Σπάρτη: Θεμελίωση του πρώτου Ιερού Ναού, αφιερωμένου στον Άγιο Ανανία

Το πρωί της Κυριακής, 18 Δεκεμβρίου, στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου Π.Ε Λακωνίας στη Σπάρτη, πραγματοποιήθηκε, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, η τελετή θεμελιώσεως Ιερού Ναού, που θα είναι αφιερωμένος στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον εθνοϊερομάρτυρα Ανανία Λαμπάρδη, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε αρχικά τον Πανάγαθο Θεό, που επέτρεψε την θεμελίωση ενός ακόμα Ιερού Ναού στον ευλογημένο τόπο της Λακωνίας. Στη συνέχεια, μίλησε για τον Άγιο Ανανία, τον θαυμαστό βίο και το μαρτυρικό τέλος του.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό της επιλογής του χώρου για την ανέγερση Ιερού Ναού στο Διοικητήριο, ευχαριστώντας θερμά τόσο τον πρώην Νομάρχη Λακωνίας κ. Κωνσταντίνο Φούρκα, με απόφαση του οποίου είχε δεσμευτεί ο χώρος για το σκοπό αυτό, όσο και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ολοπρόθυμα δέχθηκε ο χώρος να παραχωρηθεί στην τοπική Εκκλησία, με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, και παράλληλα δεσμεύθηκε η Περιφέρεια να συνεισφέρει οικονομικά μ’ ένα σεβαστό ποσό προς την υλοποίηση του θεάρεστου αυτού έργου. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης τους Αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας κ. Νίκωνα Τζινιέρη και Υποδομών και Μεταφορών κ. Θεόδωρο Βερούτη για την συμβολή τους στην πρόοδο των απαιτούμενων ενεργειών, καθώς και όλους όσοι ήδη έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους. Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους ευλαβείς χριστιανούς να συνεχίσουν να συμβάλλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ώστε σύντομα να εγκαινιαστεί ο Ναός, υπογραμμίζοντας ότι κάθε Ναός αποτελεί για τους ευλαβείς χριστιανούς σχολείο, πνευματικό φάρο και νοσοκομείο ψυχών.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια και ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την άψογη συνεργασία και για όλα όσα έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο. Έπειτα, με αφορμή τον αποκεφαλισμό του Αγίου Ανανία από τους Τούρκους, μίλησε για τις θυσίες του κλήρου κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Νίκας επισήμανε την σπουδαιότητα και τον συμβολισμό ενός τέτοιου έργου στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου, καθώς και τη διάθεση της Περιφερειακής Αρχής να στηρίξει τεχνικά και οικονομικά την ανέγερση του Ναού.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Κανακάκος, κ. Γεωργία Ζαχαράκη Αναστασοπούλου και κ. Γεωργία Δεδεδήμου, η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας και νυν Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο πρώην Νομάρχης κ. Κωνσταντίνος Φούρκας, ο Διοικητής του ΚΕΕΜ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Πολίτης, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....