Στην Ίμβρο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Στην ιστορική και μαρτυρική νήσο Ίμβρο, γενέτειρα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, βρέθηκε κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής 80μελούς ομάδος προσκυνητών από τη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Ο Σεβασμιώτατος την παραμονή της εορτής χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, χωριό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Ανήμερα της εορτής, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Γλυκί, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου,  συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Κυρίλλου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τους προσκυνητές, μεταφέροντας αρχικά την ευλογία και τις ευχαριστίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την παρουσία τους στο νησί. Έπειτα, έκανε αναφορά στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής παλαιότερα αλλά και στη σημασία της παρουσίας προσκυνητών από το Βόλο αναβιώνοντας ουσιαστικά αυτή την μεγάλη πανήγυρη του τόπου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ανέφερε επίσης τη σημασία που έχουν τέτοιες προσκυνηματικές εκδρομές στο νησί της Ίμβρου, καθώς αποτελούν για τον ευλογημένο λαό της νήσου «ενέσεις πνευματικές» που τονώνουν το ηθικό των εκεί χριστιανών. Τέλος, ευχήθηκε ο Θεός να σκεπάζει τον Οιακοστρόφο της Δημητριάδος Εκκλησίας, μαζί με τον ευλογημένο λαό της Μητροπόλεως αλλά και την Πατρίδα μας. Ως ανάμνηση της επισκέψεως, ο Σεβασμιώτατος Κύριλλος δώρισε στον Μητροπολίτη Δημητριάδος ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε τον νεανικό  του πόθο να γνωρίσει το νησί της Ίμβρου, «τον τόπο αυτό που γέννησε τον Ίμβριο Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και την παράδοση, την ιστορία την τρανή, τις όμορφές ημέρες που του είχαν εκμυστηρευτεί άτομα που έλκουν την καταγωγή τους από την Ίμβρο, τον τόπο της αυθεντικής Ρωμιοσύνης». Εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς όπως ανέφερε «έτσι ξεδιψάμε όχι μόνον ως Έλληνες αλλά και ως χριστιανοί, προσκυνώντας την Ιερά Εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και κοινωνώντας όλοι μαζί την Ζωή, το Αναστημένο Σώμα του Σωτήρος Χριστού».

Ακόμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ευκαιρία να γνωρίσουν, αυτός και οι επισκέπτες, το έργο που επιτελείται στη Μητρόπολη Ίμβρου, επικροτώντας και ο ίδιος την επιλογή του Παναγιωτάτου να επιλέξει τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο ως Ποιμενάρχη της μαρτυρικής νήσου, καθώς όπως ανέφερε «έχει την γνώση, την εμπειρία αλλά και την χάρη του Θεού να μπορεί να ανασταίνει πρόσωπα και πράγματα». O Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, αναφερόμενος στην Ίμβρο, τόνισε ότι «δεν θα στερέψει ποτέ, θα είναι μία πηγή που θα δίδει πρόσωπα στην Οικουμένη, δε θα σταματήσει ποτέ να κρατά ζωντανά τα κειμήλια». Εξέφρασε τη χαρά του για το ζωντάνεμα των σχολείων και της νεολαίας, αλλά και για τους ανθρώπους που επαναπροσεγγίζουν το νησί.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος  ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την φιλοξενία, αναφέροντας ότι θα μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας στον ευλογημένο λαό της Δημητριάδος Εκκλησίας, ο οποίος μπόρεσε και γνώρισε την Ίμβρο μέσω της Ναυτικής Εβδομάδος παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου. Τέλος, παρακάλεσε να μεταφέρει τα σέβη του ιδίου, αλλά και του λαού, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος, όπως τόνισε, «δεν είναι μόνον ο Πατριάρχης του Γένους μας αλλά είναι ο Πατριάρχης της Ορθοδοξίας και όσο ποτέ άλλοτε η παρουσία του σφραγίζει ολόκληρη την Ορθοδοξία σε έναν κόσμο που διψάει και επιδιώκει την αυθεντική αλήθεια». Ως αντίδωρο της υποδοχής και της φιλοξενίας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος δώρισε την Αρχιερατική Στολή του στην Εκκλησία της Ίμβρου και Τενέδου με την ευχή να μεταβεί ξανά ως προσκυνητής στο νησί.

Οι προσκυνητές από το Βόλο, είχαν την ευκαιρία εκτός των Ιερών Ναών της Ίμβρου, να επισκεφτούν τα Δαρδανέλια, την Τροία και την Άσσο.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....