Συναυλία για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην αυλή της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη- Οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας

Συναυλία μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα  17 Μαΐου στις 19.30 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας.

 

 

Τα σωματεία: α) Δράσης *Νίκος Καπετανίδης*, β) Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” και γ) “Φίλων Κτενίδης” Νικοπόλεως, Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος, δι’ αντιπροσώπων τους έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο, τον Ιανουάριο.

 

Παρακάλεσαν θερμά όπως δώσει την ευλογία του για την τέλεση μεγάλης συναυλίας Θρησκευτικής και Ποντιακής Μουσικής, ως Μνημόσυνο για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, που έδωσαν Υπέρ Πίστεως και Έθνους την ζωή τους στα γεγονότα της Γενοκτονίας από τους Τούρκους.

 

Ο Παναγιώτατος με χαρά και συγκίνηση έδωσε την ευλογία του και παράλληλα την άδεια η συναυλία αυτή να λάβει χώρα την Παρασκευή 17 Μαίου 2024 στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, το βράδυ και ώρα 19.30.

 

Επίσης αποδέχτηκε την πρόταση  να εκφωνήσει στην έναρξη λόγο για την σημασία της ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας για όλον τον Ελληνισμό.

 

Η συναυλία θα χωρίζεται σε δύο μέρη.

 

Στο αμιγώς Θρησκευτικό, με την απόδοση ύμνων:

 

Στην Παναγία Σουμελά,

 

Τους Αγίους, Ευγένιο και Ευθύμιο Ζήλων,

 

Θρήνους του Πάθους και

 

Τω Υπερμάχω Στρατηγώ.

 

Στο Παραδοσιακό μέρος, με την εκτέλεση μεγάλων Ποντιακών Ιστορικών τραγουδιών, όπου ο χορός των Ιεροψαλτών θα αποτελεί την Χορωδία στην όρχηση.

 

Συνολικά επί σκηνής αναμένεται να συμπράξουν 60 μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές και παρουσιαστές.

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια:

Χρήστος Χαλκιάς

Πάρης Γκούνας

Αλέξης Παρχαρίδης

Φάνης Κουρουκλίδης.

Αφήγηση: Γιώργος Συμεωνίδης

Παρουσίαση-φιλοτέχνηση αφίσας:  Μελίνα Γιαλαμά

Τεχνική υποστήριξη: Θεοχάρης Σιδηρόπουλος, Χαρίτων Καρασαββίδης.

 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) «Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Κατά τη φετινή επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου 2024,θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

α. Γενικός Σημαιοστολισμός σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από ώρα 08.00 έως τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2024

.

   β. Φωταγώγηση όλων των  καταστημάτων του δημοσίου, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2024 

έως τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

 γ. Ομιλίες  για τα δραματικά γεγονότα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα  σχολεία της Περιφέρειας σε ημέρα και ώρα που θα καθορισθούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19  Μαΐου 2024 οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

– Ώρα 10.30’ : Επιμνημόσυνη Δέηση  στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και ακολούθως Ομιλία 

από την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Παρασκευή Πατουλίδου

 – Ώρα 11.00’: Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (πλατεία Αγίας Σοφίας) από τους εκπροσώπους των Κυβερνητικών και Τοπικών Αρχών, Εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Φορέων και Παλιννοστούντων, καθώς και εκπροσώπους Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα εκδοθεί με μέριμνα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία και τους οικείους Δήμους και θα περιλαμβάνει τέλεση Δοξολογίας, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη που θα εκφωνηθεί μετά το τέλος της Δοξολογίας και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τα Ποντιακά Σωματεία και από όποιο Νομικό Πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....