«Οι μοναχοί δεν είναι οι απογοητευμένοι αυτού του κόσμου, αλλά οι γοητευμένοι από την Χάρη του Θεού».

Στο προεόρτιο κλίμα της Πανηγύρεως της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων, ένα ακόμη πνευματικό γεγονός χαράς για την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Σε κλίμα πνευματικής πανδαισίας και κατανύξεως στην Ιστορική  Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε Ιερά Αγρυπνία, την κατανυκτική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων και την κουρά εις Μεγαλόσχημη της μοναχής Πελαγίας, αδελφής της Μονής.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών τόσο στην Κουρά, όσο και στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Άγιος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο σεβαστός Γέροντας της νεοσύστατης Μονής Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου της Δυτικής Φθιώτιδος Αρχιμ. π. Μάξιμος Αναστόπουλος, με τις μοναχές της Μονής, η Αγία Καθηγουμένη της Μονής Παναγίας Δαμάστας Γερόντισσα Ιωάννα η ιατρός με σύσσωμη την γυναικεία αδελφότητα, κληρικοί της Μητροπόλεως, καθώς και πλήθος πιστών, πνευματικά τέκνα της Μονής.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τα ερτζιανά του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Το Ιερό αναλόγιο της Μονής διηκόνισε χορός Ιεροψαλτών πτυχιούχων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στην πατρική του προσλαλιά ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αρχικά εδόξασε το όνομα του Παναγίου Θεού και της Κυρίας Θεοτόκου, «που αξιωθήκαμε», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «Να ζήσουμε ένα ακόμα πνευματικό γεγονός, το οποίο ενισχύει και χαριτώνει τον αγώνα μας μέσα στο πέλαγος της Αγίας και Μ. Τεσσαρακοστής και της πνευματικής άθλησης και νηστείας, για να λαμβάνουμε όλοι μας την δύναμη και την χάρη του Αγίου Πνεύματος και να συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα μας.

Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος δίνονται σε αυτούς που τα αναζητούν, σε αυτούς που τα επιθυμούν».

Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προς τη νεοκαρείσα Μοναχή Πελαγία,  υπογράμμισε:

«Σήμερα γίνεται χαρά στου ουρανό και την γη. Χαρά σε ανθρώπους και αγγέλους, γιατί μία ακόμη μοναχή προστίθεται στο Αγγελικό τάγμα των Μοναχών και ιδιαίτερα σε μία περίοδο, όπως αυτή της Αγίας και Μ. Τεσσαρακοστής, η οποία κατεξοχήν αντικατοπτρίζει την ζωή των μοναχών, διότι είναι περίοδος ησυχίας, σιωπής, περισυλλογής, αληθούς φιλοσοφίας, νηστείας, εγκράτειας, ζωή αρετής, κόπου και ζωή του αγώνα.

Πρώτιστα και πάνω απ’ όλα η καλογερική είναι η ζωή της ασκητικής, η ζωή της ασκητικήσ της αγάπης. Ο σκοπός της μοναχικής ανόδου, της μοναχικής κλίμακος,  είναι να φτάσει ο μοναχός στο τελευταίο σκαλοπάτι της κλίμακος, που είναι το σκαλοπάτι της αγάπης.

Σήμερα, αδελφή Πελαγία, που αναβαπτίζεσαι και κάνεις ένα νέο ξεκίνημα, τελείται η κουρά σου σε μία ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τον Όσιο Αλέξιο, τον Άνθρωπο του Θεού και αυτό καλείσαι να γίνεις. Να γίνεις άνθρωπος του Θεού, ακολουθώντας το Μυστήριο του Βαπτίσματός σου, της Μοναχικής Κουράς σου και αν κανείς θελήσει να βρει μία συνταγή, για το τι τελικά είναι ο άνθρωπος του Θεού, θα πρέπει να ανατρέξει στην Ακολουθία της Μοναχικής Κουράς.

Ο δρόμος της μοναχικής ζωής είναι ευλογημένος, «ἀλλ᾿ ἐὰν καὶ τελειώσῃς», εάν κατορθώσεις να τον βαδίσεις μέχρι το τέλος. Καθημερινά πρέπει να θέτουμε το ερώτημα στον εαυτό μας: «Είμαι τελικά άνθρωπος του Θεού; ή είμαι άνθρωπος του Θεού μόνο στην εικόνα, στο παρουσιαστικό, στο σχήμα;». Καθρέφτης σου και απάντησή σου σε αυτό το ερώτημα θα είναι η Γερόντισσα σου. Σε αυτή θα καταθέτεις τους λογισμούς σου, τους αγώνες σου, την ολιγοπιστία σου,  τους κόπους σου  και από αυτή θα παίρνεις το παράδειγμα, γιατί η Γερόντισσα Ιωάννα με την ζωή και το ήθος της είναι όντως «άνθρωπος του Θεού».

Σε άλλο σημείο του πατρικού του λόγου ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Ό,τι σου προσφέρει η αγάπη του Θεού δεν θα είναι μία πληρωμή, αλλά θα είναι δώρα και χαρίσματα, καρποί του Αγίου Πνεύματος. Μονάχα όποιος θεωρεί ότι του λείπει το Άγιο Πνεύμα θα λάβει το Άγιο Πνεύμα.

Αυτή είναι η πρόκληση και η πρόσκληση που ανοίγεται σήμερα για την ζωή σου,  να αισθάνεσαι καθημερινά ότι δεν έχεις Άγιο Πνεύμα, αλλά και ότι δεν είσαι άξια να το λάβεις. Μόνο έτσι θα σου δίνονται τα δώρα του Θεού, τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Οι μοναχοί δεν είναι οι απογοητευμένοι αυτού του κόσμου, αλλά οι γοητευμένοι από την Χάρη του Θεού. Οι γοητευμένοι από το Νυμφίο Χριστό, από την Παναγία, από τους Οσίους και τις Οσίες και γι’ αυτό μία Ορθόδοξη μοναχή ξέρει ποια είναι, ξέρει τι θέλει και γιατί ζει.

Για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από λογισμούς και αναζητήσεις μέσα σε αυτόν τον μάταιο κόσμο,  θα αποτελείς πάντοτε την αναμμένη λαμπάδα και το φωτεινό παράδειγμα. Και την απάντηση σε όλους αυτούς θα την δίνει το Άγιο Πνεύμα. Εύχομαι σε όλους μας, να γίνουμε άνθρωποι του Θεού».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....