Ο Πέτερ Φον Ες είναι ένας από τους γνωστότερους Γερμανούς ζωγράφους, ο οποίος μάλιστα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα από την απόφαση του να «μεταφέρει» σκηνές της Επανάστασης των Ελλήνων του ’21 σε πίνακες ζωγραφικής.
Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1792 στο Ντίσελντορφ, με την τέχνη του πατέρα του -ήταν χαλκογράφος- να παίζει σπουδαίο ρόλο στη μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία, η οποία ξεκινά το 1806 με την εισαγωγή του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου.
Συμμετείχε στους Ναπολεόντιους πολέμους, κατά τη διάρκεια των οποίων δημιούργησε πλήθος σκίτσων που αποτέλεσαν και την «έμπνευσή» του για τις ελαιογραφίες που θα δημιουργούσε μετέπειτα.
Τόπος έμπνευσης για τον ίδιο ήταν η Ιταλία, στην οποία βρέθηκε το 1818, ζωγραφίζοντας πίνακες με τοπία της περιοχής και με σκηνές από την καθημερινότητα των κατοίκων.
Η σχέση αμοιβαίας συμπάθειας και εκτίμησης που είχε με τον βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α’ τον οδηγεί στην Ελλάδα, στο πλευρό του Όθωνα, με στόχο από τη μία να απαθανατίσει την άφιξη του τελευταίου και από την άλλη σκηνές από την Επανάσταση των Ελλήνων. Οι πίνακές του με θέμα τα γεγονότα του Αγώνα για την Ελευθερία, τα τρόπαια των μαχών, τα ερείπια και τους ήρωες – πρωταγωνιστές συγκίνησαν για την αλήθεια τους.
Με την επιστροφή του στο Μόναχο δημιουργεί τοιχογραφίες σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο για την Ελληνική Επανάσταση, ύστερα από προτροπή του Λουδοβίκου. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα δημιούργησε αντίγραφα των δημιουργιών του στην κεντρική αίθουσα των ανακτόρων του Όθωνα, τα οποία ωστόσο καταστράφηκαν από μία μεγάλη πυρκαγιά το 1909.
Ο σπουδαίος αυτός φιλέλληνας ζωγράφος πέθανε στις 4 Απριλίου του 1871 στο Μόναχο. Πίνακές του βρίσκονται στην πινακοθήκη στο Μόναχο, ενώ αντίγραφα των έργων του βρίσκονται στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.