Σύμη: 79 χρόνια από την υπογραφή του πρωτοκόλλου παραδόσεως των γερμανικών στρατευμάτων της Δωδεκανήσου

Με τη συμμετοχή των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών εορτάστηκε στη Σύμη την Τετάρτη, 8 Μαΐου, η 79η επέτειος της εκεί υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής της Δωδεκανήσου, την 8η Μαΐου 1945. Το γεγονός αυτό έχει ύψιστη ιστορική σημασία διότι αφενός σηματοδοτεί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφετέρου την αρχή του τέλους μίας μακραίωνης περιόδου διαδοχικής κατοχής των Δωδεκανήσων, η οποία οδήγησε σύντομα και οριστικά στην πολυπόθητη ένωσή τους με τη μητέρα Ελλάδα, το έτος 1947.

Έτσι η ημέρα αυτή είναι για το νησί της Σύμης ημέρα λαμπρών εκδηλώσεων και τοπική αργία. Από νωρίς το πρωί χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις Ενορίες της πόλεως έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ γαλανόλευκες σημαίες στόλιζαν τόσο τον χώρο του Ηρώου, όσο και ολόκληρο τον Γιαλό, αλλά και όλον τον ιστορικό οικισμό της Σύμης.

Αρχικά τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου εκ του ιερού Κλήρου της Σύμης, ενώ τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο έγκριτος Συμαίος δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Ζαχαριάδης.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος προέστη της επιμνημοσύνου δεήσεως προ του Ηρώου των Πεσόντων, μετά την οποία έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, και όλους τους εκπροσώπους των λοιπών πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών Αρχών, Φορέων, Συλλόγων, των λοιπών Ενώσεων, Οργανισμών, Επιτροπών και παροικιακών Συλλόγων της νήσου, ως και των εκπαιδευτικών της Σύμης. Η σεμνή τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολούθησε η παρέλαση τμημάτων προ των Επισήμων, των μαθητών των Σχολείων μας, των μελών των Συλλόγων με παραδοσιακές ενδυμασίες και τού Στρατού. Η εκδήλωση έκλεισε με παράθεση γεύματος και παραδοσιακούς Δωδεκανησιακούς χορούς, που χόρεψε το χορευτικό της Ενώσεως Γυναικών Σύμης, ως και το χορευτικό της κ. Ειρήνης Μυλωνάκη.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφερόμενων, οι: Βουλευτές της Δωδεκανήσου κ. Μίκα Ιατρίδη, κ. Μάνος Κόνσολας και κ. Γεώργιος Νικητιάδης, ο Διοικητής 95 Α.Δ.Τ.Ε. Υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής, ο Διοικητής της Δ.Α.Ν. Σύμης Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Βρανάς, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο Εκπρόσωπος του Ιερού Λόχου και της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Έφεδρων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Ρόδου κ. Πανορμίτης Βιντσέντζος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Έφεδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσου κ. Πολύβιος  Δημητρίου Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εθνοφυλακής Ρόδου κ. Ηλίας Πάχος, η Πρόεδρος του Π.Τ. του Ερυθρού Σταυρού Ρόδου κ. Σταματία Παρασκευά, η Πρόεδρος της Ενώσεως Γυναικών Σύμης κ. Σεβαστή Νικόλη, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συμιακών Ρόδου «Ο ΓΛΑΥΚΟΣ» κ. Εμμανουήλ Αντωνόγλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συμιακών Ελευσίνας «Ο ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ» κ. Σταύρος Μάχλης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Συμιακών Νέων Πειραιά «Ο ΝΙΡΕΑΣ», εκπρόσωποι των λοιπών Ενώσεων, Οργανισμών, Επιτροπών και παροικιακών Συλλόγων της νήσου, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολικών μονάδων της Σύμης και πλήθος κόσμου.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....