Πραγματοποίηση στρογγυλής τράπεζας: “Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΗΔΑΛΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ”

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 η διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η ερμηνευτική των κανόνων και η σημασία του Πηδαλίου σήμερα», με συνομιλητές τον Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο (Παπαθωμά), Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου των Παρισίων και τον Θεόδωρο Γιάγκου, Καθηγητή Κανονικού Δικαίου και πρώην Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με σχολιασμό από την Δρ. Ντένια (Σπυριδούλα) Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Δρ. Θεολογίας, εκπαιδευτικό και ψυχοθεραπεύτρια. Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος (Γεωργακόπουλος) και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος (Καραγιάννης). Επρόκειτο για την όγδοη διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι», που διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
https://www.youtube.com/watch?v=XI2VXaLnUDI
Η συζήτηση κινήθηκε σε δυο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την εργασία του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, στις αρχές του 19ου αιώνα, και την προσπάθεια του να αποκαθαίρει το σώμα των ιερών κανόνων από υλικό που είχε παρεισφρήσει χωρίς να προέρχεται από αποφάσεις οικουμενικών συνόδων ή άλλες έγκυρες πηγές, ενώ συζητήθηκε η αντίδραση που υπήρξε για την επικαιροποίηση της γλώσσας των κανόνων και την αντικατάσταση της με την καθομιλουμένη της εποχής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόσφατη έκδοση του Θεόδωρου Γιάγκου και του μακαριστού καθηγητή Αντώνιου-Αιμίλιου Ταχιάου, Αλληλογραφία Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτη και Δωροθέου Βουλησμά: το Πηδάλιον και οι περιπέτειες του, που έριξε νέο φως στο ιστορικό συμφραζόμενο της συγγραφής του Πηδαλίου, χάρη στην αλληλογραφία ανάμεσα στον άγιο Νικόδημο και τον Δωρόθεο Βουλησμά. Ο δεύτερος άξονας της συζήτησης αφορούσε την εφαρμοσιμότητα των κανόνων του Πηδαλίου στο σημερινό συμφραζόμενο και τον ορθό τρόπο ερμηνείας του, καθώς γίνεται φανερό ότι μία κατά γράμμα ερμηνεία των κανόνων απέχει πολύ από τις σημερινές αντιλήψεις όχι απλά για το πρέπον, αλλά ακόμη και για το λογικό.

Η βιντεοσκόπηση της στρογγυλής τράπεζας είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube.

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» με θέμα: «Τι είναι η χριστιανική πολιτική; Σκέψεις με αφορμή το έργο του π. Σέργιου Μπουλγκάκωφ», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, με ομιλητή τον διακεκριμένο θεολόγο Rowan Williams, Oμότιμο Kαθηγητή του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και Aρχιεπίσκοπο πρώην Κανταουρίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Για περισσότερες φωτογραφίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Ακαδημίας

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....