Συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό 989 ALPHA RADIO και στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ.Δήμου Βερύκιου «Γεωπολιτικά παίγνια», μίλησε χθες Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

«Η Εκκλησία πρέπει πάρα πολύ να προσέχει τις κινήσεις της και να μην εμπλέκεται σε γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά παίγνια των ισχυρών παικτών του κόσμου αυτού», επεσήμανε εξ αρχής ο Σεβασμιώτατος, ενώ ερωτώμενος για την ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ρωσίας για εξαρχία στην Αφρική και σε κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπογράμμισε ότι επειδή το θέμα είναι οξύτατο γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά «η Εκκλησία θα έπρεπε να τηρήσει αποκλειστικότατα τους Θείους και Ιερούς Κανόνες και να μην εμπλακεί σε έναν τέτοιο δόλιχο και σε μια τέτοια διελκυστίνδα η οποία οδηγεί σε χαοτικά προβλήματα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Σεβασμιώτατος έκανε ιστορικές αναφορές αλλά και βαθιές αναλύσεις σημαντικών γεγονότων αναφέροντας πως «έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα, διότι έχουν παραβιαστεί οι Ιεροί Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας». «Έχουμε Συνοδικό σύστημα γιατί η Εκκλησία μας δεν είναι Επισκοποκεντρική, αλλά Χριστοκεντρική» συμπλήρωσε.

«Χίλια χρόνια Οικουμενικών Συνόδων δεν παραγράφονται από οποιαδήποτε κοσμική δύναμη. Η Εκκλησία είναι σώμα αιώνιο, δεν είναι σώμα που προσαρμόζεται στα γεωπολιτικά δρώμενα και στις γεωπολιτικές πραγματικότητες» είπε σε άλλο σημείο της συζητήσεως ο Σεβασμιώτατος ερωτώμενος για το σχέδιο της Μόσχας ως λεγομένης ‘’Τρίτης Ρώμης΄΄.

Σημειώνοντας πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέδωσε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας σε δύο σχισματικές ομάδες, τόνισε πως είναι εύλογη η διαμαρτυρία της ρωσικής Εκκλησίας «αλλά όχι όμως όπως τίθεται» συμπληρώνοντας παράλληλα πως «η Μόσχα έχει τεράστιες ευθύνες. Και η Εκκλησία της και η πολιτεία της» γιατί άφησε τον ισλαμισμό να θεριέψει και να καταπνίξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η ευθύνη επιμερίζεται διότι αυτή τη στιγμή η Ορθοδοξία βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο διασαλεύσεως της ειρηνικής της συναρθρώσεως» είπε, υπογραμμίζοντας με έμφαση την «άμεση ανάγκη να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδος. Όχι Σύνοδος Προκαθημένων», «αλλά όλοι οι διαποιμένοντες Μητροπολίτες επαρχίας να συνέλθουμε εν Πνεύματι Αγίω και εκεί να διαφανεί και να αποδειχθεί η ιστορική, δογματική, κανονική αλήθεια των πραγμάτων και να λήξει αυτή η τραγωδία» που απειλεί την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

«Η Ρωσική Εκκλησία αυτή τη στιγμή διαπράττει ένα κακούργημα, διότι μόνη της, αυθαίρετα, ενώ έχει όλο το δίκιο με τον μέρος της το χάνει με τις κινήσεις που κάνει», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και υπογραμμίζοντας πως «η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία τάξεως» εξέφρασε επίμονα την ανάγκη άμεσης σύγκλισης Πανορθοδόξου Συνόδου «διότι είναι η μόνη λύση του προβλήματος», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ στον ραδιοφωνικό σταθμό 989 ALPHA RADIO και τον δημοσιογράφο κ.Δήμο Βερύκιο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....