“Αλλιώτικα Χριστούγεννα στην Μακρινίτσα

15νθήμερο Πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων

Οι νεώτεροι από τους φορείς της Μακρινίτσας, το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας και η Α.Μ.Κ.Ε.  «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ», διαπιστώνοντας ένα μεγάλο κενό, αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου να δώσουν μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, όμοια με αυτή που πάντα είχε η Μακρινίτσα πολλά χρόνια πριν. Έτσι, αφού πήραν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού, νέου προέδρου του Βυζαντινού Μουσείου, κ. Ιγνατίου, αποφάσισαν να διοργανώσουν «Αλλιώτικα Χριστούγεννα» φέτος στη Μακρινίτσα, με σκοπό να δώσουν μια ευχάριστη γιορταστική νότα στους μόνιμους κατοίκους αλλά και για να εμπλουτίσουν και να ομορφύνουν  τις μέρες παραμονής των χιλιάδων επισκεπτών του χωριού και ολόκληρου του Πηλίου της περιόδου αυτής.

Χριστούγεννα αλλιώτικα! Μα για να είναι αλλιώτικα, πρέπει να έχουν μια άλλη αιτία.

Γνωρίζουμε ότι σήμερα τα Χριστούγεννα κατάντησαν αγορές, από τα γεμάτα με αχρείαστα αντικείμενα, κατάφωτα πολυκαταστήματα.

Σκεφτόμαστε τους ανθρώπους της πόλης, μέσα στα θερμαινόμενα και ηλεκτροφωτισμένα διαμερίσματά τους, ενώ οι παλιότεροι -οι παππούδες μας ας πούμε- που ζεσταίνονταν στην καλύτερη περίπτωση με σόμπα ή τζάκι, καρτερούσαν νοσταλγικά τον ερχομό των Χριστουγέννων.

Χριστούγεννα αλλιώτικα. Αυτό μας λένε ότι επιθυμούν οι άνθρωποι του χωριού.

-Τ’ Αϊ Νικόλα δουλέψαμε, τ’ Αϊ Σπυρίδωνα δουλέψαμε, την Κυριακή το ίδιο· έρχονται Χριστούγεννα και θαρρώ πως δεν θα δουλέψουμε χρονιάρα μέρα!

Όλοι οι άλλοι, θα υποδεχτούν τον καινούργιο χρόνο με τη φαμίλια και λίγους φίλους, με την γαλοπούλα, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, «εις τας εσπερινάς συντυχίας» κατά την Παπαδιαμάντειο διάλεκτο.

Εμείς ωστόσο θα προσπαθήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα να είναι πραγματικά αλλιώτικα στη Μακρινίτσα, να είναι για όλους, για τους χωριανούς μας και για τους πολλούς φίλους της Μακρινίτσας, που αποφάσισαν την μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης να την περάσουν στο χωριό μας.

Έχουμε προγραμματίσει, όμορφες δράσεις και εκδηλώσεις όπως, παρουσίαση παραδοσιακών Καλάντων, Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, Παιδικές Χορωδίες  και Χορωδίες φίλων, Μουσικά προγράμματα, κιθάρες, ζωντανές αφηγήσεις Χριστουγεννιάτικων ιστοριών, Διαγωνισμό Φωτογραφίας και Εικαστικά.

Και όλα αυτά με ανυπόκριτη αγάπη και πολλά κεράσματα για όλους.

Ωστόσο πέρα από τα δύσκολα, κάθε καινούργιος χρόνος φέρνει μαζί του και τη φροντίδα να  αντιπαλέψουμε τα δύσκολα, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ελευθερία και ανθρωπιά.

Οι ευχές του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας και της Α.Μ.Κ.Ε.  «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ»   θερμότατες για όλους, παιδιά, ηλικιωμένους, εργαζόμενους, μετανάστες στο «Πρεβαντόριο» και Επισκέπτες της Μακρινίτσας θα ειπωθούν έντεχνα και ευχάριστα ολόκληρο αυτό το δεκαπενθήμερο.

Σε όλη τη διάρκεια θα «τρέχει» Φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα: «ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ».

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να ενημερωθούν για τους όρους του διαγωνισμού και στη συνέχεια να φωτογραφίσουν και να αποστείλουν φωτογραφίες στο ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο του Βυζαντινού Μουσείου: ekmakrinitsas@gmail.com Την Κριτική Επιτροπή έργων αποτελούν οι Καλλιτεχνικοί φωτογράφοι: Αργύρης Ζαφειρίδης, Ελένη Παπαθανασίου και Αργύρης Ρουσογιάννης, ενώ προβλέπονται πλούσια δώρα για τους νικητές.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από αυτό το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Δεκεμβρίου στο Βυζαντινό Μουσείομε διαδραστικά Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους που έχουν τη διάθεση όχι μόνο να γνωρίσουν το μουσείο, αλλά και να απασχοληθούν δημιουργικά σ’ αυτό.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών και περιλαμβάνουν μια σύντομη περιήγηση στο μουσείο, όπου με τη βοήθεια του εμψυχωτή-ξεναγού οι γονείς και οι μικροί μας φίλοι θα «ανακαλύψουν» εικόνες που συνδέονται με τις γιορτές του Δωδεκαημέρου και θα «διαβάσουν» την εικόνα της Γέννησης του μικρού Χριστού, εμβαθύνοντας στα νοήματα της παράστασης.

Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα στολίδια και ευχετήριες κάρτες με διάφορα υλικά που προσφέρονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του μουσείου.

Τέλος, θέλοντας οι μικροί μας φίλοι να φύγουν με γιορτινή διάθεση από τον χώρο μας, ολοκληρώνουμε το εργαστήριο με ζωγραφική προσώπου (face painting) χαρίζοντάς τους τα πιο χαρούμενα χαμόγελα με τις πιο όμορφες αναμνήσεις από το μουσείο μας.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 14.00 η «Χορτωδία» – χορωδία κατοίκων Νοτίου Πηλίου με τραγούδια από διαφορετικές εποχές και χώρες με τις ευφάνταστες ενορχηστρώσεις του Νικόλα Παπαθανασίου και τη διεύθυνση του Νίκου Αδρασκέλα, θα δώσουν το σύνθημα της γιορταστικής περιόδου.

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, θα μας επισκεφθεί το Μουσικό Σχολείο Βόλου, και το φωνητικό σύνολο Παραδοσιακού Τραγουδιού με μαθητές των τάξεων Γ3 και Γ4 Γυμνασίου θα παρουσιάσει στην Πλατεία της Μακρινίτσας τραγούδια της λαϊκής τοπικής παράδοσης και Χριστουγεννιάτικα κάλαντα με την οργανική συνοδεία  καθηγητών και μαθητών, υπό την επίβλεψη των καθηγητών Βαγγέλη Μπαντελά και Κώστα Δεδούση.

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, στις 18.00, στο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΒΑΤΣΑΡΕΑ – ΜΑΥΡΑΚΗ»

Κ. Π. Ε. ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ – ART CAFÉ , θα εγκαινιαστεί η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Σχεδίου της Αφροδίτης Παταβάλη με θέμα: «Ακρίβεια στις χωρικές διακυμάνσεις της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής», που θα διαρκέσει έως 8 Ιανουαρίου 2023.

Την παραμονή της μεγάλης γιορτής, το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022, στην Κεντρική Πλατεία, θα ακουστούν πηλιορείτικοι ζουρνάδες, που θα παίζουν κάλαντα και θα συνοδεύονται από Μακρινιτσιώτες. Παίζουν: Βαγγέλης Μπαντελάς (ζουρνά), Ιάκωβος Μπαδιανούδης (ζουρνά), Γιάννης Καραμανιώλας (νταούλι). Συμμετέχουν μαζί του και οι μουσικοί, Δημήτρης Γακιόπουλος (τραγούδι), Γιάννης Σκαμπαρδώνης (βιολί), Βαγγέλης Μπαντελάς (κλαρίνο), Κώστας Γεδίκης (λαούτο), Γιάννης Καραμανιώλας (μπάσο), Ιάκωβος Μπαδιανούδης (κρουστά).

Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022, θα ακούσουμε την Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου, με τον Τάσο Ιωακειμίδης,  την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022, η Κεντρική Πλατεία της Μακρινίτσας θα γεμίσει παιδικές φωνές αφού το Κέντρο  Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.ΑΠ.) «Βασδέκειο», με περίπου 30 παιδιά, θα παρουσιάσουν μια όμορφη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή με τραγούδια που συνοδεύονται από κρουστά.

Οι γιορτές θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά, την Τρίτη 03 Ιανουαρίου 2023, στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας θα ακουστούν Παραμύθια της Ελπίδας, σε αφήγηση από τον Νίκο Βαραλή  με τη συνοδεία της κιθάρας του Γιώργου Φουντούλη.

Τέλος, την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023, όπως παλιά, θα γίνει Βραδινό Σεργιάνι στο χωριό με Παραδοσιακά Κάλαντα των Φώτων, με την συνοδεία πηλιορείτικων ζουρνάδων που θα συνοδεύονται από Μακρινιτσιώτες. Θα περιδιαβούν τα γραφικά καλντερίμια, θα επισκεφθούν  σπίτια, ξενοδοχεία και άλλα καταστήματα του χωριού.

Παίζουν: Βαγγέλης Μπαντελάς (ζουρνά), Ιάκωβος Μπαδιανούδης (ζουρνά), Γιάννης Καραμανιώλας (νταούλι).

Σε όλη τη διάρκεια θα υπάρχει προσφορά ζεστού κρασιού και φιλεμάτων για τα παιδιά, αγάπη, διάθεση και υποσχέσεις για καλύτερες μέρες στη Μακρινίτσα.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....