Πλήθος πιστών στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ελσίνκι

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης προεξήρχε την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελσίνκι της Φιλλανδίας, την οποία επισκέπτεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 100 ετών από την απονομή της Αυτονομίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας αυτής. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων, και οι Σεβ. Μητροπολίτες Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσένιος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Όουλου κ. Ηλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων και Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες, κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου, και εκατοντάδες πιστοί εντός και εκτός του ερυθρόχρωμου περικαλλούς Ορθοδόξου Καθεδρικού Ναού του Ελσίνκι.

Ο Παναγιώτατος στο κήρυγμά του συνεχάρη την τοπική Εκκλησία για την επέτειο της εκατονταετηρίδος από την Αυτονομία της (δείτε την ομιλία εδώ).

Μετά την Απόλυση, ομιλία απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας κ. Λέων, και ακολούθως ο Παναγιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στους Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρους κ. Markuu Salminen και κ. Timo Tynkkynen, κληρικούς της Αρχιεπισκοπής, και ακολούθως χειροθέτησε δύο νέους Οφφικιάλιους, τον Πρέσβη κ. Aleksi Härkönen σε Άρχοντα Ρεφερενδάριο της Μ.τ.Χ.Ε. και τον κ. Risto Nordell σε Άρχοντα Δεπουτάτο της Μ.τ.Χ.Ε.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Λέοντα, επισκέφθηκε το σωφρονιστικό Κατάστημα Somainen του Ελσίνκι, όπου, στο Ορθόδοξο Παρεκκλήσιο που λειτουργεί στο εσωτερικό του, τον καλωσόρισαν οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης καθώς και οι δύο κληρικοί, ένας Ορθόδοξος και ένας Λουθηρανός, που υπηρετούν εκεί για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών και ποιμαντικών αναγκών των κρατουμένων. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την ενημέρωση και συνεχάρη τους κληρικούς για την πνευματική στήριξη και την εν γενεί μέριμνά τους για τους κρατουμένους.

Το βράδυ ο Παναγιώτατος παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ναταλία Καραγεώργου, στην Πρεσβευτική κατοικία, παρουσία Διπλωματών, μελών της Ελληνικής Κοινότητας και πλήθους άλλων προσκεκλημένων.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Σεπτεμβρίου, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό για την επέτειο της εκατονταετηρίδος Αυτονομίας της Εκκλησίας της Φιλλανδίας, στο τέλος της οποίας απευθύνθηκε στον κλήρο και τον λαό της τοπικής Εκκλησίας.

Το πρωί της ιδίας, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε την κατασκήνωση της Ορθοδόξου νεολαίας στο Kaunisniemi, όπου τελέστηκε δέηση υπέρ αποκαταστάσεως της ειρήνης στην εμπόλεμη Ουκρανία, καθώς στους χώρους της κατασκήνωσης φιλοξενούνται και παιδιά από τη δοκιμαζόμενη αυτή χώρα. Νωρίτερα, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την ενορία του Αγίου Νεκτάριου, όπου ευλόγησε τους συγκεντρωμένους πιστούς.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....