Πρωτοκλήτεια Σουφλίου

Η εν Θράκη παροικούσα Εκκλησία τίμησε τον ιδρυτή της Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, δεδομένου ότι αυτός κήρυξε το Ευαγγέλιο της Αληθείας στη πόλη του Βύζαντα και τα παράλια του Ευξείνου Πόντου.

Στη γραφική και ιστορική πόλη του μεταξιού, το Σουφλί, ανηγέρθη προ δεκαετίας Ναός αφιερωμένος στο όνομα του Πρωτοκλήτου αποστόλου, σε έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Φωτιστή της Θράκης αλλά και εις εκδήλωση των άρρηκτων πνευματικών δεσμών του ακριτικού λαού της με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ανήμερα της εορτής ιερούργησε στη νεοπαγή αυτή ενορία του Σουφλίου και μίλησε επίκαιρα:

«Προσέξτε αδελφοί μου, την συνάντηση του Ανδρέου και του Ιωάννου με τον Κύριο, όπως ακούσαμε να την περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Ερωτά ο Κύριος αμφοτέρους “τί ζητεῖτε;” και εκείνοι δεν δίνουν απάντηση, μόνο σιωπούν. Τι θα μπορούσαν άλλωστε να ζητήσουν  όταν συναντούν τον Ίδιο τον Κύριο; Αντί λοιπόν να απαντήσουν ερωτούν εκείνοι τον Ιησού “πού μένεις;” Είναι η ασίγαστη ανάγκη που εγείρεται στις ψυχές όταν συναντούν τον Μεσσία· η ανάγκη να μείνουν κοντά Του. “Καί παρ αὐτῷ ἔμειναν τήν ἠμέραν ἐκείνην”. Η συνάντηση του θείου βλέμματος γεννά στην ψυχή μας την ανάγκη να Τον ακολουθήσουμε και να Τον γνωρίσουμε, η δε γνωριμία μας μαζί Του γεννά στην ψυχή μας την αποστολική διάθεση, την ανάγκη, δηλαδή, να φέρουμε και άλλους σε επικοινωνία μαζί Του. Χωρίς να χρονοτριβεί ο Απόστολος Ανδρέας έσπευσε στον αδελφό του τον Σίμωνα, και όπως λέγει ο Ευαγγελιστής, “ἤγαγεν αὐτόν πρός τόν Ἰησοῦν”.

»Ο Απόστολος Ανδρέας συνεχίζει μετά την Πεντηκοστή να ιερουργεί τις συνέπειες της προσωπικής γνωριμίας του με τον Κύριο. Από τις ακτές της Τιβεριάδος έρχεται στις όχθες του Βοσπόρου και κομίζει στην όμορφη αυτή χώρα το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως. Και προσάγει δι΄ αυτού πλήθη προς τον Χριστό· γίνεται ο θεμελιωτής της πολυτέκνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, της Εκκλησίας μας.

»Η δε Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως παραλαμβάνει από τον Πρωτόκλητο τον πυρσό του Ευαγγελίου και δι’ αυτού φωτίζεται και φωτίζει, και διά σειράς αδιάσπαστου διαδοχής, από Στάχυος, του πρώτου Επισκόπου, μέχρις Βαρθολομαίου του σημερινού  διαδόχου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, μέσα από ποικίλες περιπέτειες και μεταπτώσεις και ιστορικές αλλαγές, δια σοφών Ιεραρχών και αγίων και μαρτύρων συντηρεί μέχρι σήμερα καθαρό το ιερό φως της ορθής εις Χριστόν πίστεως» είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τον ιεραποστολικό ζήλο του τιμωμένου αποστόλου.

Στο Σουφλί εκκλησιάσθηκαν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Υποδιοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Συνταγματάρχης Βασίλειος Κυριακίδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Χαράλαμπος Βομβέλης και πυκνό εκκλησίασμα.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....