Σύντομο ιστορικό της ευρέσεως και επανόδου των Λειψάνων του Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιάκωβος στον ενθρονιστήριο λόγο του την 22″ Δεκεμβρίου 1985, στον Καθεδρικό ναό του Άγιου Πέτρου στο Άργος είπε ότι κα­τόπιν αιτήσεως του πατρός Ευαγγέλου Στασινό­πουλου αποφάσισε να συνεχίσει τις προ­σπάθειες των προκατόχων του Επισκόπων, για την ανεύρεση και επαναφορά των Ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Πέ­τρου Επισκόπου Άργους, τα όποια μετέφε­ρε στην Ιταλία ό Λατίνος Επίσκοπος, Secundo Nani, στις 21 Ιανουαρίου του 1421.

Αφού ενημερώθηκε για τις μέχρι τότε προσπάθειες άρχισε αρχές του 1989 τον δύ­σκολο αγώνα των ερευνών βοηθούμενος από ένα στενό κύκλο συνεργατών, ειδικών επί του θέματος. Μετέβη στη Ρώμη, Βενετία, Ελβετία και ερευνήθηκαν πολλές ιερές Μονές και ιεροί Ναοί, όπου σύμφωνα με κάποια στοι­χεία υπήρχαν πιθανότητες να βρίσκονται εκεί τα ιερά  Λείψανα του Αγίου μας. Στις έρευνες αυτές βοήθησαν σημαντικά ο κα­θηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πα­νεπιστημίου της Μπολόνια, διάκονος Enriko Morini και ό Σχολάρχης της Σχολής Βελλάς και καθηγητής της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, Αρχιμανδρίτης πατήρ Δημήτριος Αργυρός.

Από τους βασικότερους, όμως, συνεργάτες του Μητροπολίτου μας τα τελευταία χρόνια ήταν ο κ. Μανώλης Αγγελάκης από την Κρήτη, ο οποίος έχει σπουδάσει Αρχαιολογία στη Ρώμη και συνδέονταν  στενά με τον Ιερομόναχο π. Παύλο Λομβαρδό. Ο π. Παύλος γνώρισε τον Μητροπολίτη μας και έμαθε για τις έρευνες του για τον Άγιό μας. Λόγω τής θέσεως του στο Βα­τικανό είχε την ευχέρεια να ασχολείται με λεί­ψανα Αγίων σε Καθολικές ‘Εκκλησίες και Μονές. Το θέμα το δικό μας το αντιμετώπισε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γι’ αυτό είχε και την ευλο­γία να εντοπίσει πρώτος τα Ιερά Λείψανα στις 15/8/2007, σε παλαιό σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Μαρίας της Μαγδαληνής στη Ρώμη. Ήταν σε μία σφραγισμένη με βουλοκέρι ξύλι­νη λειψανοθήκη, μεγέθους περίπου 30X30X30 cm, με κρύσταλλο και στις τέσσερις πλευρές. Μέσα μπορούσες να διακρίνεις περί τα 15 τε­μάχια διαφόρων μεγεθών από τα Άγια Λείψανα του Αγίου μας. Επίσης, φαινόταν εντός  της λειψανοθήκης καθαρά μία κορδέλα με  λατινικά γράμματα «Άγιος. Πέτρος ο θαυματουργός  Επίσκοπος  Άργους». Ή Μονή της. Άγιας Μαρίας της Μαγδαληνής είναι η έδρα του Τάγματος «των διακονούντων τους ασθενείς του San Camillo de Lellis». O π. Παύλος μετά την ανεύρεση των Ιερών Λειψάνων μαζί. με τον Ηγούμενο τής Μονής π. Renato Salvatore, ο οποίος είναι και ο Γενικός Ηγούμενος του προαναφερθέντος Τάγματος ενημέρωσαν τον ‘Ορθόδοξο Μητροπολίτη Ιταλίας κ.  Γεννάδιο, ο οποίος στις 10/9/2007 ανακοίνωσε τηλεφωνικώς το μεγάλο γεγονός στον Μητροπολίτη μας.

Στις 30/10/2007  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με επιστολή του ζήτησε από τον Ηγούμενο της Μονής. την παραχώρηση των ανευρεθέντων λειψάνων.

