Ἡ ἑορτή τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου στήν Μητρόπολή Κηφισίας

Την μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου τίμησε η Ιερά Μητρόπολή Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος . Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Ανδρέου Κτήματος Συγγρού Αμαρουσίου.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, τον λόγο για τον οποίο ονομάζεται Πρωτόκλητος, καθώς επίσης και τους λόγους για τους οποίους ο τιμώμενος Άγιος, επέλεξε να ακολουθήσει τον Κύριο, μέσα από τα κείμενα του Ιερού Χρυσοστόμου. Τόνισε επίσης τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η ανάγνωση της Αγίας Γραφής, στην πνευματική ζωή των Χριστιανών. Τέλος ευχήθηκε στον εφημέριο του Ιερού Παρεκκλησίου, Αιδεσ. Πρωτ. π. Δημήτριο Λινό, καλή δύναμη στο έργο του, τόσο το πνευματικό, όσο και το Ακαδημαϊκό.

 

 

 

Μέσα σε πανηγυρικό και εόρτιο κλίμα η τοπική εκκλησία της Σκάλας του Ωρωπού τίμησε τον πολιούχο της Άγιο ένδοξο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο με επίκεντρο της λαμπράς πανηγύρεως τον φερώνυμον Ιερό Ναό της Σκάλας του Ωρωπού όπου την παραμονή της εορτής 29 Νοεμβρίου 2022 τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο προεξήρχε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Νικάνωρ Καραγιάννης Ιεροκήρυξ της Ιερας Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου Ωρωπού και Μαραθώνος, ο οποίος κύρηξε και τον θείο λόγο, με την συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Πεύκης-Μεταμορφώσεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Ευστρατίου Δελατόλα και χορείας ιερέων.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής χοροστάτησε του Όρθρου και εν συνεχεία προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος πλαισιούμενος απο τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Νικάνωρα Καραγιάννη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εκάλης-Ερυθραίας Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιο Ντέτσικα, , ιερείς της περιοχής και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ωρωπού-Καπανδριτίου Αιδεσ. Πρωτ. π. Αντώνιο Παπαχαραλάμπους(εφημέριο του Ναού). Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας, ο οποίος με οδηγό τον ιερό Χρυσόστομο αναφέρθηκε στην αποστολική κλήση που έλαβε απο τον Χριστό ο Απόστολος Ανδρέας και αναδείχθηκε Πρωτόκλητος των Αποστόλων, καθώς και στα χαρακτηριστικά της κλήσεως των Χριστιανών. Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους οι Δήμαρχοι Ωρωπού κ. Γεώργιος Γιασημάκης και Τανάγρας – Δερβενοχωρίων κ. Βασίλειος Περγάλιας τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ενώ παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήμτος και του Λιμεναρχείου Ωρωπού, τοπικοί φορείς καθώς και μέλη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών του Δήμου Ωρωπού και του Πολιτιστικού και Πνευματικού Συλλόγου Νέων Παλατίων Ωρωπού και αντιπροσωπείες μαθητών και μαθητριών των σχολικών μονάδων του Δήμου Ωρωπού. Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε πέριξ του ιερού ναού σύντομος λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ανδρέου.

 

 

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το υπό ανέγερσιν Ιερό Ησυχαστήριο Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού Ωρωπού, με αφορμή την επικείμενη πανήγυρη αλλά και τα ονομαστήρια του κτήτορος και Καθηγουμένου, Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιωάννου Κωστώφ, ενώ τον ενθάρρυνε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο το έργο του.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....