Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιερισσού Θεοκλήτου

Στην έδρα του, την αρχοντική Αρναία, τίμησε σεμνομεγαλόπρεπα τον πάτρωνα Άγιό του, Μάρτυρα Θεόκλητο τον Φαρμακό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος.

Την παραμονή της εορτής το εσπέρας, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Δακρυρροούσης, εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, συγχοροστατουντων δε των Σεβ. Μητροπολιτών Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου και Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων κ. Νικηφόρου και φυσικά του άγοντος τα ονομαστήρια αυτού κ. Θεοκλήτου.

Τον λόγο εκήρυξε ο άγιος Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος με μια εφυή του αναφορά στην σύγχρονη ρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα, παρουσίασε το Μαρτύριο του Αγίου Θεοκλήτου ως εγγύηση, σταθερά και διαχρονική από μέρους της Εκκλησίας εμμονή στις σωτήριες και βασικές αξίες της ζωής, τις στηριγμένες στο αίμα του Εσφαγμένου Αρνίου, Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού και στην ασφαλή μαρτυρία όσων ανά τους αιώνες Τον πίστεψαν και Τον ομολόγησαν ως τέλειο Θεό και τέλειο Άνθρωπο.

Σε αντίθεση, όπως ο ομιλητής παρετήρησε, με την αναθεωρητική τάση της σημερινής κοινωνίας, ενός κόσμου που τείνει να γκρεμίσει γλώσσα, ιστορία, θυσίες, αίματα και ιδρώτες προς υπεράσπιση του αγαθού και πιστότητος στον Χριστό, τον χθες και σήμερον, τον Αυτόν και εις τους αιώνας, κατά τον Παύλο.

Όντως ένας λόγος εκκλησιαστικός, λόγος Επισκόπου της Εκκλησίας που βλέπει το σήμερα με ανοιχτά μάτια, χωρίς όμως και το παρελθόν και το χθες να διαφεύγει από την πατρική και θεολογική του φαρέτρα.

Τέλος, ο ομιλητής ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα Μητροπολίτη, ο οποίος με προσλαλιά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του, τις ευχές του και την ευγνωμοσύνη του στους αδελφούς του Αρχιερείς, οι οποίοι παρίσταντο προς στηριγμό του, αλλά και προς τους Άρχοντες και τον παρεστώτα Λαό, το αγαπημένο του ποίμνιο.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή της Τυροφάγου, 26 Φεβρουαρίου τ.έ., του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ενώ της επακολουθησάσης πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ. Νικόδημο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεο, Πατρών κ. Χρυσόστομο και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα.

Τον θείο λόγο διηκόνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου, ο και αγαπητός συμφοιτητής του Σεβ. Ιερισσού, στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, ο οποίος με τη γνωστή σε όλους θεολογική ευφράδεια και δεινότητα, σκιαγράφησε τον Παραδοσιακό πίνακα της Εκκλησίας προ της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με τον χρωστήρα της ταπείνωσης, της νηστείας, της συγνώμης και όλων των αρετών που απαρτίζουν τη χριστονοσταλγική εικόνα της Εκκλησίας, μέσα από την οποία υφαίνεται ο χρόνος και ο χώρος της σωτηρίας εν Χριστώ!

Κατόπιν αναφέρθη στους τιμωμένους Άγιο Θεόκλητο, Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα και Άγιο Πορφύριο, Επίσκοπο Γάζης που τη σημερινή ημέρα η Εκκλησία μας τους προβάλλει ως φωτεινά αγιοπατερικά ορόσημα. Ευχήθηκε δε και στον φίλο του Μητροπολίτη Ιερισσού Θεόκλητο κάθε ευλογία παρά Κυρίου και στηριγμό από τον ομώνυμό του Άγιο.

Προ της απολύσεως ετελέσθη καθηκόντως από τον Σεβ. Ιερισσού και τους παρόντες αγίους Αρχιερείς Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου του Β’ του Φιλιππαίου, Γέροντος τόσο του Σεβ. Ιερισσού, όσο και του Σεβ. Πατρών, ως πνευματικών του τέκνων και αναστημάτων στην Τρίπολη.

Τις όλες λαμπρές Ακολουθίες ετίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ν. Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, οι Δήμαρχοι Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος και Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αριστοτέλη κ.κ. Γεώργιος Θαλασσινός και Νικόλαος Αυγερινός, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Βόλβης κ. Νικόλαος Πανταζίδης και Πολυγύρου κ. κ. Χρήστος Κομπόγιαννος και Χρήστος Βορδός, οι Πρόεδροι Αρναίας κ. Αγαπητός Κιάτος και Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειράς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αριστοτέλη κες Ευγενία Γιαννούση και Μαριλένα Ζαμάνη και κ. Αθανάσιος Τσιάλας, ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριος Τζιτζιρίκας, ο Διοικητής των Π.Υ. Ν. Θεσσαλονίκης Αρχιπύραρχος κ. Θεόδωρος Κοσμίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής κ. Θεόδωρος Ρούμκος, ο Διοικητής των Π.Υ. Αρναίας κ. Παντελής Αλβανός, ο Υποδιοικητής των Π.Υ. Ιερισσού κ. Δημήτριος Αλεξανδρής, ο Διοικητής του Α.Τ. Αρναίας κ. Αναστάσιος Καραπαντάς, κ.α.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εδέχθη τις ευχές Ιερού Κλήρου και Λαού στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Αρναίας, όπου και τον επεσκέφθη ο Σεβασμιώτατος Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, πολύτιμος φίλος και αγαπητός αδελφός του από τα παλιά.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΗΣ

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....