Ποιμαντικές και διοικητικές δράσεις του Μητροπολίτη Χαλκίδος

Το απόγευμα της 19ης Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ενορία Αγ. Δημητρίου Σπαθαρίου Κηρέως, όπου παρέστη στην πρώτη εκδήλωση της Χορευτικής ομάδας παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.

 

Όλους τους παρευρεθέντες καλωσόρισε ο νέος Εφημέριος της Ενορίας π. Ανέστης Δανέλης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η πρωτοβουλία ίδρυσης της χορευτικής ομάδας ξεκίνησε δειλά, αλλά οι ευάριθμοι κάτοικοι της Ενορίας με χαραγμένα τα βιώματα της παράδοσης στις ψυχές τους αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια.

 

Στη συνέχεια η χοροδιδάσκαλος της ομάδας κ. Ασανούλα Τσότσου παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης, όπου μικροί και μεγάλοι χορευτές εκτέλεσαν, προκαλώντας τον ενθουσιασμό στους παρόντες και αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.

 

Ο Σεβασμιώτατος, κλείνοντας, συνεχάρη τον π. Ανέστη, διότι η φιλότιμη και ανύστακτη εργασία του αποδίδει ευλογημένους καρπούς και τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί η προσπάθεια ιδρύσεως χορευτικής ομάδας να ξεκίνησε δειλά, αλλά έχει μέλλον που χτίζεται στην παράδοσή μας και στην έντονη συμμετοχή των νέων. Ευχαρίστησε επίσης τους κατοίκους του Σπαθαρίου για την αθρόα συμμετοχή τους, η οποία δηλώνει ότι η Πίστη και η παράδοση που εμπιστεύονται οι νέοι μας είναι αυτές που ενώνουν όλες τις γενιές και όλους τους ανθρώπους.

 

Την Κυριακή 20 Αυγούστου, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον νεόδμητο Εκκλησιατικό Γηροκομείο Λίμνης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ», όπου, υπό την προεδρεία του, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Παρόντες ήταν τα τακτικά μέλη Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Λιάσκος-Εφημέριος της Ενορίας Γενεθλίου της Θεοτόκου Λίμνης και Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγαίων και Νηλέως, οι κ.κ. Γεώργιος Κεντρής-Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Επιχειρηματίας, Γεώργιος Φλώκος-Οικονομολόγος και Εφοριακός υπάλληλος ΔΟΥ Χαλκίδος και Νικόλαος Χρυσομάλλης-Ιατρός Καρδιολόγος και τα αναπληρωματικά μέλη Πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Αναστασίου-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Δημητρίου Ροβιών, και οι κ.κ. Αικατερίνη Μήτρου-Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Βασίλειος Βλαχούτσικος-Συνταξιούχος Τραπεζικός υπάλληλος και Γρηγόριος Ιωάννου-Εκκλησιαστικός Σύμβουλος.

 

Κατά την συνεδρίαση Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους συνέδρους, και ευχήθηκε να ευοδωθεί ο πρώτος στόχος τους, δηλαδή η αποπεράτωση του εξοπλισμού του Γηροκομείου. Επίσης κατά την συνεδρίαση κατανεμήθηκαν οι αρμοδιότητες των μελών ως εξής, Αντιπρόεδρος ο Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Λιάσκος, Γραμματέας ο κ. Γεώργιος Κεντρής, Ταμίας ο κ. Γεώργιος Φλώκος και Μέλος ο κ. Νικόλαος Χρυσομάλλης.

 

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, το πρωί, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αφρατίου, εψάλη ο Όρθρος και στη συνέχεια ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή Κληρικών της Επαρχίας και πολλών ενοριτών του Αφρατίου.

 

Στις 11π.μ., ετελέσθη η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού π. Δημητρίου Κουτσουρού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, με την συμμετοχή Κληρικών εκ της Αρχιερατικής Περιφερείας Χαλκίδος Μεσσαπίων, τοπικών Αρχόντων και λαού του Θεού.

 

Προ του ασπασμού του λειψάνου ομίλησε κατάλληλα και ιδιαίτερα συγκινητικά ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος, αναφερθείς στο πρόσωπο του αοιδίμου Ιερέως.

 

Η ταφή του αοιδίμου π. Δημητρίου έγινε στο Κοιμητηρίου της Ενορίας, ενώ το λείψανό του κύκλωναν η πρεσβυτέρα του Σταματία, τα παιδιά, τα εγγόνια, οι άλλοι συγγενείς του και οι ενορίτες του, που συνέρευσαν για να ασπασθούν για τελευταία φορά το χέρι του καλού τους Εφημερίου.

 

Το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023, το πρωί, στον Ενοριακό Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Χαλκίδος και συνευχομένου του Σεβασμιωτάτου Θηβών.

 

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς και οι συλλειτουργοί τους τέλεσαν το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Αικατερίνης, μητέρας της Δημάρχου Χαλκιδέων κ. Έλενας Βάκα και άλλων κεκοιμημένων Ενοριτών.

 

Την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Γιάλτρων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προσέφερε την Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τους συνοδούς του Κληρικούς, τον Οικον. Χρήστο Νγκέλα-Εφημέριο του Ι. Ναού Αγ. Παντελεήμονος και τον Πρεσβ. Αλέξανδρο Ματζαφλή-Εφημέριο της Ενορίας Γιάλτρων.

 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς ανέλυσε τα δύο αναγνώσματα (Α΄Κορινθ. 15, 1-11 και Ματθ. 19, 16-26), ενώ πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ανέπεμψε την ορισμένη υπό της Ιεράς Συνόδου Δέηση υπέρ της καταπαύσεως των πυρκαϊών και αμέσως μετά ευλόγησε και τις φανουρόπιττες που προσεκόμισαν ευλαβείς χριστιανοί.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....