Στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Κυρίλλου Τ.Κ. Τρυγόνος ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων  κ. Τιμόθεος, την Κυριακή (του Τυφλού) 9 Ιουνίου 2024, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κυρίλλου Τ.Κ. Τρυγόνος.
Έπειτα, μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, όπου τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των μακαριστών Αρχιερέων πρ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρών Κυρίλλου Καρμπαλιώτου και Κυρίλλου Χριστάκη, επί τη ευκαιρία της ιεράς μνήμης του εν αγίοις πατρός ημών Κυρίλλου, πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι το αποστολικό ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων, μας μεταφέρει στους Φιλίππους ,που ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου.
Σε αυτή την πόλη, ο Απόστολος Παύλος απάλλαξε μια κοπέλα, από το ακάθαρτο πνεύμα που την είχε καταλάβει και της έδινε τη δύναμη να κάνει μαντείες και  να προλέγει τα μέλλοντα, η οποία για πολλές ημέρες  ακολουθούσε τους Αποστόλους Παύλο και Σίλα, φωνάζοντας: “οὗτοι οἱ ἄνθρωποι δοῦλοι τοῦ Θεοῦ τοῦ ὑψίστου εἰσίν, οἵτινες καταγγέλλουσιν ἡμῖν ὁδὸν σωτηρίας.”
Οι κύριοί της που την εκμεταλλεύονταν, τους  κατηγόρησαν  στους άρχοντες και εκείνοι τους έκλεισαν στη φυλακή, όπου οι Απόστολοι προσεύχονταν και δοξολογούσαν τον Θεό.
Η προσευχή τους είχε ως αποτέλεσμα, να συνταράξει τη φυλακή σεισμός και να ελευθερωθούν με τρόπο  θαυμαστό από τα δεσμά τους. Όταν ο δεσμοφύλακας ,φοβούμενος ότι οι φυλακισμένοι είχαν φύγει,  προσπάθησε να αυτοκτονήσει, ο Απόστολος Παύλος τον απέτρεψε, βεβαιώνοντάς τον ότι όλοι βρίσκονταν εκεί.
Μέσα στη φυλακή έγινε από τον Θεό η κλήση του δεσμοφύλακα, όταν η Χάρις  θέρμανε την καρδιά του ,μετανόησε και ρώτησε τους Αποστόλους: “τί με δεῖ ποιεῖν ἵνα σωθῶ;”, για να πάρει την απάντηση: “πίστευσον ἐπὶ τὸν Κύριον ᾿Ιησοῦν Χριστόν, καὶ σωθήσῃ σὺ καὶ ὁ οἶκός σου”.
Ο δεσμοφύλακας  και η οικογένειά του πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίστηκαν, νιώθοντας μεγάλη αγαλλίαση με αυτή την αλλαγή τους, που η κλήση του Θεού έφερε μέσα στη φυλακή.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι και εμείς βρισκόμαστε μέσα στη φυλακή των  συνθηκών της ζωής μας, στην οικογένειά μας, στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, στην κοινωνία μας, γιατί δεν έχουμε πραγματική πίστη στον Ιησού Χριστό.
Το κήρυγμα και το παράδειγμα του Αγίου Κυρίλλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, που εορτάζουμε σήμερα, μας διδάσκει πώς πρέπει να ζούμε εν Χριστώ, με μετάνοια , με εξομολόγηση , με μελέτη των ιερών κειμένων, με νηστεία, με προσευχή και με Θεία Κοινωνία, ώστε να δεχόμαστε την Χάρη του θεού, που θα μας ελευθερώσει από την φυλακή της ζωής μας.

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

 

 

48

49

51

52

53

54

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....