Στα Ιωάννινα μίλησε εμπνευσμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου με θέμα: «Η Θεοτόκος και ο υπόδουλος Ελληνισμός»

Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι  πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 6.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου καΙ Σιατίστης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, με θέμα: «Η Θεοτόκος και ο υπόδουλος Ελληνισμός».

Ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε πώς «…την ζωή του υπόδουλου Ελληνισμού διαποτίζει η ελπίδα  της προστασίας και της πρεσβείας της Υπεραγίας Θεοτόκου», χωρίζοντας χρονικά την συνδρομή της Παναγίας στην πριν αλλά και κατά την διάρκεια της Επανάστασης περίοδο. Ακολούθως ανέλυσε 8 περιπτώσεις, από τις οποίες καταδεικνύεται η παρουσία της Παναγίας στη ζωή των υποδούλων Ρωμηών: 1) Οι Ιερές Πανηγύρεις της Παναγίας, 2) Οι προσευχές προς την Παναγία μας, 3) Το Κήρυγμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κήρυγμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, 4) Η αγιογράφηση πλήθους Θαυματουργών Εικόνων, 5) Ιεροί Ναοί και Μονές, με αναφορά στους πάνω από 2000 Ναούς και Παρεκκλήσια που κτίστηκαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, 6) Το Άγιο Όρος με την συνδρομή του σε έμψυχο υλικό και πνευματική στήριξη, 7) Η Παναγία ως γυναικείο πρότυπο, 8) Αναφορές ξένων δυτικών περιηγητών για την συνδρομή της Παναγίας στο υπόδουλο Έθνος.

Στο τέλος κατονόμασε περιπτώσεις, αγωνιστών, οπλαρχηγών και ναυτικών, που κατέφυγαν στη βοήθεια της με πλήθος θαυματουργών επεμβάσεων που γράφτηκαν στην Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....