Στις 22/11/2007 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ. ‘Ιγνάτιο, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δη­μήτριο Αργυρό και τον Γραμματέα τής  Ι. Μη­τροπόλεως κ. Χρήστο Μπαβέλα μεταβαίνουν στη Ρώμη, στην Ι. Μονή τής Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και ασπάζονται για πρώτη φορά τα Ιερά Λείψανα του Αγίου μας.

Στις 23/11/2007 ο Σεβασμιώτατος μετά της συνοδείας του ψάλλουν την παράκληση του Αγίου ενώπιον των Ι. Λειψάνων μετά από 586 έτη απομάκρυνσης των από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης ορίζουν μετά του Ηγουμένου ημερομηνία επαναφοράς την 19/01/2008 με ανεπίσημη υποδοχή λόγω της ασθενείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου.

Στις 08/12/2007 ο Ηγούμενος Renato Salvatore δωρίζει τα ανευρεθέντα Ιερά  Λείψανα του Αγίου μας στο Μητροπολίτη μας. Ως αρχηγός Τάγματος έχει το δικαίωμα να το κάνει χωρίς την ανάμειξη του Βατικανού.

Στις 06/01/2008 ή Γενική Κουρία του Τάγματος συντάσσει το επίσημο έγγραφο γνησιότητας των Ι. Λειψάνων.

Το Σάββατο 19/01/2008 και ώρα 3.30 μ.μ. ο π. Παύλος Λομβαρδός ως εκπρόσωπος του Ηγου­μένου, ο οποίος δεν μπόρεσε να έρθει, φθάνει  μετά των Ι. Λειψάνων στα σύνορα της Μη­τροπόλεως μας, όπου τα υποδέχονται ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας, μαζί με τον Νομάρχη Αργολίδος κ. Σωτηρόπουλο και τον Δήμαρχο Άργους κ. Μπούρη. Στον Ιερό  Ναό του Αγίου Νικολάου υποδέχονται τα  Ιερά  Λείψανα σύσσωμος ο κλήρος  και ο  λαός της Ι. Μητροπόλεως. Επίσης παρευρίσκονται για την υποδοχή οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Άρτας κ. Ιγνάτιος,  Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος  καθώς και  ο Επίσκοπος Αυλώνος κ. Χριστόδουλος.

Η σφραγισμένη λειψανοθήκη με τα  Ιερά Λείψανα τοποθετείται σε μία άλλη μεγάλη λειψανοθήκη και εν πομπή με ψαλμωδίες, κωδωνοκρουσίες, ρίψεις ροδοπέταλων από τα μπαλ­κόνια, φθάνει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και τοποθετείται σε ειδική εξέδρα. Εκεί γίνονται  οι ομιλίες υποδοχής από τους κ. Β. Μπούρη, Δήμαρχο Άργους, π. Γεώργιο Σελλή, προϊστάμενο του Ι. Ναού του Άγιου Πέτρου, κ. Μανώλη Αγγελάκη, εκπρόσωπο του Ηγουμένου π. Renato Salvatore, π. Παύλο Λομβαρδό, που την μεταφράζει ο π. Δημή­τριος Αργυρός και τέλος από τον Σεβ/το Μητρο­πολίτη μας. Στη συνέχεια εισέρχονται στον ΙΝαό, όπου ψάλλεται Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός από την ακολουθία τής Μετακομιδής των Ιερών Λει­ψάνων, που συνέταξε ό Ιεροκήρυκας τής Μητρο­πόλεως μας π. Καλλίνικος Κορομπόκης. Ακολου­θεί Ιερά Αγρυπνία, στην οποία ψάλλουν χοροί μοναζουσών τής Μητροπόλεως μας, ενώ πλήθη πιστών προσέρχονται να προσκυνήσουν.

Την Κυριακή 20/01/2008 τελείται πανηγυ­ρική Αρχιερατική θ. Λειτουργία από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Αργολίδος, Άρτης και Κορίνθου. Μετά την θ. Λειτουργία χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζουν πα­ραδοσιακούς χορούς στην πλατεία έξω απ’ τον Ναό.

