Πανηγύρισε η Ενορία Παναγίας Παραβουνιώτισσας στην Ερέτρια

Με λαμπρότητα μέσα στην  αναστάσιμη και χαρμόσυνη περίοδο της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Χριστού εορτάσθηκε η ετήσια εορτή της Παναγίας Παραβουνιώτισσας στον φερώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό στην Ερέτρια, όπου φυλάσσεται η Θεομητορική Εικόνα της, την οποία, μετά την Μικρασιάτικη καταστροφή οι πρόσφυγες της νήσου Μαρμαρά εκ του χωρίου της Γαλλιμής κόμισαν στην πόλη της Ερέτριας και τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο το 2ήμερο της Κυριακής και Δευτέρας του Θωμά, η ανάμνηση της ευρέσεως της εικόνος στη Γαλλιμή και η μεταφορά της στην Ερέτρια.

 

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή του Θωμά 1 Μαΐου 2022, το εσπέρας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Γραμματέως παρά τω Αρχιγραμματεί της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, με τη συμμετοχή και άλλων Κληρικών της περιοχής. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Ιωάννης και αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας.

 

Εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Παπαγγελή, οι πρώην Δήμαρχοι Ερετρίας κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ και κ. Άγγελος Γούναρης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Αμαρύνθου κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, ο Ναύαρχος ε.α. κ. Νικόλαος Φατούσης.

 

Ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς εικόνος, την οποία πλαισίωσαν τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας. Κατά τη διάρκεια της οποίας η ιερά εικόνα και η πομπή μετέβησαν στο ελλιμενισμένο «ΕΠ\ ΟΧ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΒΟΥΝΙΩΤΙΣΣΑ», όπου πραγματοποιήθηκε δέηση, με την παρουσία των πλοιοκτητών κ. Βασιλείου Δεληγιάννη και του Ιατρού κ. Ιωάννου Παρασκευά.

 

Τη Δευτέρα 2 Μαΐου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην εορτάζουσα Ενορία, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη, τους Πρωτοπρεσβ. Βασίλειο Πασσά εκ της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Θεοφάνη Παπαγεωργίου-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Ερετρίας, τον Οικον. Ιωάννη Μπαραμπούτη-Εφημέριο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμαρύνθου, τον π. Χαράλαμπο Ραμαντανάκη-Εφημέριο της πανηγυριζούσης Ενορίας και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο χαρούμενο εορταστικό πνεύμα Αναστάσεως που γεμίζει όλη την ατμόσφαιρα της περιόδου του Πεντηκοσταρίου και την σημερινή εορτή της νεοσύστατης  2ης Ενορίας της Ερέτριας, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία και την ιερά εικόνα Της, που μαζί με άλλα κειμήλια έφεραν οι αδελφοί μας Πρόσφυγες, στους οποίους οφείλουμε πολλά. Εν συνεχεία ομίλησε για τον Άγιο Αθανάσιο τον Μέγα, που τιμάται σήμερα και για την χριστολογική του διδασκαλία, ενώ συμπλήρωσε ότι κοινό σημείο όλων των εορτών είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ο οποίος λάμπει στο πρόσωπο κάθε Αγίου, δεσπόζει στην Αγία Τράπεζα και προσφέρεται στους πιστούς.

 

Λίγο πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την χειροθεσία εις Πρωτοπρεσβύτερον του δραστήριου Εφημερίου της Ενορίας π. Χαραλάμπους, ο οποίος είναι υπερπολύτεκνος γονέας και κοπιάζει για την ανέγερση του νέου Ενοριακού Ναού.

 

Ο π. Χαράλαμπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του παρουσία και στήριξη σε κάθε έργο της Ενορίας, όπως και κάθε υποστηρικτή της ίδιας προσπάθειας και παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας προσέφεραν στον Ποιμενάρχη τους αναμνηστικό δώρο.

 

Η Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας, δημιουργήθηκε στην Ερέτρια το 1999 με τον μικρό Ναό της Παναγίας. Στις 12 Απριλίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου Ιερού Ναού, ο οποίος, με την φροντίδα του καλού Εφημερίου της Ενορίας, π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των συνεργατών της Ενορίας και όλων των Ενοριτών, ανεγείρεται, ενώ η Ενορία προσφέρει και πλούσιο ποιμαντικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο.

 

(Φωτογραφίες: Ηρακλής Κοκκάλας, Δημήτριος Πετρογιάννης)

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....