«Πάτερ ἀγαθέ, ἐμακρύνθην ἀπὸ σοῦ…»

Στη Λάρυμνα και στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Κυριακή του Ασώτου 20 Φεβρουαρίου 2022.

Η Αρχιερατική αυτή Θεία Λειτουργία ήταν μία ακόμη προσευχητική και πατρική συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας και του ιδίου του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών στους αγώνες και στις δυσκολίες όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους πιστούς, αλλά και στους αναρίθμητους τηλεθεατές και ακροατές, οι οποίοι παρακολουθούσαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου,  αναφέρθηκε με αφορμή την Ευαγγελική Περικοπή του Ευδπλαχνικού Πατέρα στον πόθο της επιστροφής του κάθε ανθρώπου που περιπλανιέται μέσα στην περιπέτεια και στο πέλαγος της ζωής, στην αληθινή αγάπη.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

«Σήμερα ο Κύριος μιλάει για όλους εμάς, για τον κάθε άνθρωπο που νιώθει ότι είναι εξόριστος, έρημος, νιώθει ότι είναι γυμνός, έχει εκδαπανήσει όλον του τον πλούτο, έχει ξοδέψει όλα του τα χαρίσματα και νιώθει ότι βρίσκεται μακριά από την αληθινή ζωή, μακριά από την αληθινή αγάπη και βιώνει την απόσταση, η οποία του δημιουργεί πόθο επιστροφής.

Η ζωή όλων μας είναι μία περιπέτεια και μία περιπλάνηση για το καλύτερο, για εμάς,  για τα παιδιά μας και την οικογένειά μας.

Ο άσωτος είχε και αυτός ένα πόθο, να βρει την ευτυχία, να βρει την ζωή του μακριά από την οικογένειά του και τον πατέρα του.

Αποδεικνύεται όμως μέσα από τον άσωτο, ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στην απομάκρυνση, δεν βρίσκεται σε μια μακρινή χώρα, όταν ο ένας φεύγει μακριά από τον άλλο, αλλά η ευτυχία βρίσκεται στην επιστροφή. Όταν καταλαβαίνει που βρίσκεται η ευτυχία αποφασίζει: «ἀναστὰς πορεύσομαι πρὸς τὸν πατέρα μου».

Αποφασίζει να επιστρέψει στην πρώτη αγάπη, στην πραγματική ελευθερία και πραγματική ελευθερία είναι η εστία, η Γαλιλαία, το σπίτι του Πατέρα του. Κι εμείς αδελφοί μου, απομακρυσμένοι όντες από την πρώτη μας αθωότητα και το πρώτο κάλλος, από  την αυθεντικότητα της ζωής, καλούμεθα κι εμείς σε μία επιστροφή. Όχι επιστροφή στο παρελθόν, ούτε σε ένα συντηρητισμό και σε μια οπισθοδρόμηση. Μία τέτοια επιστροφή είναι διαστρέβλωση της ελευθερίας. Καλούμεθα να επιστρέψουμε στις αυθεντικές πηγές της αγάπης και της ζωής.

Να επιστρέψουμε στην αγάπη, στην φιλία, στην καλοσύνη, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση, στον αλληλοσεβασμό. Να φύγουμε και να απομακρυνθούμε από την βία, η οποία κυριαρχεί παντού γύρω μας.

Να απομακρυνθούμε για να προστατευτούμε από τις φωνές αυτών που μας λένε να απομακρυνθούμε από την αγάπη και από το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Αυτές οι φωνές οδηγούν σε «μακρινές χώρες», οδηγούν την κοινωνία σε διάλυση και συμφέρουν αυτούς που θέλουν να βασιλεύουν διαιρώντας.

Καιρός επιστροφής είναι ο καιρός που μας φανερώνεται μέσα από τον άσωτο υιό, μέσα από το Τριώδιο, μέσα από το κάλεσμα της Εκκλησίας. Να επιστρέψουμε στον εαυτό μας τον αληθινό. Να πάψουμε να ζούμε με είδωλα. Να φύγουμε από την εικονική πραγματικότητα και να επιστρέψουμε στην ρεαλιστική πραγματικότητα. Να βρούμε την αγάπη και την αλήθεια όχι σε εξ αποστάσεως σχέσεις αλλά σε σχέσεις καρδιάς και εγγύτητας. Να βρούμε την αλήθεια και τις σχέσεις ζωής στο μοίρασμα, στο νοιάξιμο και στην αγάπη. Είμαστε φίλοι, είμαστε οικογένεια. Να πάψουμε να είμαστε ξένοι, ακόμη και στο ίδιο μας το σπίτι. Να γίνουμε οικείοι και αδελφοί. Καιρός επιστροφής λοιπόν.

Η έξαρση κάθε είδους κρίσης, η έξαρση της βίας, της ενδοοικογενειακής, η έξαρση ασύμμετρων ψυχοπαθολογικών συμπεριφορών, η έξαρση νευρώσεων, ασθενειών, φαινομένων, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά δυνατοί συναγερμοί που μας καλούν να φύγουμε μακριά από την αποξένωση, από την απομόνωση και να πλησιάσουμε ό ένας τον άλλον. Μόνο με αγάπη και καρδιακές σχέσεις φιλίας και αγαπητικές προσεγγίσεις και κοινοτικές μπορούμε να επιστρέψουμε, να αντέξουμε, να σταθούμε με ψηλά το κεφάλι, με καθαρό το πρόσωπο, με το βλέμμα καθάριο, και ελπιδοφόρο, στα δύσκολα που ήρθαν και σε εκείνα, τα ακόμη πιο δύσκολα, που δυστυχώς έρχονται μπροστά μας».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος είχε μία ουσιαστική επικοινωνία με τους πιστούς της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με τις οικογένειές τους, ενώ παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλους τοπικούς φορείς.

Απόψε το βράδυ ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Μαλεσίνας, αφιερωμένη για ακόμη μία φορά στους αγώνες των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....