Το βράδυ της Κυριακής εντός του  Ι. Βή­ματος του ναού του Αγίου Πέτρου ενώπιον του Μητροπολίτου μας, του Δημάρχου Άργους, των Ιερέων του ναού, του Αρχιερατικού Επιτρόπου, του Γραμματέως της Μητροπόλεως και των εκπροσώπων τής Μονής τής Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, ανοίγεται ή σφραγισμένη λειψανοθήκη και καταμετρούνται 18 τεμάχια Ί. Λειψάνων. Συντάσσεται Αποδεικτικό έγγραφο και υπογράφουν οι παρόντες.

Την Κυριακή .27/01/2008 μετά. τη θ. Λει­τουργία, που τελείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, συντάσσεται Δωρητήριο Γράμμα με το όποιο ο Σεβασμιώτατος δωρίζει τα Άγια Λείψανα στην ενορία του Αγίου Πέτρου Άργους.

Τέλος, στις 18/08/2008 ό Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιάκωβος, μαζί με τον Noμάρχη Αργολίδος κ. Βασίλειο Σωτηρόπουλο, τον Δήμαρχο Άργους κ. Βασίλειο Μπούρη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Βα­σίλειο Σουλάνδρο, τον προϊστάμενο του ναού του Αγίου Πέτρου π. Γεώργιο Σελλή και τον Γραμ­ματέα της Μητροπόλεως κ. Χρήστο Μπαβέλα με­ταβαίνουν στην Κων/πολη και προσκαλούν την Αυτού Θειοτάτην Παναγιότητα, τον Πατριάρχην Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίον, να επισκεφθεί τη Μητρόπολη μας την 24η Ιανουαρίου 2009 για την επίσημη καθιέρωση της μετακομιδής των  Ι. Λει­ψάνων του Αγίου μας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΤΟΥ RENATO SALVATORE

                                                                             Ρώμη, 6 Ιανουαρίου 2008

 Σεβασμιώτατε,

Στέλνοντας τους πιο θερμούς χαιρετι­σμούς μου σε σας και στον Κλήρο και στον λαό της Μητροπόλεως σας, εκφράζω την πιο  ειλικρινή μου εν Χριστώ αγάπη η οποία με ενώνει σήμερα με εσάς και  το ποίμνιο σας. Ειρήνη υμίν και κάθε ευλογία από  τον Παντοδύναμο Θεό. Η δόξα του  Υψίστου δια της  οποίας πάντα ηττήθηκε ό εχθρός, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή της θείας χάριτος, συνεχίζονται και μεταφέρονται στη ζωή των  Αγίων μας κατοχυρώνοντας την διαιώνιση  της πίστεως μας δια της οποίας το Άγιο Πνεύμα εμπνέει τους δούλους του Κυρίου κά­νοντάς τους μάρτυρες της Αναστάσεως. Το αποστολικό έργο αφορά τους ποιμένες της Εκκλησίας, τους καθιερώνει σε ήρωες Χρι­στού και αποδεικνύει ότι ο Κύριος πάντα φυλάττει τον λαό Του, μη εγκαταλείποντας τον ποτέ στα χέρια του εχθρού, οδηγώντας τον σε οδούς σωτηρίας.

Η μεγαλοπρέπεια του Θεού μάς. παρουσιάζεται δια μέσον των θαυμάτων, αγκα­λιάζει όλους εκείνους που Του αφιερώνουν τη ζωή τους. Η παραπάνω ιδιότητα του θαυ­ματουργού χαρακτήρισε και τον ποιμένα σας Άγιο Πέτρο Άργους, του οποίου την ανά­μνηση φυλάσσετε και ευλαβείστε όλοι εσείς, τέκνα της Αργολίδος, λαμπρύνοντας όχι μόνο τον τόπο σας, αλλά και ολόκληρη την Εκκλησία.

Εδώ και πολλούς αιώνες, μέρος των ιερών λειψάνων του Άγιου Πέτρου του Θαυμα­τουργού, Επισκόπου Άργους, φυλάσσονται στον Ναό της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στη Ρώμη. Κατέληξαν εδώ μέσα από τις αναταραχές της ιστορίας και έκτοτε με με­γάλη   ευλάβεια    και    προσοχή τιμώνται.

