=119s ) ολοκληρώθηκε και ο τέταρτος κύκλος του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου «Διαδρομές Ιστορίας και Τέχνης στη Λευκάδα» που διοργάνωσε με αξιοσημείωτη συνέπεια και με την ευλογία του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης.
Ο κεντρικός θεματικός άξονας των δεκαπέντε εισηγήσεων που παρουσιάσθηκαν σε εβδομαδιαία βάση από τον Δεκέμβριο του 2021 ως τον Μάρτιο του 2022 επιγραφόταν: «Απ’ το ’21 στο ‘22». Γεφυρώθηκαν έτσι οι δύο, κομβικής για τον νεότερο Ελληνισμό σημασίας, επέτειοι που τιμάμε τα δύο αυτά χρόνια: τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Έξοδο και Καταστροφή.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάσθηκαν θέματα που αναφέρονται στην τοπική Εκκλησιαστική Ιστορία και Τέχνη, την συμμετοχή του ιερού κλήρου στα επαναστατικά κινήματα της Τουρκοκρατίας (1453-1821), την Έξοδο του Μεσολογγίου, τη μακραίωνη ιστορία των «Χαμένων Πατρίδων» της Μικρασίας και του Πόντου, την έλευση και εγκατάσταση των Προσφύγων του 1922 στη Λευκάδα, τη γενιά του Μεσοπολέμου και τις εμβληματικές ποιητικές της φυσιογνωμίες της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη, την ανάδειξη σημαντικών ταφικών μνημείων από το Κοιμητήριο της Λευκάδας, νομικά ζητήματα των Ιερών Ναών και Μονών της Επτανήσου, την Τέχνη της Δύσης στο έργο του Παναγιώτη Δοξαρά, την παρουσία και δράση διακεκριμένων Λευκαδιτών στην Οδησσό, τις σχέσεις και επαφές μεταξύ Λευκάδας και χερσονήσου της Πλαγιάς περί το 1821, τη συγκρότηση της “Ιονίου Εκκλησίας” μέσα από τον Κώδικα της Εκκλησίας της Κερκύρας και τον σπουδαίο λόγιο Λευκαδίτη ιεροδιδάσκαλο Ιερεμία Καββαδία, την εμβληματική στα μετά την Ένωση χρόνια φυσιογνωμία του Γεωργίου Τυπάλδου – Ιακωβάτου, την αντίδραση των Οθωμανικών αρχών στην έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Οι δεκαέξι αξιόλογοι ομιλητές της φετινής περιόδου κατέθεσαν τη γνώση και τον επιστημονικό τους μόχθο στην τράπεζα τοπικής Ιστορίας που δημιουργήθηκε και στην οποία όσοι θέλησαν είχαν τη δυνατότητα να μετάσχουν είτε επικοινωνώντας άμεσα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom σε πραγματικό χρόνο και αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους είτε παρακολουθώντας τις ομιλίες και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που κάθε φορά ακολουθούσε αναρτημένες στο κανάλι της Ι. Μητροπόλεως στο Youtube.
Οι εισηγήσεις, όπως και εκείνες της τρίτης περιόδου διεξήχθησαν διαδικτυακά για λόγους πρόληψης της περαιτέρω διασποράς του Covid-19. Αποτέλεσαν όμως για πολλούς ανθρώπους μια δημιουργική διέξοδο επικοινωνίας και επιμόρφωσης στην περίοδο της πανδημίας – και μάλιστα για αποδήμους Λευκαδίτες.
Θα εξακολουθήσουν να είναι όλες προσβάσιμες στους οικείους διαδικτυακούς συνδέσμους. Για τη διευκόλυνση όσων θα θελήσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτές συντάχθηκαν και δημοσιεύονται δύο ευρετήρια. Πατώντας κανείς αριστερό κλικ με το ποντίκι του το εικονίδιο της αφίσας από τη συνάντηση που τον ενδιαφέρει, μεταβαίνει στον αντίστοιχο σύνδεσμο.
Πρόθεση των διοργανωτών και των ομιλητών ήταν να εμπιστευθούν στο ταμιευτήριο του διαδικτύου μια πολιτισμική παρακαταθήκη, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα για όποιον θέλει να κατανοήσει το παρόν της μικρής και της μεγάλης πατρίδας μας, αναδιφώντας στο παρελθόν και εμπνεόμενος για το μέλλον. Ευχή και ελπίδα είναι ο στόχος να επιτεύχθηκε.