Στο Φανάρι βρέθηκε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε την 13η Μαρτίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, προεξάρχοντος της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μετείχε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος ευρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Της Θείας Λειτουργίας μετείχαν επίσης οι Σεβασμ. Ιεράρχες Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, παρέστη δε ο Εξοχ. Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία και ζήτησε να τερματιστεί αμέσως η εισβολή και ο πόλεμος και να δοθεί μία νέα ευκαιρία στον διάλογο. Χαρακτηριστικά είπε: «Εν συνοχή καρδίας, παρακολουθούμεν το δράμα του Ουκρανικού λαού, και εν ταυτώ θαυμάζομεν την σθεναράν αντίστασίν του εις τον ιταμόν εισβολέα. Μεθ’ ικανοποιήσεως καταγράφομεν και την γενναίαν αντίδρασιν Ρώσσων πολιτών εις την αιματοχυσίαν.

Απευθύνομεν έκκλησιν δι᾽ άμεσον κατάπαυσιν του πυρός εις όλα τα μέτωπα του πολέμου. Η βία και ο πόλεμος όχι μόνον δεν επιλύουν διαφοράς, αλλά προκαλούν πόνον και θάνατον και δημιουργούν πολυπλοκότερα προβλήματα. Πρέπει να τερματισθή αμέσως, τώρα, η εισβολή και ο πόλεμος και να δοθή νέα ευκαιρία εις τον διάλογον, το κατ᾽ εξοχήν όχημα της καταλλαγής και της ειρήνης. Εξ άλλου, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, αυτό το «Ευαγγέλιον των Εθνών» ως απεκλήθη, απαγορεύει ρητώς την χρήσιν βίας εις τας διεθνείς σχέσεις και δεσμεύει όλα τα μέλη του Οργανισμού να ρυθμίζουν τας διαφοράς των με ειρηνικά μέσα. Ο πόλεμος αποτελεί παράβασιν του διεθνούς δικαίου, το οποίον είναι πλέον «δίκαιον ειρήνης».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος, μαζί με τους συλλειτουργούντες Αρχιερείς, τέλεσαν το καθιερωμένο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων «των υπέρ της Ορθοδόξου ημών πίστεως αγωνισαμένων και τελειωθέντων εν αυτή».

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή των Ιερών Εικόνων, στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τους πιστούς.

Πηγή: www.nyxthimeron.com

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....