Ο Ναός μας εδώ και πολλούς αιώνες διακονεί τους ανήμπορους και ασθενείς στα Νοσοκομεία. Ζούμε έντονα λοιπόν, τον ανθρώπινοo πόνο και επιθυμία.. Βαθιά λοιπόν συγκινημένοι,  γνωρίζοντας τον πόθο της επιστροφής των ιερών λειψάνων και δια των παροτρύνσεων τον Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μάλτας κ,κ. Γενναδίου Ζερβού, ομό­φωνα όλοι οι αδελφοί της Μονής μας, άλλα και του Τάγματος μας, αποφασίσαμε την επι­στροφή των πολυτίμων ιερών λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού, στην πόλη Του, στη χώρα Του, στον λαό Του. Αυτή μας η απόφαση ας αποτελέσει δείγμα αδελφικής αγάπης, ενδυ­ναμώνοντας περισσότερο την επαφή και την επικοινωνία των Εκκλησιών μας. Πι­στεύουμε ότι είναι πολύ περισσότερα και δυ­νατότερα εκείνα τα οποία μας ενώνουν από εκείνα τα όποια μας χωρίζουν. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι είναι εξ ουρανού ευλογημένη αυτή μας ή δωρεά, χαρίζοντας και στις δύο Εκκλησιές την πολύτιμη αυτή εμπειρία. της αδελφικής αγάπης και δεσμού.

Όπως ό Άγιος Πέτρος αφιέρω­σε τη ζωή Του διακονώντας τους φτωχούς και τους σκλάβους, λαμβάνοντας τον στέφανο της Χάριτος παρά του Κυρίου, έτσι κι αυτή τη στιγμή δεόμεθα να συνεχίσει το ίδιο έργο από τον ουρανό, δημιουργών­τας τις συνθήκες ώστε οι Εκκλησίες μας να συμφιλιώνονται όλο και περισσότερο. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η κίνηση θα ανοίξει νέες οδούς επικοινωνίας, άλλα και ευκαιρίες  ανταλλαγής χριστιανικής αγάπης και αφοσίωσης.

Ζητώ συγγνώμη για την απουσία μου, οπού λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να παρευ­ρεθώ. Σας εγγυώμαι, όμως, ότι πνευματικά  είμαι μαζί σας αυτή την Ιστορική στιγμή.  Εύχομαι τώρα να συνεχίσετε με αφοσίωση τις  δεήσεις σας στον Άγιο Πέτρο Άργους, τον Θαυματουργό.

Εύχομαι να παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας αυτή ή ημέρα, και σας ασπά­ζομαι εν Χριστώ.

Renato Salvator

 Αρχηγός Τάγματος

(Ή ομιλία  εκφωνήθηκε  από τον Εμμανουήλ Αγγελάκη)

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Π. PAOLO LOMBARDO

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Αργολίδος

Σεβασμιότατοι Άγιοι Αρχιερείς

Σεβαστοί Πατέρες, Πρεσβύτεροι,

Ιερομόναχοι, Διάκονοι, Μοναχοί και Μοναχές

Αγαπητοί Αργείοι,

Σ αυτή, την ηλιόλουστη ημέρα που η πρόνοια του Πανάγαθου Θεού επεφύλαξε, συναντόμεθα όλοι στην κεντρική πλατεία της πόλεως σας, μπροστά στον Καθεδρικό Ναό, για να υποδεχθούμε τον Επίσκοπο Άργους, τον Προστάτη Άγιο σας, ο όποιος επιστρέφει μετά από έξι αιώνες στην καθέδρα Του, στην πόλη Του, στην επαρχία Του και θα ευρί­σκεται πλέον ανάμεσα σας.

Η πρόνοια του Θεού και η θεία δικαιοσύνη επε­φύλαξε να έλθει ή ημέρα τούτη η χαρμόσυνη, όπου ό Άγιος επιστρέφει στην έδρα Του, και χαίρεστε όλοι εσείς τα μέλη της Εκκλησίας του Άργους.

