Παρουσίαση βιβλίου για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Νέα Ιωνία Βόλου

1922 – 2022

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Νέα Ιωνία – Βόλος

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ

Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας

«Μαγνήτων Κιβωτός,

για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας

«ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»

Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ»

Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας

«Μνήμες Προσφύγων»

 

Συμμετέχουν ΟΛΟΙ

Οι Συλλογικοί προσφυγικοί φορείς της Μαγνησίας

 

με την στήριξη

του Δήμου Βόλου

και της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Νέα Ιωνία Βόλος, 12 Απριλίου 2022

Προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΠΟΝΟΣ»

 

(Εκατό χρόνια από την συνθήκη των Σεβρών.

Σαρανταδύο αφηγήσεις από το μικρασιατικό έπος)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ

 

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, ώρα 19.30

Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Δήμου Βόλου

Από την αρχή του περασμένου μήνα Μαρτίου, συνεχίζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»,     η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, απολύτως μέσα στο πνεύμα των Επετειακών Εκδηλώσεων, παρουσιάζεται τούτη τη φορά.

Τίτλος του:  «Αξέχαστος Πόνος» Σαράντα δύο αυτές αφηγηματικές μικροϊστορίες από το μικρασιατικό έπος.

Ακόμη ένα έργο του συμπολίτη μας, Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ, τ. Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών,  και Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αθανασίου Ε. Καραθανάση.

Η καταγραφή αυτή είναι ασφαλώς ανεκτίμητη, γιατί διατηρεί τη βιωμένη εμπειρία, εν προκειμένω, δεκαεπτά νεαρών αξιωματικών της Μικρασιατικής Εκστρατείας και πέντε δημοσιογράφων, που συνόδεψαν τον ελληνικό στρατό σ’ αυτήν και εκφράζει, παρά τον πόνο και την άφατη θλίψη, που κουβαλούν οι αφηγήσεις τους, τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν.

Οι αφηγήσεις τούτες δημοσιεύτηκαν σποραδικά στο περιοδικό Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια, τα έτη 1927-1928, ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, με πρωτοβουλία λογοτεχνών της εποχής εκείνης, στον οποίο μετείχαν οι νεαροί αυτοί αξιωματικοί, με δεκαεπτά τον αριθμό αφηγήσεις, και πέντε γνωστοί δημοσιογράφοι της εποχής, που, όπως ειπώθηκε, έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις αυτές, ως τρόπον τινά, πολεμικοί ανταποκριτές.

Ο εξέχων ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου διασκεύασε τα κείμενα αυτά, των αξιωματικών και Δημοσιογράφων, τα κατέταξε χρονολογικά, κατά την ροή των γεγονότων των ετών 1919-1922, τα σχολίασε, τα τοποθέτησε στο ιστορικό τους πλαίσιο και τα εμπλούτισε με κατανοητά σχεδιαγράμματα, όπου απεικονίζονται τα περιγραφόμενα περιστατικά.

Στο βιβλίο περιγράφονται, από τους αξιωματικούς και τους δημοσιογράφους, επεισόδια από τις μάχες στην Κοβαλίτσα, την Προύσα, την Κιουτάχεια, το Εσκί Σεχίρ, το Αφιόν Καραχισάρ, τα μέρη της Νικομήδειας, την εκστρατεία του Σαγγαρίου.

Με ένα λόγο το βιβλίο Αξέχαστος Πόνος του Καθηγητή κ. Αθανάσιου Ε. Καραθανάση είναι μια μαρτυρία για εκείνη την τριετία (1919-1922), όπου νεαροί αξιωματικοί, και προπαντός οι γενναίοι και ενάρετοι στρατιώτες τους, τα παλληκάρια τα καλά, προέταξαν τα στήθη τους στην πρώτη γραμμή και με τη μεγαλύτερη αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια θυσιάσθηκαν για αρχές και αξίες, που ενσυνείδητα είχαν, κι ας μην ζήτησαν ευθύνες απ’ εκείνους τους αιτίους της μεγαλύτερης καταστροφής του Γένους, τη Μικρασιατική.

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», έχει την ευθύνη της οργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, στις 19.30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Δήμου Βόλου, ενώ την παρουσίαση του Βιβλίου θα κάνει ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ποιητής, Αντώνης Δ. Αντωνίου, από το οποίο θα  διαβάζει κείμενα ο Ηθοποιός και Σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς.

Στη συνέχεια θα λάβει τον λόγο ο Συγγραφέας Αθανάσιος Καραθανάσης,  για να κάνει το κλείσιμο της εκδήλωσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....