Ομιλία με θέμα «Ο Ακάθιστος Ύμνος» στην Λωζάννη

Την Παρασκευή, 1η Απριλίου τρ.έ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος χοροστάτησε στην ακολουθία της Δ´ Στάσεως του Ακαθίστου Ύμνου στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου της Ενορίας της Λωζάννης.

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Ποιμενάρχης, ανταποκρινόμενος σε ευγενή πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Λωζάννῃ πολιτιστικού φορέως «Μέλισσα του Ελληνισμού», μίλησε με θέμα «Ο Ακάθιστος Ύμνος», προκρίνας, όπως ανέφερε, τον χώρο του ναού και τον χρόνο της τελέσεως της ακολουθίας του Ακαθίστου ως τους καταλληλοτέρους για την ευλαβή προσέγγιση ενός τέτοιου θέματος. Ανεφέρθη στο ιστορικό πλαίσιο της συγγραφής του περιφήμου αυτού υμνολογικού έργου, στην φιλολογική αξία του, στις υποθέσεις γιά τον συντάκτη του και στην περίοπτη θέση που κατέχει εντός του λειτουργικού έτους της Εκκλησίας.

Ο προσκαλέσας Σύλλογος «Μέλισσα του Ελληνισμού» είναι ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στην Λωζάννη της Ελβετίας τον Δεκέμβριο του 2016. Σκοπός του είναι η μελέτη και η προβολή του οικουμενικού μηνύματος του ελληνικού πολιτισμού. Διοργανώνει διαλέξεις και προβολές ταινιών τεκμηρίωσης με αντικείμενο σημαντικά κεφάλαια της Ιστορίας μας (αρχαιότητα, ελληνιστικοί χρόνοι, ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία και πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού, φιλελληνισμός, κ.ά.). Επίσης, προωθεί την εμπειρική γνωριμία με τα διαχρονικά πολιτισμικά μας επιτεύγματα, όπως η μουσική, η εικονογραφία, η ποίηση και η επιστήμη. Διαθέτει βιβλιοθήκη με 5.000, περίπου, τίτλους στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες, μεταξύ των οποίων 100 σπάνια ελληνικά παλαιότυπα του 16ου αιώνα, εκδοθέντα, κυρίως, στην Ελβετία, καθώς και έγγραφα ιστορικής αξίας. Τμήματα της συλλογής αυτής παρουσιάζονται σε προσωρινές εκθέσεις μουσείων της Ελβετίας.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....