Σ΄ αυτή τη χαρμόσυνη στιγμή, έρχεται στο νου μου η αγαπητή εικόνα του προφήτη Συμεών, ο όποιος είχε την τιμή να πάρει στα χέρια Του τον Κύριο μας, τον Ιησού Χριστό. Έτσι και ο Μη­τροπολίτης σας, μετά από τόσους αιώνες, έχει την ίδια χαρά που είχε και ο προφήτης Συμεών, να πάρει στα χέρια Του τα λείψανα του Αγίου Επισκό­που, προκατόχου του και προστάτου της πόλεως και επαρχίας σας.

Μέσα εις  την παράδοση της Εκκλησίας μας, άλλα και εις την παράδοση  των δύο  Εκκλησιών μας πιστεύουμε ότι όπου  είναι τα λείψανα των αγίων μας, εκεί είναι και οι άγιοί μας   ζώντες και παρόντες. Και εμείς  ζούμε αυτήν τη στιγμή, αυτήν τη μεγάλη χαρά , να είναι ο Άγιος ανάμεσα μας, διότι είναι τα λείψανά  Του ανάμεσα μας·  επέστρεψαν εις την πόλη Του. Και  όπως  και ο ίδιος όταν ευρίσκετο εν ζωή  προστάτευε την  πόλη και την επαρχία Του, τις χήρες και τα ορφανά, τους ασθενείς και όποιον είχε ανάγκη, έτσι και στο  εξής θα συνεχίσει πλέον παρών και μέσω των ιερών λειψάνων Του να επιτελεί το ίδιο έργο.

Ενθυμούμαι ότι προ επτά ετών ο Σε­βασμιότατος Μητροπολίτης και ποιμενάρχης σας ήρθε στη Ρώμη, συνεχί­ζοντας τις έρευνες του για την ανακά­λυψη των λειψάνων τον αγίου Πέτρου και επισκέφθηκε το Μοναστήρι στο όποιο ζω,  τη  Μονή τής Παναγίας στο Αρασέλι, στο κέντρο ακριβώς της Ρώμης, πάνω στο Καπιτώλιο.

Στο διάστημα αυτών των επτά ετών, όπου εμείς εργαστήκαμε εν προσευχή και εν σιωπή προσπαθήσαμε και εξετάσαμε όλες τις πηγές και βρήκαμε πού ακριβώς ευρίσκοντο τα εναπομείναντα λείψανα του ‘Αγίου Πέτρου. Με πολλή προσευχή εργαστήκαμε εν σιωπή αυτά τα  επτά έτη, και θα ήθελα να ενθυμηθώ όλους αυτούς οι οποίοι βοήθησαν, στην έρευνα αυτή,  για να φτάσουμε στη χαρμόσυνη τούτη στιγμή. Ενθυμούμαι με πολύ σεβασμό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας και Έξαρχο Με­λίτης κ. Γεννάδιο Ζερβά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου τής Μπολόνια κ. Ένρίκο Μορίγι, ο οποίος ευρίσκεται σήμερα εδώ δίπλα μας και  χαίρεται στη χαρά αυτή,  τον δόκτορα κ. Αγγελάκη, ο οποίος βοήθησε πάρα πολύ, όπως και τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο,  εφημέριο της ενορίας της Ελληνικής Ορθοδόξου στη Ρώμη, ο οποίος τώρα  ευρίσκεται στη Νίκαια των Αθηνών, όπως και τον  Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Αργυρό , που ο Άγιος Πέτρος μας έκανε να γίνουμε αδελφικοί φίλοι.

Όλους αυτούς τους ευχαριστώ εκ καρδίας πού πλαισίωσαν τον Μητρόπολη, Αργολίδος, κ. ‘Ιάκω­βο σε  αυτή του την προσπάθεια και μέσα από την προσευχή του και την επιμονή του, ήρθαμε στην καρποφόρο και χαρμόσυνη τούτη ήμερα.

Σας ευχαριστώ όλους σας

π. Paolo Lombardo

(Απόδοση στα Ελληνικά

από τον π. Δημήτριο Αργυρό)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Δόξα Τω Θεώ Πάντων Ένεκεν

Ήτο επιθυμία χιλιάδων πιστών από εκατον­τάδες ετών, και πόθος πολλών διακεκριμένων ιεραρχών, όπως ευρεθούν και επανέλθουν τα σω­ζόμενα Ιερά Λείψανα του εν αγίοις Πατρός ημών Πέτρου του θαυματουργού και σημειοφόρου, Επισκόπου Άργους, εις την έδρα των, δηλαδή το Άργος.

