Τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Θεοδώρου στο Σφενδύλι

Πλήθος Κλήρου και λαού παρευρέθηκε το εσπέρας της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου στον Αγιασμό και την Ακολουθία των Θυρανοιξίων που τέλεσε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος στον νέο Ιερό Ναό που ανοικοδομήθηκε στο Σφενδύλι Πεδιάδος, εις αντικατάστασιν του παλαιού που καταποντίσθηκε στα ύδατα του φράγματος Αποσελέμη. Εν συνεχεία χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, επί τη Εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, του στρατηλάτου και θαυματουργού.

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στην ομιλία του για το σπουδαίο αυτό γεγονός για την περιοχή και τους κατοίκους της: «Η χαρά μας απόψε είναι πολύ μεγάλη γιατί αξιωνόμαστε να τελέσουμε τα Θυρανοίξια στο ναό του Αγίου Θεοδώρου, στο ναό που είναι αφιερωμένος στον Προστάτη, τον Πολιούχο και Φύλακα του τόπου αυτού.

Το Σφεντύλι σήμερα αποκτά ξανά την πνευματική του καρδιά, την πνευματική του έδρα, με την ανοικοδόμηση και τα Θυρανοίξια αυτού του ναού. Διότι το Σφεντύλι δεν είναι ένα χωριό που βυθίστηκε, είναι ένα χωριό που δίδει ζωή σε ολόκληρη την περιοχή του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Θα έπρεπε όμως σε ανάμνηση του ναού που βλέπουμε να αποκαλύπτεται και να βυθίζεται, να χτίσουμε ένα ναό, όπου θα τιμούμε στη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου και που παράλληλα θα ενώνει τους χωριανούς. Γιατί το Σφεντύλι είναι στις καρδιές μας, είναι στις ψυχές μας και θα το θυμόμαστε όλοι μας.

Τα βιώματα που όλοι έχουμε ζήσει στον ευλογημένο αυτό τόπο, σε όλοκληρη αυτή την ευλογημένη λαγκάδα με τα χιλιάδες αγιογραφημένα εκκλησάκια, μαρτυρούν την Πίστη και την προσήλωση στις παραδόσεις των προγόνων μας και μας καλούν να τις μεταδώσουμε στους ερχόμενους και στις νέες γενιές.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε σήμερα να καμαρώνουμε για το έργο αυτό. Ο δραστήριος Αρχιερατικός Επίτροπος της Εκκλησιαστικής Περιφέρειας Χερσονήσου π. Γεώργιος Μηλάκης μαζί με τους αξίους συνεργάτες του, τους Επιτρόπους και τους χωριανούς του Σφενδυλίου, σύντομα θα ολοκληρώσουν τις όποιες ατέλειες του ναού, ώστε να αξιωθούμε να τελέσουμε και τον εγκαινισμό του. Να ευχηθούμε ο Άγιος Θεόδωρος να μας έχει υγιείς, ώστε κάθε χρόνο να ερχόμαστε εδώ, να τον τιμούμε και να τον πανηγυρίζουμε και όλοι μαζί να ευφραινόμαστε και να δοξολογούμε τον Πανάγαθο Θεό, τιμώντας τους Προστάτες και Πολιούχους Αγίους μας».

Τον λόγο έλαβε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Γεώργιος Μηλάκης, ο οποίος ανέφερε: «Τα Θυρανοίξια είναι η είσοδος με τη χάρη του Θεού στη νεόκτιστη εκκλησία μας, αγαπητοί μου αδελφοί. Είναι η είσοδος του Κλήρου και του λαού, των προσκυνητών και των επισκεπτών της με την ωραία τελετή που πραγματοποίησαμε.

Θα ήθελα, Σεβασμιώτατε, να σας μεταφέρω τις ολόθερμες ευχαριστίες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την αμέριστη στήριξη, κατανόηση και επίλυση των προβλημάτων που υπήρξαν κατά την πορεία της ανέγερσης του Ιερού Ναού μας. Σας ευχαριστούμε που είσαστε πάντα δίπλα μας, κοντά μας, ως πατέρας και οδηγός, από τα πρώτα κιόλας βήματα της ανέγερσης του Ιερού Ναού.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χερσονήσου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και την εταιρεία Αφοί Παπουτσάκη που αγκάλιασαν το έργο με πολύ ενδιαφέρον πραγματικά και με αγάπη, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα που διεκδίκησαν και πέτυχαν την απόφαση της Πολιτείας για την κατασκευή αυτού του ναού, σε αντικατάσταση του παλαιού ναού του Αγίου Θεοδώρου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω προς την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και τον κο Ευάγγελο Λιόλιο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι επιμελήθηκαν την απομάκρυνση και την τοποθέτηση του παλαιού τέμπλου στο νέο ναό. Να θυμίσουμε ότι το τέμπλο αυτό, μαζί με τις ιερές εικόνες και τα λοιπά σκεύη και τα αντικείμενα του παλαιού ναού, φυλάχθηκε για να συντηρηθεί έως της επανατοποθέτησής του, σε χώρο της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Μοχού.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμώς τους δωρητές μας που συνεισέφεραν οικονομικά αλλά και με την παραχώρηση γης στην ολοκλήρωση αυτού του μοναδικού έργου. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, παλαιά και νέα, και τις οικογένειές τους για την άψογη συνεργασία, την ολόψυχη προσπάθεια και αφιέρωση του χρόνου τους για το έργο αυτό.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους τους Σφενδυλιανούς για την κατανόηση, την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έδειξαν προς την τοπική Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να βρεθεί λύση με την διάσωση και ανοικοδόμηση του ενοριακού τους ναού. Να μνημονεύσουμε όμως και τον μακαριστό προκάτόχο μου Εφημέριο Σφενδυλίου π. Εμμανουήλ Τζεβαμπινά, αλλά και τον μακαριστό Εμμανουήλ Φανουράκη, Εκκλησιαστικό Σύμβουλο, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να ξεκινήσει αυτό το έργο».

Των ανωτέρων Ιερών Ακολουθιών παρέστη ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ιωάννης Σέγκος.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....