Σάββατο και Κυριακή του Παραλύτου στην Μητρόπολη Θηβών

Την Κυριακή 7 Μαίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας  κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Δανιήλ Μεταξουργείου, καθώς και το ετήσιο μνημόσυνο του συμφοιτητή του π. Δημητρίου Παπασπύρου και της πρεσβυτέρας του. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο δράμα του παραλυτικού, ο οποίος, όταν ο Χριστός τον ρώτησε αν θέλει να ιαθεί, απάντησε: “Ἄνθρωπον οὐκ ἔχω, ἵνα, ὅταν ταραχθῇ τὸ ὕδωρ, βάλῃ με ἐν αὐτῷ …” , δράμα που βιώνουν και σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ταλαιπωρούνται από ασθένειες, αδικίες, κακουχίες, πολέμους και δυσκολίες, παραλληλίζοντας την κραυγή του παραλυτικού του ευαγγελίου με την κραυγή όλων αυτών των ανθρώπων. Και ανέλυσε το στίχο του τροπαρίου, που ο Χριστός απαντάει στον παραλυτικό: “Διὰ σὲ ἄνθρωπος γέγονα, διὰ σὲ σάρκα περιβέβλημαι, καὶ λέγεις ἄνθρωπον οὐκ ἔχω; ἆρόν σου τὸν κράββατον καὶ περιπάτει”.

Τόνισε ότι και εμείς σήμερα καλούμαστε να γίνουμε Κυρηναίοι των συνανθρώπων μας βοηθώντας ο ένας τον άλλον, ακολουθώντας την εντολή του Κυρίου: “Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου, καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου, καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου· αὕτη ἐστὶ πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή. Δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. Ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται κρέμανται”. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε αναστάσιμες ευχές σε όλους.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, όπου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας “Άξιον εστί” που έχει μεταφερθεί στο Ναό από το Άγιον Όρος, και στη συνέχεια είχε συνάντηση με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους και τα Μέλη της Ιεράς Κοινότητας που συνοδεύουν στην Αθήνα την εικόνα της Παναγίας.

Το εσπέρας της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Μαζαράκι) Θηβών, με τη συμμετοχή πάρα πολλών πιστών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ακολουθία με ησυχία, τάξη και ευλάβεια. Το θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Πύλης και Γαρδικίου πανοσ. αρχιμ. π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέγεθος της αγάπης του Ευαγγελιστή Ιωάννη και πως εκδηλώθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους χώρους της Μονής. Ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στα μηνύματα των καθολικών επιστολών του Ευαγγελιστή Ιωάννη, πως εκφράζεται η αγάπη στη ζωή του ανθρώπου και πως η ανιδιοτελής αγάπη που κήρυξε και μας έδειξε με τη θυσία του ο Χριστός, έκανε τρόπο της ζωής του ο Άγιος Ιωάννης. Και ευχήθηκε στην Καθηγουμένη της Μονής οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Ευπραξία, την αδελφότητα της Μονής και όλους τους προσκυνητές Χρόνια πολλά.

Το εσπέρας του Σαββάτου 6 Μαίου ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Εσπερινό για τη μνήμη της Αγίας Ταβιθάς, που τελέστηκε στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ορφανικής Στέγης “ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ” στη Λιβαδειά. Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο θαύμα του παραλυτικού της Βηθεσδά, καθώς και στο θαύμα της ανάστασης της Αγίας Ταβιθάς, και ευχήθηκε στα παιδιά και τις υπεύθυνες της Ορφανικής Στέγης, καθώς και σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά, δύναμη και υγεία.

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....