Προς τούτο ό αείμνηστος Μητροπολίτης Αργολίδος κύρος Χρυσόστομος Α΄, ό Ταβλαδωράκης, είχε γράψει επιστολή εις τον Μακαριώτατον Πάπαν Ρώμης, κυρόν Παύλον τον Στ’, αλλά απέβη άκαρπος. Ο Μητροπολίτης Κο­ρίνθου κυρός Παντελεήμων, τη παρακλήσει του Μητροπολίτου Αργολίδος Χρυσοστόμου Β΄, πολλάκις είχε ερευνήσει κατά τα ταξίδια του εις την Ρώμην και εις την Βενετίαν , περί της υπο­θέσεως αυτής χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια όμως αυτή εσυνεχίζετο από ορισμένα πρόσωπα, όλως δε ιδιαιτέρως από τον αείμνηστον  πρωτοπρεσβύτερον π. Ευάγγελον Στασινόπουλον, όπως επανέλθουν τα τίμια λεί­ψανα του Αγίου Πέτρου εις τον τόπον των.

Ο π. Ευάγγελος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός της εγκαταστάσεως μου εις το Άργος, ως Μη­τροπολίτου Αργολίδος την 22αν Δεκεμβρίου 1985, έθεσε επί τάπητος κατά την ομιλία  του το φλέγον κατ’ αυτόν ζήτημα, δηλαδή να μεριμνήσω περί της ανωτέρω υποθέσεως, όπως και κ. Μελίδης Ιωάννης, ως Δήμαρχος Ναυπλίου, μου πρότεινε κατά την πρώτη  εμφάνιση μου εις την πόλη του Ναυπλίου, κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Νεομάρτυρα Αναστασί­ου, την ανέγερση Ναού του Αγίου Αναστασί­ου, ο όποιος και έγινε εις σύντομο χρονικό διάστημα.

Η επίμονος, λοιπόν, προτροπή του αειμνήστου π.  Ευαγγέλου Στασινόπουλου, με οδήγησε την άνοιξη του 1989  να προβώ εις διαφόρους ενεργείας, ώστε να αρχίσει η δύσκολος, αλλά θεάρεστος έρευνα της ευρέσεως των αγίων λειψάνων του ‘Οσίου Πατρός ημών Πέτρου του θαυματουργού.

Με μίαν επιστολή του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας  Βαρθολομαίου, και νυν Οικουμενικού Πατριάρχου, τον όποιον βαθυσεβάστως ευγνωμονώ, προς τον τότε Γενικό Γραμματέα της προωθήσεως των σχέσεων Ανατολικών Εκκλησιών, Επίσκοπο  Θηβάρεως Πέτρον Ντυπρέ, και συμφοιτητή μου, άρχισε η δύσκολος έρευνα περί των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πέτρου!

Με την βοήθεια  του καθηγητού της αρχαιολογίας τον Πανεπιστημίου της Μπολόνια,   Enrico Morini, ο οποίος τώρα παρευρίσκεται  εδώ, και τον όποιον εγκαρδίως ευχαριστώ, ερευνηθήκαν πολλοί τόποι, Μοναί  και Ναοί εις την  Ιταλία και Βενετία, ακόμη δε και εις τις Άλπεις, η Μονή του Αγίου  Μαυρικίου!

Η  γνωριμία μου, όμως, μετά του κ. Αγγελάκη Εμμανουήλ με συνέδεσε με τον π. Παύλον  Λομβάρδον, ο  όποιος εντόπισε τελικώς τα ιερά Λείψανα του Αγίου μας, και ο όποιος σήμερα, έκ μέ­ρους του Ηγουμένου της Αγίας Μα­ρίας της Μαγδαληνής, της Ρώμης, Renato Salvatore, μας τα χαρίζει και τα καταθέτει εις τον Ιερόν Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους, και τον οποίον με ευγνωμοσύνη ευχαριστώ, και εύχομαι, όπως ό Άγιος Πέτρος τόσον τον π. Παύλο  όσον και τον π. Renato  Salvatore να ευλογεί   και να ενισχύει εις το έργον των.

