Σχολική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία στο Αίγιο

Μία υπέροχη και άρτια οργανωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν η μαθητιώσα νεολαία μας και οι κάτοικοι της περιοχής της Αιγιαλείας, την Τετάρτη 18 Μαΐου ε.έ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Απόλλων».ίγιο

Μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, του 2ου ΓΕΛ Αιγίου και του Γυμνασίου Καλαβρύτων, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών και των διευθυντών των Σχολείων τους, κ. Κωνσταντίνας Αγγελοπούλου, κ. Γεωργίου Αγγελόπουλου και κ. Ιωάννας Ροδοπούλου αντιστοίχως, παρουσίασαν την εξαιρετικά επιμελημένη μουσικοφιλολογική εκδήλωση με θέμα: «100 χρόνια ξεριζωμού από τη Μικρά Ασία».

Μέσα από επιλεγμένα κείμενα και μαρτυρίες παρουσιάστηκε σύντομα, αλλά ουσιαστικά το χρονικό της καταστροφής, του ξεριζωμού, της ένταξης των εκπατρισμένων προσφύγων στη νέα τους πατρίδα και της δημιουργικής προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, με τους μελωδικούς ήχους της μαθητικής ορχήστρας και της πολυπληθούς χορωδίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκλεκτής καθηγήτριας Μουσικής κ. Μαρίας Παπαγεωργίου και του συζύγου και συνεργάτη αυτής, επίσης καθηγητή Μουσικής, κ. Παναγιώτη Σπηλιόπουλου, το κοινό μεταφέρθηκε νοερά στο κλίμα της εποχής, βιώνοντας στιγμές ιδιαίτερης συγκίνησης.

Την εν λόγω εκδήλωση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Γέροντας από Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, πλειάδα κληρικών, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος πολιτών.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη και ευχαρίστησε ολόθερμα όλους τους συντελεστές της εμπνευσμένης αυτής παράστασης, προϊόντος συνεργασίας τριών Σχολείων, τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ευχαριστιών και των επαίνων επεφύλαξε στους μαθητές και τις μαθήτριες, που αποτελούν «τη γλυκιά ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας». Όλως ιδιαιτέρως αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόσωπο της κ. Μαρίας Παπαγεωργίου, της ψυχής της εκδήλωσης, τόσο για την έμπνευση, όσο και  για την όλη διοργάνωση αυτής της διασχολικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Κατακλείοντας ο Σεβασμιώτατος επισήμανε το «Χρέος της Μνήμης» για τις «Αλησμόνητες», όπως είπε, και όχι χαμένες Πατρίδες και «του αναστοχασμού μέσα από την ιστορία και τα διδάγματά της, ως αναγκαίας συνθήκης για ένα καλύτερο μέλλον. Τέλος, τόνισε τη «μεγάλη σημασία της ενότητας, ως πηγής δύναμης, αναδημιουργίας, προόδου και ελπίδας για το μέλλον». «Αυτή, άλλωστε», υπογράμμισε, «χαρακτήριζε και τους πρόσφυγες, οι οποίοι αντλούσαν πίστη και δύναμη  από τη σχέση τους με τον Θεό και τους Αγίους της Εκκλησίας μας και έχοντας κατά τον ξεριζωμό τους από τη Μικρά Ασία ως μοναδική περιουσία τα ελάχιστα πράγματά τους, τις εικόνες του Χριστού μας, τα ιερά Λείψανα των Αγίων της Εκκλησίας μας και τα άγια Δισκοπότηρα, κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να μεγαλουργήσουν στην ελεύθερη Ελλάδα μας».

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....