“Τι συνέβη στην ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία;”

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Καιρός του ποιήσαι – 2

Σεργκέι Τσαπνίν
Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ντάρυ» («Δώρα»)

ΒΑΘΙΑ ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΒΙΩΣΗ.
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, 7:00 μ.μ.
Διαδικτυακά

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν καταδίκασε τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να τον τερματίσει. Πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Από πού προήλθε μια τόσο πεισματική σιωπή, αντίθετη στην κοινή λογική, αλλά και στη χριστιανική συνείδηση;»

Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα τεθούν στην έκτη διάλεξη του φετινού κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, στις 7:00 μ.μ. με ομιλητή τον Σεργκέι Τσαπνίν, ανεξάρτητο Ρώσο Ορθόδοξο δημοσιογράφο.

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά, προσβάσιμη μέσω της πλατφόρμας Zoom στη διεύθυνση https://us06web.zoom.us/j/86362078832.

Η διάλεξη θα δοθεί στα ρωσικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ο ακριβής τίτλος είναι «Βαθιά κρίση μετά τη θριαμβευτική αναβίωση. Τι συνέβη στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία;».

Η διάλεξη θα επικεντρωθεί σε αυτό που μοιάζει να είναι η τελευταία συγχορδία μιας φωτεινής αλλά αμφιλεγόμενης περιόδου στην ιστορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η περίοδος ξεκίνησε ως μια ενθουσιώδης θρησκευτική αναβίωση, αλλά τελειώνει τριάντα χρόνια αργότερα με μια δραματική πτώση της αξιοπιστίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και με σκληρή κριτική εναντίον της, ακόμη και με την κατηγορία ότι η Εκκλησία αυτή έχει γίνει ένα από τα συστατικά της μετα-σοβιετικής πολιτικής θρησκείας.

Ο Σεργκέι Τσαπνίν (Sergei Chapnin, γ. 1968) είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Дары» («Δώρα»), ενός περιοδικού για τον σύγχρονο χριστιανικό πολιτισμό, και επιμελητής εκθέσεων σύγχρονης χριστιανικής τέχνης. Παλαιότερα ήταν αρχισυντάκτης της Εφημερίδας του Πατριαρχείου Μόσχας και αναπληρωτής αρχισυντάκτης του Εκδοτικού Οίκου του Πατριαρχείου Μόσχας (2009-2015). Είναι επίσης μέλος της Ερευνητικής Ομάδας «Η Θεολογία μετά τα Γκουλάγκ» και συμετείχε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα «Διαμάχες μετά την Εκκοσμίκευση» (Post-Secular Conflicts)του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. (2016-2021).

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....