Ευχαριστίας οφείλω να εκφράσω και εις τον Μητροπολίτην Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο όποιος τα μέγιστα μας βοήθησε εις την έρευνά μας κατά τα φοιτητικά του χρόνια εις την Ρώμη. Επίσης, ευγνωμοσύνη πρέπει να εκφράσω εις τον Σχολάρχη της Σχολής Βελλάς και αναπληρωτή  καθηγητή της χριστιανικής αρχαιολογίας, π. Δημήτριο  Αργυρό, όστις κατά τας επισκέψεις μου εις την Ιταλία  με ακολουθούσε λόγω γνώ­σεως του των γλωσσών ‘Ιταλικής και Γαλλικής.

Παράλειψη θα ήταν, εάν δεν εξέφραζα ευχαριστίας και εις τον κ. Εμμανουήλ Αγγελάκη διότι προσέφερε δια την τελική έκβαση της όλης υποθέσεως μας.

Τέλος, ευλαβώς και εγκαρδίως ευχα­ριστώ τον Σεβασμιώτατον Ορθόδοξο Μητροπολίτην Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιο, δια την ενεργό εν γένει συμβολή του και ιδιαιτέρως δια την τελευταία επίμονη προσπάθεια και συνεργασία  του μετά του π. Renato και του π. Παύλου δια την εξεύρεση των τιμίων και ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Πέτρου, των όποιων την επάνοδο ημείς σήμερον, μετ’ ευλάβειας και βαθυτάτης συγκινήσεως υποδεχόμεθα.

Σεβασμιοπόθητος των αγίων ‘Ιεραρχών χορεία, όπως θα έλεγεν  ο αείμνηστος προκάτοχος μου Χρυσόστομος ο Α΄, ευλαβώς κι  ευγνωμόνως Σας ευχαριστώ διά την ενταύθα παρουσίαν Σας!

‘Εντιμότατοι άρχοντες!

Σεβάσμιοι κι’ αγαπητοί  επιφέροντες τα σεπτά λείψανα του Αγίου Πατρός ημών Πέτρου.

Αγαπητοί συμπρεσβύτεροι και διάκονοι

Λαέ του Θεού περιούσιε,

αφού επικαλεσθώ την χάριν του Αγίου μας επί πάντας, τότε δύναμαι να ειπώ, δια την παρούσαν ιστορικήν στιγμήν τόσον διά το Άργος όσον και δι’ ολόκληρον την Αργολίδα και διά την Έκκλησίαν μας, το του προφητάνακτος Δαυίδ: «Ευλογητός Κύριος ὁ Θεός μου, ὁ διδάσκων τάς χεῖράς μου εἰς παράταξιν, καί τούς δακτύλους μου εις πόλεμον» (ψαλμ. 143} «Μέγας Κύριος και αἰνετός σφόδρα, και τῆς μεγαλωσύνης αὐτοῦ οὐκ ἔστι πέρας…τήν μεγαλοπρέπειαν τῆς δόξης τῆς ἁγιωσύνης σου λαλήσουσι, και τα θαυμάσια σου διηγήσονται»· «καθ’ έκάστην ἡμέραν εὐλογήσω σε, καί αἰνέσω τό ὁνομά σου εἰς τόν αιώνα, και εις τόν αἰώνα τοῦ αἰῶνος» (ψαλμ. 144} και επι­προσθέτως να αναφωνήσω μετά του Ίερού Χρυσοστόμου: «Δόξα τῳ Θεῳ πάντων ἕνεκεν»

Θα κλείσω, δε τις σκέψεις μου αυτές με το νέον απολυτίκιον της επαναφοράς των αγίων Λειψάνων του θαυματουργού Αγίου μας:

Τόν συνάναρχον λόγον. Ήχος πλ. α΄

Ἀργολίς ἐλαμπρύνθη τη  ἐπανόδo Σου, Πέτρε ὅσιε Ἄργους Ποιμήν θαυμάσιε, Τήν σεπτήν Σου, δέ, σορόν τήν χαριτόβρυτον κατασπαζόμενοι φαιδρώς, ἐκβοῶμεν τῶ Χριστῶ, ἁγίασον Ζωοδότα, τους προσκυνοῦντας έν πίστει τοῦ Ίεράρχου τά θεῖα Λείψανα.

