Ποιός θα είναι ο επόμενος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ;

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, την Παρασκευή, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης-στην πρώτη συνεδρίαση υπό την ηγεσία του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ευγενίου, και μετά από αρκετούς μήνες λόγω των προβλημάτων υγείας του γέροντα Ειρηναίου- θα καταρτίσει το Τριπρόσωπο και εν συνεχεία θα εκλέξει τον νέο Ποιμενάρχη Ρεθύμνου.

Ο 42χρονος θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού και αρχιγραμματέας της Συνόδου, Πρόδρομος Ξενάκης, παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί αυτής της εκλογής. Δεν είναι μόνο η αγάπη και η εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του ο νέος Αρχιεπίσκοπος, με τον οποίο τον συνδέουν στενοί συναισθηματικοί δεσμοί.

Ο Πρόδρομος υπήρξε η πρώτη χειροτονία του Ευγενίου όταν ήταν Επίσκοπος Κνωσού, το 2005.

Ο Πρόδρομος έχει την συμπάθεια και την εκτίμηση της πλειοψηφίας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και έχει αναγνωριστεί το ήθος του, η αγάπη του για την Εκκλησία αλλά και το γεγονός ότι εργάζεται αδιάκοπα και αγόγγυστα.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα πάρει λιγότερες από έξι ψήφους.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τον Πρόδρομο θα στηρίξει με την ψήφο του και ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, παρά το γεγονός ότι έχασε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο για μία ψήφο ουσιαστικά.

«Ο Μητροπολίτης Κισάμου, Αμφιλόχιος, σκέφτεται και λειτουργεί εκκλησιολογικά και όχι προσωπικά» σχολίασε εκκλησιαστικός παράγοντας.

Στο Τριπρόσωπο θεωρείται σχεδόν σίγουρη η εκλογή του πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πανοσιολογιότατου, Μεθόδιου Βερνιδάκη (εκτιμάται ότι πιθανότατα σε δεύτερο χρόνο θα δρομολογηθεί και η δική του εκλογή στη θέση του Βοηθού Επισκόπου) ενώ το τριπρόσωπο αναμένεται να συμπληρώσει είτε κάποιος αρχιμανδρίτης από το Ρέθυμνο (τιμητική εκλογή) είτε η υποψηφιότητα του 42χρονου Επισκόπου Δορυλαίου, Δαμασκηνού, ηγουμένου της σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων.

Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα πάντως φέρεται να προκαλεί κάποιους «τριγμούς» στους κόλπους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κρήτης, σε κάθε περίπτωση ωστόσο θα φανεί επί της διαδικασίας αν ξεπεράστηκαν οι όποιες ενστάσεις ή παραμένουν «κόκκινο πανί» για συγκεκριμένους Ιεράρχες, η γνώμη των οποίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έχει οριστεί από τις 5 Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συμβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνου ξεχωρίζει στην ατζέντα της Παρασκευής, ωστόσο στη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης υπάρχουν και άλλα φλέγοντα θέματα όπως αυτό με τους δασικούς χάρτες.

Μάλιστα, από κοινού με την Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να διαμορφωθεί και να ενεργοποιηθεί ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.

Πηγή: cretapost.gr

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....