Ομιλία Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Ιακώβου

                                                         

ΔΩΡΗΤΗΡΙΟΝ

Ο  Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος Β΄,

ευχάριστων «τω Κυρίω τω ευεργετήσαντί με»

(Ψαλμό. ιβ,6) διά της επί των ημερών της ημετέρας Ποιμαντορίας επανόδου εκ Ρώμης εις

Άργος δέκα και οκτώ τεμαχίων των Ιερών

Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Πέτρου

Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού, κατάμετρηθέντων εν τω εν Άργει Ιερό  Ναό του Αγίου Πέτρου, υπό της ημετέρας Ταπεινότητας ομού μετά του Δημάρχου Άργους, των εκπροσώπων

της Ρωμαιοκαθολικής εν Ρώμη Μονής της Αγίας

Μαγδαληνής, του  Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου ως και

του Γραμματέως της καθ’ ημάς

Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και των Εφημερίων

του εν Αργεί Καθεδρικού Ιερού Ναού του
Αγίου Πέτρου και επί τούτου συνταχθέντος και
αποδεικτικού έγγραφου, την εικοστή του
μηνός Ιανουαρίου του δισχιλιοστού και ογδό­ου σωτηρίου έτους, άτινα κατέχω ως υπό της Ρωμαιοκαθολικής εν Ρώμη Μονής της Αγίας Μαγδαληνής δωρηθέντα εις την ημετέρα Ταπει­νότητα, δωρούμε ενσυνειδήτων και ελευθεροβούλως ταύτα τα Ιερά Λείψανα εις την εν Άργει Ενορία του Άγιου Πέτρου ‘Επισκόπου Αργούς και  δωρούμενος θέτω τους κάτωθι απαραβίαστους όρους:

α) Ουδέποτε και υπό ουδενός επιτρέπεται να ανοιχθεί , ή Θήκη εις ην φυλάσσονται πλέον τα υπ’ εμού δωρηθέντα Ιερά Σεβάσματα, πολλώ  δε μάλλον η επέμβασης εις το ‘Ιερόν Περιεχόμενο αυτής, με μόνην εξαίρεση την άπαξ επανατοποθέτηση των εν αύτη Σεπτών Περιεχομένων, παρουσία του Μητροπολίτου του κανονικώς και νομίμως διαποιμαίνοντος την Τοπική Εκκλησία, εις την κατασκευασθησομένην μεταλλική Λειψανοθήκη. Εν περιπτώσει ανωτέρας βίας και αποκλειστικώς δια την εξασφάλιση από φθορά του Ιερού Περιεχομένου της Λει­ψανοθήκης, η αναπόφευκτος τότε αποσφράγισης αυτής και ή δια λόγους αποκλειστικώς συν­τηρήσεως επέμβασης εις το ‘Ιερόν αυτής Περιεχόμενο, θα πραγματοποιείται κατόπιν συμ­φώνου γνώμης του Μητροπολίτου του κανο­νικώς και νομίμως διαποιμαίνοντος την Τοπική Εκκλησία.

β) Εν υποθετική περιπτώσει καθ’ ην παύση υφισταμένη η Ενορία του Αγίου Πέτρου Άργους, άπαντα τα δια του παρόντος εις αυτήν υπό της ημετέρας Ταπεινότητας δωρηθέντα, θα περιέρχονται μεν εις την κανονική και νόμιμη Ιερά Μητρόπολιν, με τον απαράβατο δε, όρο ότι θα φυλάσσονται εσαεί εις Ναό ευρισκόμενων εντός των ορίων της πό­λεως του Άργους.

Εφ’ οις συνετάχθη εις αιώνιο μαρτυρία το παρόν δωρητήριο έγγραφο, σήμερον  εικοστή  εβδόμη μηνός ‘Ιανουαρίου του δισχιλιοστού και ογδόου σωτηρίου έκτους και υπογράφεται ως έπεται.

Ο ΔΩΡΟΥΜΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΪΑΣΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ

 

Πηγή: http://agiospetrosargous.blogspot.com

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....